pawel2910 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 Cześć. Zakupiłem używany procesor c2d e6750 i dostałem z nim niskie chłodzenie boxowe chyba takie jak miały pentium dual core i niższe c2d i stąd pytanie czy bez obaw mogę takie chłodzenie zamontować na c2d e6750 i nie będę musiał obawiać się o przegrzewanie procka ? Wspomnę że oczywiście na razie nie będzie oc zanim nie zmienię chłodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 skoro takie daja razem z procesorem to musi chlodzic odpowiednio. moze na oc ci nei pozwoli ale proc bedzie chodzil bez problemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 Do pracy na stock wystarczy. Zaklinam Cię jednak na wszystkie MHz świata, jeśli będziesz na nim podkręcał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel2910 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 (edytowane) Do pracy na stock wystarczy. Zaklinam Cię jednak na wszystkie MHz świata, jeśli będziesz na nim podkręcał.Ja się boję to zakładać a co mówić o OC. Pytam się ponieważ ten proc był używany i prawdopodobnie gość mi włożył inne chłodzenie bo plastikowy blister jest większy co wskazuje że powinno być tam chłodzenie z wyższym radiatorem. Edytowane 26 Stycznia 2009 przez pawel2910 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 te niższe wyrabia tylko przy 45nm, przy twoim nawet bym nie ryzykował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel2910 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 te niższe wyrabia tylko przy 45nm, przy twoim nawet bym nie ryzykował.Ehh to już sam nie wiem czy zakładać czy nie. Może ktoś już trzymał na takim chłodzeniu e6750 lub spotkał się z przypadkiem że miał w nim niskie chłodzenie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 bez przesady. Założyć można. Ewentualnie można obniżyć napięcie na procku do pracy na standardowych taktów. Dobra pasta też wskazana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel2910 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 bez przesady. Założyć można. Ewentualnie można obniżyć napięcie na procku do pracy na standardowych taktów. Dobra pasta też wskazana.Czyli napięcie dać jeszcze niższe od standardowego ? Wstanie procek bez problemu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trafiq Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 (edytowane) A nie lepiej zalozyc i sprawdzic sobie temperatury? Jak beda ok to normalnie pracowac. Przeciez nie upali sie ze wzgledu na slabe chlodzenie co najwyzej bedzie mial za wysokie temperatury to wtedy bedziesz wiedzial ze do wymiany. Tak mi sie wydaje ... Edytowane 26 Stycznia 2009 przez trafiq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 Everest'a zminimalizować do traya i do autostartu dodać i masz temp. pokazane cały czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trafiq Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 (edytowane) Po co Everest jak sa lzejsze RealTemp badz CoreTemp. :) Edytowane 26 Stycznia 2009 przez trafiq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel2910 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 No nic chyba będę musiał tak zrobić może się nie będzie mocno grzał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 (edytowane) a nie mozesz kupic jakiegos taniego coolerka np. freezera czy karakorum? jezeli nie masz kasy to moze cos takiego >> karakorum 100 al Edytowane 26 Stycznia 2009 przez mobot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel2910 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 a nie mozesz kupic jakiegos taniego coolerka np. freezera czy karakorum? jezeli nie masz kasy to moze cos takiego >> karakorum 100 al Będę kupować już rozsławionego aurasa wave. Problem tkwi w tym że dobra pasta plus auras to wydatek ok 100zł a i tak z kasy się spłukałem bo hd4850+2x2gb ramu zakupuję to chciałem w tym miesiącu już ograniczyć wydatki. Ale jak widać będzie trzeba wydusić coś jeszcze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zakładaj spokojnie tego BOXa, którego dostałeś i tylko zwróć uwagę na temperatury, jak wspomnieli przedmówcy. Nic się nie powinno przegrzać i bez obniżania napięcia. Możesz zobaczyć jakie temperatury zostaną wyświetlone przez programik (CoreTemp / RealTemp) pod obciążeniem (Orthos?) i wtedy będziesz wiedział czy procesor wymaga na gwałt wymiany (temperatury przekroczą 70-75 stopni), czy możesz spokojnie na nie odkładać. Jeśli to schładzacz z miedzianym rdzeniem to nie powinieneś się obawiać i bez sprawdzania... choć sprawdzić nie zawadzi. Przy aluminiowym lepiej dla spokoju to stwierdzić. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel2910 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zakładaj spokojnie tego BOXa, którego dostałeś i tylko zwróć uwagę na temperatury, jak wspomnieli przedmówcy. Nic się nie powinno przegrzać i bez obniżania napięcia. Możesz zobaczyć jakie temperatury zostaną wyświetlone przez programik (CoreTemp / RealTemp) pod obciążeniem (Orthos?) i wtedy będziesz wiedział czy procesor wymaga na gwałt wymiany (temperatury przekroczą 70-75 stopni), czy możesz spokojnie na nie odkładać. Jeśli to schładzacz z miedzianym rdzeniem to nie powinieneś się obawiać i bez sprawdzania... choć sprawdzić nie zawadzi. Przy aluminiowym lepiej dla spokoju to stwierdzić. Pozdrawiam No schładzacz nie jest z miedzianym z rdzeniem jego kolor jest srebrny i na nim 3 paski pasty termo przewodzącej. Na większych boxach podstawa jest miedziana czyli pomarańczowa z tego co się zorientowałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 No to, tak jak napisałem. Zamontuj bez strachu, ale lepiej potem sprawdź temperatury. Rdzeń jest aluminiowy. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel2910 Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 No dobra a tak już bez owijania w bawełnę hehe :lol2: czy zakładać bez strachu ten wentylator niski na e6750 i czy będę mógł w coś pograć nie przegrzewając procka, pytam bo części przychodzą jutro i będę składał do kupy i nie chciałbym mieć niespodzianek :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 (edytowane) Kumplowi zalozyli niski cooler na q6600 :lol2: i jakos to dziala wiec mysle ze nie masz sie czego bac - ale lepiej monitoruj temperatury ;) edit: w spoczynku napewno nic sie nie stanie wiec wlaczasz jakis program do temperatury i cos do obciazenia proca (np orthos) - jak orthosa wytrzyma jakos (chociaz temperatura pewnie spora bedzie) to bedzie dzialac ;) Edytowane 1 Lutego 2009 przez domban214 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel2910 Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 Kumplowi zalozyli niski cooler na q6600 :lol2: i jakos to dziala wiec mysle ze nie masz sie czego bac - ale lepiej monitoruj temperatury ;) edit: w spoczynku napewno nic sie nie stanie wiec wlaczasz jakis program do temperatury i cos do obciazenia proca (np orthos) - jak orthosa wytrzyma jakos (chociaz temperatura pewnie spora bedzie) to bedzie dzialac ;) To fajnie widziałem jeszcze że niskie coolery pakują na e8400 i tam to super chodzi tylko że e8400 jest w 45nm ale różnica nie powinna być duża skoro niski cooler wytrzymuje na e8400 podkręconego na prawie 4.0 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sowet Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 (edytowane) Bez OC nie powinno być problemu. Cooler Boxowy od celerona 420 (niski) założyłem wujkowi do e2160 (65nm) i komp działa bezproblemowo już prawie rok. Możesz bez problemu zakładać. Edytowane 2 Lutego 2009 przez Sowet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...