falar Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 Witam. Zamierzam wymienić swoje boxowe chłodzenie na coś cichszego i wydajniejszego. Obecnie posiadam e6550 (za jakiś czas chciałbym wymienić na jakiegoś quada). Chciałbym chłodzić pasywnie (bo boxowe do najcichszych nie należy). Zastanawiam się, czy brać Scythe Ninja 2, czy może coś innego? Potrzeba wymieniać te plastikowe kołeczki na backplate'a ze śrubami? (to wydatek ok. 30 zł) No i jeszcze byłoby mi miło, żeby to chłodzenie zmieściło się mi w obudowie (mam COOLER MASTER ELITE RC-331-producent podaje, że szerokość, to jest 20 cm, jednak tyle to ma na przedniej osłonie, dalej jest już tylko 18 cm, a od tego by trzeba odjąć pewnie jeszcze kilka mm na sama płytę). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 Witam. Zamierzam wymienić swoje boxowe chłodzenie na coś cichszego i wydajniejszego. Obecnie posiadam e6550 (za jakiś czas chciałbym wymienić na jakiegoś quada). Chciałbym chłodzić pasywnie (bo boxowe do najcichszych nie należy). Zastanawiam się, czy brać Scythe Ninja 2, czy może coś innego? Potrzeba wymieniać te plastikowe kołeczki na backplate'a ze śrubami? (to wydatek ok. 30 zł) No i jeszcze byłoby mi miło, żeby to chłodzenie zmieściło się mi w obudowie (mam COOLER MASTER ELITE RC-331-producent podaje, że szerokość, to jest 20 cm, jednak tyle to ma na przedniej osłonie, dalej jest już tylko 18 cm, a od tego by trzeba odjąć pewnie jeszcze kilka mm na sama płytę). Polecam pomyśleć nad chłodzeniem niekoniecznie pasywnym, bo obudowy nie masz takiej, żeby taki sprzęt dobrze się w niej czuł. Rozumiem, że BOX daje się we znaki, ale nie ma co popadać ze skrajności w skrajność. Kup może Xigmateka HDT-S1283 (tutaj lub tutaj) albo OCZ Vendetta II. Są to schładzacze bardzo wydajne, a przy tym mają kontrolę obrotów przez PWM płyty głównej. W razie, gdyby były zbyt głośne może z powodzeniem sobie w BIOSie to wyregulować. W porównaniu do BOXa i tak będą wydawać Ci się bezgłośne ;) Zmieszczą się też spokojnie u Ciebie oba. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falar Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2009 Ok, może faktycznie całkowicie pasywne chłodzenie to popadanie ze skrajności w skrajność. Ten OCZ wygląda nawet ciekawie (przeglądając fora odnośnie Xigmateka znalazłem oponie, że jest on dosyć głośny). Jedyną wadą tego OCZ jest jego mała dostępność (a wtedy sie okazuje, że jednak ten Scythe jest tańszy-mogę mieć za 129 zł). jeszcze jedno pytanie: jaka jest waga tego OCZ, bo nigdzie nie mogę jej znaleźć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2009 O ile dobrze pamiętam to 680g. OCZ i Xigmatek to bardzo zbliżone chłodzenie. Jak sobie je odpowiednio ustawisz to powinny być całkiem ciche. Na maksymalnych obrotach zapewne mogą trochę hałasować, ale właśnie po to jest regulacja, żeby wydajność była jedynie w razie potrzeby zwiększana. Przy pracy na pulpicie i internecie może być cicho. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...