marekos Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 Czy komuś udało się zainstalować jakąś dystrybucję Linuxa na sprzęcie takim jak mój czyli płyta główna na P45 i wszystkie napędy i dyski na SATA. Mam Raid i sprawdza się bardzo dobrze pod windowsem, ale teraz potrzebuje Linuxa, kupiłem nawet trzeci dysk na Linuxa Samsung 500GB też SATA, bo instalacja na Raid raczej odpada. Z bootowaniem systemu też nie będzie problemu bo przy starcie wciskam F11 i wybieram dysk z którego ma bootować komp, więc grub nie musi widzieć instalacji windy na Raidzie. Próbowałem Ubuntu 8.10 startuje pasek postępu idzie i zatrzymuje się na czarnym ekranie i wisi. Tak samo wersja LIVE. Debian też startuje a w chwili gdy wyszukuje napędy krzyczy że nie widzi napędu DVD (napęd z którego wystartował) i potrzebuje jakąś dyskietkę ze sterownikami. Płyty instalacyjne dobre bo na innym kompie starym chodzi wszystko jak należy Co mogę jeszcze zrobić żeby linux osiadł na moim komputerze? Podobno OpenSUSE sobie radzi z takim konfigiem, ale jeszcze nie próbowałem bo moje łącze internetowe nie wyrabia przy sciaganiu kolejnych dystrybucji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pprzemal Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 Jeżeli używasz w tym konfigu grafy z podpisu czyli radka 2600 XT to on może powodować ten czarny ekran, spróbuj podczas instalacji kliknąć F6 i dopisać np vga=711 wiecej info znajdziesz tutaj. Polecam również wypróbować Fedore... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darqious Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2009 (edytowane) U mnie Debian też nie widzi napędu już przy instalacji, chociaż dziwne że u Ciebie nie widzi jak masz na sata (ja mam na ide i chip p35). Znalazłem na niego sposób - dociągnij ftp://ftp.pl.debian.org/debian/dists/test...dia/boot.img.gz (zakładam że masz debiana testing/lenny), wypakuj plik boot.img i zgraj na pena za pomocą WinImage, a obraz iso instalki Debiana skopiuj na oddzielną partycję najlepiej ext3, możesz to zrobić np. za pomocą konsoli w gparted (ten chyba wszędzie odpala) lub jak masz winde to zainstaluj Ext2 IFS i możesz zapisywać/odczytywać. Ale nie powinna być to partycja na której instalujesz system lub montujesz /home, stwórz jakąś nową na potrzeby instalacji. Odpal komputer z pena i powinno palić. Po instalacji debiana z obrazu płyty CD mojego napędu dalej nie widzi, natomiast jak zainstaluję z obrazu DVD to śmiga. PS. może ktoś spyta po co tak kombinuję - a bo lubię debiana :E pozdrawiam. Edytowane 30 Stycznia 2009 przez dariosso Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
otw Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2009 W jakim programie wypalaes plyty? Bo jesli w nero to nic dziwnego, ze masz problemy z instalacja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekos Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 A więc tak poradziłem sobie z tym w taki sposób że zainstalowałem ubuntu w wersji 8.04. O dziwo wszystko poszło bez żadnego zgrzytu i hula aż miło, poza tym że ten instalator wyczyścił mi wszystkie partycje na RAID 0, natomiast RAID 1 w pełni się odbudował. Czarne ekrany może faktycznie powodować moja karta graficzna, bo przy instalacji Mandrivy 2008 w trakcie instalacji w momencie konfigurowania karty wyskoczył czarny ekran i tak zostało. Płyty wypalałem w ashampoo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...