Skocz do zawartości
TheArt

Czy Warto "pchać" Się W Ddr3

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Doradźcie mi czy warto brać:

płyta

GIGABYTE GA-P35T-DS3P

(http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/ga-p35t-ds3p_10.html)

pamiec

KINGMAX DDR3 1333

cena 300zl z przesylka, wiec ten ram wychodzi 70-80zl (czyli tyle co 2Gb DDR800)

Zatem ram warto, tylko czy plyte warto - chodzi mi tutaj o mozliwosci OC w tej mobo - bedzie pracowac z E5200, krecony do 3.5Ghz.

Doradźcie bo mnie czas nagli. Czy ta plyta to nie jakis szrot, ze nowki z 36 miesiacami gwary za 222zl kupic mozna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troche drogo za te kości co napisałeś, poszukaj kingstonów 2x1 na elpidach 1066/1333 cena <200zł.

płyta, a bynajmniej wersja dq6 sprawuje się dobrze, nie narzekam wiec ni ebede nic "zlego" o niej pisał ;)

Edytowane przez Yogi311

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To oczywiście 2GB 1333, Kingston to ten sam szajs co te Kingmaxy czy inne Godramy. Zwykle budzetowe kostki - mysle ze za 80zl te 2GB to warto brac. Tylko czy ta plyta jest warta 200zl czy raczej odpuscic obsluge DDR3 - wspomnieliscie ze do OC E5200 starczy plyta za 180zl - chyba nie rozumiem - kazda plyta z potencjalem (zmiana napiec) bedzie odpowiednia (bez wzgledu czy kosztuje 500zl czy 50zl), tylko czy ta wlasnie posiada rozbudowany BIOS - czy ktos uzywal, widzial, testowal. To co warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E5200 mnożnik 12,5x. Do 4GHz wystarczy płyta która wyciągnie 320MHz więc każda z chipsetem z rodziny Pxx (nawet z P31).

Jeszcze jakieś pytania?

Alternatywa dla E5200 to P31-DS3L i 2GB DDR2 czyli zestaw za ok 200zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znaczy, że każda płyta z P31 posiada możliwość zmiany napięć co 0,1 oraz zmiany FSB w BIOSie - tylko to chce wiedzieć, czy w tej płycie się da.

Ogólem chcę E5200 podkręcić do 3.5Ghz - moge to składać na ASUS P5K/Q z DDR2 800Mhz - wyjdzie cenowo podobnie do zestawu ww. W Asusie wiem ze mozna ustawiac wartosci dowolnie, w Gigabytach zazwyczaj tez - stad pytam o ten konkretny model - czy w tej plycie GA-P35T-DS3P da sie ustawic mnoznik o odpowiedniej wartosci zeby podkrecic do 3.5. Wedlug tego co piszecie - da sie - tylko czy ta pewnosc pochodzi ze znajomosci chipsetu czy plyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi