Skocz do zawartości
Raptor

Core I7 - Które Chłodzenie Powietrzne

Rekomendowane odpowiedzi

Składam kompa i powiem szczerze że w ac wypadłem z obiegu

szukam cichego ale wydajnego chłodzenia dla i7-920 - znalazłem w sumie 3 mnie interesujace ale nie wiem które z nich wybrać :|

Scythe Mugen II (SCMG-2000)

Noctua NH-U12P SE1366

Thermalright Ultra 120 extreme 1366 Retail

z testu zrobionego na XS i 920 @ 3.7G wynika że mugen2 jest tak samo wydajny jak TRUE - ale nie wiem jak z ich głośnością :|

WC odpada w tej chwili.

Poradźcie co wybrać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najwydajniejszy pewnie będzie Thermalright TRUE Copper, ale to już nietęgi wydatek. Zwłaszcza, że wentylatora w zestawie nie ma... i zapinki pod LGA1366 takoż.

Jeśli chodzi o porównanie Ultry120 eXtreme 1366 do Mugena 2 to mimo wszystko sugerowałbym tego pierwszego. On jest ponad dwukrotnie mniejszy... a konkretnie - węższy od schładzacza Scythe. No chyba, że nie robi Ci to różnicy. Noctua jest raczej odrobinę mniej wydajna, choć w testach bywa różnie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze Thermalright IFX-14, który ma wydajność nieco jeszcze wyższą od Ultry120 eXtreme. Zajmuje jednak więcej miejsca i wymaga dwóch wentylatorów najlepiej oraz zastosowania tego radiatorka montowanego pod płytą główną (w zestawie). Jednak on też nie ma ani wentylatora ani zapinki do LGA1366.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozostaje problem jak cooler zamocować do płyty bo zapinki dla IFX-14 do socket 1366 nie ma :(

No tak, to istotnie problem. Co ciekawe sama zapinka pod LGA1366 by raczej pasowała, skoro pasuje do HR-01 Plus (ma identyczny montaż jak IFX-14)... ale tu chyba jest problem ze śrubami, które będą zawadzać o radiatory.

Pozostaje miedziana Ultra120 eXtreme, czyli TRUE Copper ^_^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi