Skocz do zawartości
pawel2910

Niskie Boxowe Chłodzenie Do C2d E6750

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Zakupiłem używany procesor c2d e6750 i dostałem z nim niskie chłodzenie boxowe chyba takie jak miały pentium dual core i niższe c2d i stąd pytanie czy bez obaw mogę takie chłodzenie zamontować na c2d e6750 i nie będę musiał obawiać się o przegrzewanie procka ? Wspomnę że oczywiście na razie nie będzie oc zanim nie zmienię chłodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do pracy na stock wystarczy. Zaklinam Cię jednak na wszystkie MHz świata, jeśli będziesz na nim podkręcał.

Ja się boję to zakładać a co mówić o OC. Pytam się ponieważ ten proc był używany i prawdopodobnie gość mi włożył inne chłodzenie bo plastikowy blister jest większy co wskazuje że powinno być tam chłodzenie z wyższym radiatorem. Edytowane przez pawel2910

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej zalozyc i sprawdzic sobie temperatury? Jak beda ok to normalnie pracowac.

Przeciez nie upali sie ze wzgledu na slabe chlodzenie co najwyzej bedzie mial za wysokie temperatury to wtedy bedziesz wiedzial ze do wymiany.

Tak mi sie wydaje ...

Edytowane przez trafiq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie mozesz kupic jakiegos taniego coolerka np. freezera czy karakorum?

jezeli nie masz kasy to moze cos takiego >>

karakorum 100 al

Będę kupować już rozsławionego aurasa wave. Problem tkwi w tym że dobra pasta plus auras to wydatek ok 100zł a i tak z kasy się spłukałem bo hd4850+2x2gb ramu zakupuję to chciałem w tym miesiącu już ograniczyć wydatki. Ale jak widać będzie trzeba wydusić coś jeszcze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładaj spokojnie tego BOXa, którego dostałeś i tylko zwróć uwagę na temperatury, jak wspomnieli przedmówcy. Nic się nie powinno przegrzać i bez obniżania napięcia. Możesz zobaczyć jakie temperatury zostaną wyświetlone przez programik (CoreTemp / RealTemp) pod obciążeniem (Orthos?) i wtedy będziesz wiedział czy procesor wymaga na gwałt wymiany (temperatury przekroczą 70-75 stopni), czy możesz spokojnie na nie odkładać. Jeśli to schładzacz z miedzianym rdzeniem to nie powinieneś się obawiać i bez sprawdzania... choć sprawdzić nie zawadzi. Przy aluminiowym lepiej dla spokoju to stwierdzić.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładaj spokojnie tego BOXa, którego dostałeś i tylko zwróć uwagę na temperatury, jak wspomnieli przedmówcy. Nic się nie powinno przegrzać i bez obniżania napięcia. Możesz zobaczyć jakie temperatury zostaną wyświetlone przez programik (CoreTemp / RealTemp) pod obciążeniem (Orthos?) i wtedy będziesz wiedział czy procesor wymaga na gwałt wymiany (temperatury przekroczą 70-75 stopni), czy możesz spokojnie na nie odkładać. Jeśli to schładzacz z miedzianym rdzeniem to nie powinieneś się obawiać i bez sprawdzania... choć sprawdzić nie zawadzi. Przy aluminiowym lepiej dla spokoju to stwierdzić.

Pozdrawiam

No schładzacz nie jest z miedzianym z rdzeniem jego kolor jest srebrny i na nim 3 paski pasty termo przewodzącej. Na większych boxach podstawa jest miedziana czyli pomarańczowa z tego co się zorientowałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra a tak już bez owijania w bawełnę hehe :lol2: czy zakładać bez strachu ten wentylator niski na e6750 i czy będę mógł w coś pograć nie przegrzewając procka, pytam bo części przychodzą jutro i będę składał do kupy i nie chciałbym mieć niespodzianek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kumplowi zalozyli niski cooler na q6600 :lol2: i jakos to dziala wiec mysle ze nie masz sie czego bac - ale lepiej monitoruj temperatury ;)

edit: w spoczynku napewno nic sie nie stanie wiec wlaczasz jakis program do temperatury i cos do obciazenia proca (np orthos) - jak orthosa wytrzyma jakos (chociaz temperatura pewnie spora bedzie) to bedzie dzialac ;)

Edytowane przez domban214

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kumplowi zalozyli niski cooler na q6600 :lol2: i jakos to dziala wiec mysle ze nie masz sie czego bac - ale lepiej monitoruj temperatury ;)

edit: w spoczynku napewno nic sie nie stanie wiec wlaczasz jakis program do temperatury i cos do obciazenia proca (np orthos) - jak orthosa wytrzyma jakos (chociaz temperatura pewnie spora bedzie) to bedzie dzialac ;)

To fajnie widziałem jeszcze że niskie coolery pakują na e8400 i tam to super chodzi tylko że e8400 jest w 45nm ale różnica nie powinna być duża skoro niski cooler wytrzymuje na e8400 podkręconego na prawie 4.0 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez OC nie powinno być problemu. Cooler Boxowy od celerona 420 (niski) założyłem wujkowi do e2160 (65nm) i komp działa bezproblemowo już prawie rok. Możesz bez problemu zakładać.

Edytowane przez Sowet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi