barteq50 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 witam. mam pytanie: w ktory procek lepiej zainwestowac: athlona 64 6400+ czy moze w phenoma 8450?? a jesli juz phenoma, to moze jakiegos lepszego (8550, 8650). kompa uzywam do grania, teraz mam karte graficzna hd4850 sonic. ktory jest lepszy??! z gory dzieki za odpowiedzi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 (edytowane) Poszukałbym tańszego X2, ale w wersji Black Edition. A w późniejszym czasie przesiadka na Phenoma II. Edytowane 26 Stycznia 2009 przez Miguel707 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barteq50 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 ok, ale chcialbym wiedziec, ktory z tych prockow jest lepszy :wink2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damikk Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 nie lepiej 7750 BE ? niz pchac sie w 3 jajowego phenoma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barteq50 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2009 a czy ten 7750 kuma jest lepszy od tych ktory podalem (od 64 chyba jest, ale czy od phenoma?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2009 nie lepiej 7750 BE ? niz pchac sie w 3 jajowego phenoma Dokładnie. Athlon 7750 ma wyższe taktowania niż ten Phenom, do tego odblokowany mnożnik i łatwiej go będzie można podkręcić. A jest w cenie podobnej do Athlona X2 6400+. Innym wyjściem jest pomęczyć się jeszcze parę tygodni na tym, co masz, bo na początku lutego wychodzą kolejne Phenomy II, najtańszy X3 będzie kosztował jakieś 400-500zł. I podaj nazwę płyty, bo czy na pewno obsługuje Phenomy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barteq50 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2009 plyte kupuje nowa. ale 7750 ma 2 rdzenie, a phenom 3... nie wiem czy to ma tak duze znaczenie, tylko sie pytam :) bo chodzi mi o to, by kupic jak najbardziej wydajnego procka w tym przedziale cenowym (wlasnie w okolicach cen phenoma). a mialem taki plan ze teraz kupie sobie phenoma x3, a za jakis odlegly czas przeniose sie na phenoma ll x4? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2009 plyte kupuje nowa. ale 7750 ma 2 rdzenie, a phenom 3... nie wiem czy to ma tak duze znaczenie, tylko sie pytam :) bo chodzi mi o to, by kupic jak najbardziej wydajnego procka w tym przedziale cenowym (wlasnie w okolicach cen phenoma). a mialem taki plan ze teraz kupie sobie phenoma x3, a za jakis odlegly czas przeniose sie na phenoma ll x4? Tyle, że te 3 rdzenie przegrywają z 2 rdzeniami w większości aplikacji, z racji mniejszego taktowania. Skoro to tylko procesor przejściowy, to ten Athlon będzie lepszy niż Phenom X3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barteq50 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2009 no nie do konca przejsciowe :) piszac "a mialem taki plan ze teraz kupie sobie phenoma x3, a za jakis odlegly czas przeniose sie na phenoma ll x4" to po prostu plany na przyszlosc a nie od razu ze procek bedzie tylko na chwilke ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barteq50 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2009 (edytowane) panowie - prosze o odpowiedz - co jest lepsze - athlon 64 6400+ czy phenom 8650?? a moze ten 7750 kuma? no! :D nie bez jaj - na serio - ktory jest lepszy bo ja nie wiem juz co mam myslec - wy tu jedno, a koles wysyla mi wiadomosci ze jak chce w gta4 grac to mam phenoma brac. ale jak widze np takie: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/D...strona/676.html wyniki to juz wogle sie gubie. blagam, niech ktos mi powie raz a dobrze Edytowane 27 Stycznia 2009 przez barteq50 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benuch Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2009 Niewiele jest gier wykorzystujących 4 rdzenie.Brać tego 7750BE i finał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2009 panowie - prosze o odpowiedz - co jest lepsze - athlon 64 6400+ czy phenom 8650?? a moze ten 7750 kuma? no! :D nie bez jaj - na serio - ktory jest lepszy bo ja nie wiem juz co mam myslec - wy tu jedno, a koles wysyla mi wiadomosci ze jak chce w gta4 grac to mam phenoma brac. ale jak widze np takie: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/D...strona/676.html wyniki to juz wogle sie gubie. blagam, niech ktos mi powie raz a dobrze Ten test to jakaś bzdura... Nie sugeruj się nim. Jak ci się uda wyrwać 8650 w cenie 7750, to czemu nie. Phenoma 8450 nie opłaca się brać. Niskie taktowanie sprawia, że będzie wolniejszy w większości aplikacji od Atlona 7750. Athlona podkręcisz z dziecinną łatwością do ok. 3.3GHz (odblokowany mnożnik), a Phenom 8450 ci pójdzie na jakieś 2.8GHz , i to z trudnościami. Z 8650 będzie może 3GHz, ale nie opłaca się dokładać ponad 50zł. Z gier to na razie GTA IV i Lost Planet korzystają z wielu rdzeni, zanim ta liczba znacząco się zwiększy, nastąpi ta odległa przyszłość, o której wspomniałeś i kupisz nowego. Czyli w skrócie - jeśli za 330zł, to Athlon 7750, albo jak się uda, to Phenoma 8650. A podkręcić będziesz musiał, bo proc będzie ograniczał kartę, jeśli tego nie zrobisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barteq50 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2009 (edytowane) no i klamka zapadala - biore 7750. dzieki temu ze jest pod socket am2+ moge spokojnie wymienic go potem na phenoma bez zmiany plyty (nie jak teraz). wielkie dzieki wam wszystkim (koledzie Gi3r3k w szczegolnosci). (phenoma szukalem i nie ma szans na 330zl - kosztuje w granicach 430 zl) mam tylko ostatnie pytanie - skoro w crysisie phenom mial gorsze wyniki od 6400+ (a 7750 BE jest jak rozumiem lepszy) to czy mozliwe jest ze ten phenom mialby lepsze wyniki w aplikacjach wykorzystujacych wiecej niz 2 rdzenie? Edytowane 27 Stycznia 2009 przez barteq50 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2009 mam tylko ostatnie pytanie - skoro w crysisie phenom mial gorsze wyniki od 6400+ (a 7750 BE jest jak rozumiem lepszy) to czy mozliwe jest ze ten phenom mialby lepsze wyniki w aplikacjach wykorzystujacych wiecej niz 2 rdzenie? To jest niemal oczywiste, że procesor z większą ilością rdzeni będzie chodził szybciej a aplikacji potrafiącej wykorzystać dodatkowe jajka. Ale są też wyjątki. Np taki C2D taktowany 4GHz+ może być szybszy od Phenoma X3 taktowanego 2,2GHz lub w tych okolicach. To też zależy od danej aplikacji. W teorii jednak taki procek powinien być szybszy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...