Skocz do zawartości
SzariK

Mrugający Ekran Benq Fp767-12

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam laptopa z niezintegrowaną kartą graficzną ATI Mobility Radeon™ X1600. Problem polega na tym, iż podłączyłem do niego monitor LCD TFT BenQ FP767-12, który jednak nie działa do końca poprawnie. Podczas wyświetlania szarych kolorów np: http://www.piotrbielik.republika.pl/obraztestowydlaLCD.PNG widać jakby przelatujące, poziome paski na całej szerokości pola (takie miganie). Nie jest to wielce uprzykrzające, ale jednak to monitor LCD, więc taka sytuacja nie powinna mieć miejsca.

Cóż mogę dodać. Monitor podłączony jest do laptopa poprzez D-SUB. Kartka graficzna pozwala również na podłączenie monitora przez DVI. Nie wiem, może spróbować kupić przejściówkę i sprawdzić jak się sprawy mają na DVI?

Dodatkową wskazówką może być informacja, o tym jak zachowuje się monitor podczas zmiany odświeżania na 60Hz. Otóż wtedy pojawia się znacznie więcej, bardziej widocznych pasków. :/ Wolę zatem przełączać monitor na 75Hz.

Nadmieniam iż korzystam z najnowszych sterów do karty graficznej. Posiadam najnowsze aktualizacje do systemu Windows XP Home. W obecności kabla od monitora znajduje się jedynie router Wi-Fi. W pokoju nie ma urządzeń typu anteny kierunkowe itp.

Co mogę w tym wypadku zrobić?

Edytowane przez SzariK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę uważasz że dzięki PrintScreen zobaczymy te paski? :D Musiałbyś zdjęcie aparatem porządnym zrobić... ;) Z drugiej strony wiem co masz na myśli chyba, u mnie podobne rzeczy się dzieją. Ale to chyba taka przypadłość i już.

Jak kupisz przejściówkę to niewiele zyskasz, kup kabel dvi o ile monitor ma wejście dvi również.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co mogę w tym wypadku zrobić?

zrób mały test: odłącz od laptopa wszystko co się da (zasilanie sieciowe, internet itp) - pracuj na bateriach i napisz jaki efekt...

ewentualnie użyj auto dostrajania lub manualnego dostrajania sygnału analogowego (opcje w menu monitora)

Edytowane przez gmfriend

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi