Skocz do zawartości
Tubal Kain

Seasonic Ss500et Tani Ale Czy Dobry?

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka. Nie mogę nigdzie znaleźć opinii o tym zasilaczu. Firma raczej nie wypuszcza szmelcu, chociaż za tę cenę to sam nie wiem. w podobnej cenie jest pentagram 500a12s wiec się zastanawiam. jeżeli ktoś mail do czynienia z tym modelem proszę o podzielenia się wrażeniami, jak trzyma napięcia itp. Dziękuje i pozdro dla wszystkich:)

http://www.gral.pl/preview/Seasonic/Zasila..._PFC_80_09.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też chciałem kupić zasilacz, ale niestety dzisiaj byłem zmuszony anulować zamówienie. Zasilacz miał być w w zeszły piątek. Dzisiaj dzwoniłem i okazało się, że je dopiero sprowadzają i będą prawdopodobnie w przyszłym tygodniu. Więc jeśli zależy Ci na czasie wybierz inny model, mi niestety nie było dane go sprawdzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dane producenta http://www.seasonic.com/pdf/datasheet/01PC/SS-500-300ET.pdf

1,7kg co to ma być? z papieru go zrobili:( raczej nic dobrego to nie wróży- amatrox warrior 500w wazy 2,5 nie wspominając o be quietach czy innych 5 kilogramowcach.

Edytowane przez Tubal Kain

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź pod uwagę, że kupujesz zasilacz, a nie buraki w warzywniaku. Wiele nowszych konstrukcji jest stosunkowo lekka (np. Fortron HLN) - wagę w rodzaju 2,5-3kg przy 400-500W mają raczej jakieś starsze zasilacze.

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dane producenta http://www.seasonic.com/pdf/datasheet/01PC/SS-500-300ET.pdf

1,7kg co to ma być? z papieru go zrobili:( raczej nic dobrego to nie wróży- amatrox warrior 500w wazy 2,5 nie wspominając o be quietach czy innych 5 kilogramowcach.

Nie posiadam tego zasilacza, mogę polegać tylko na informacjach z sieci.

Waga zasilacza: 1.87 kg

Link

Porównanie tych zasilaczy poprzez pryzmat wagi świadczy o braku wiedzy w temacie.

Amacrox Warrior AX500-A ma pasywne PFC czyli wielką cewkę na ciężkim ferromagnetycznym rdzeniu.

Seasonic Ss500et ma aktywne PFC więc jest to tylko kilka elementów elektronicznych. Różnica w wadze samego układu PFC to kilkaset gram. Pasywne pfc oczywiście cięższe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klaus masz racje ja nie mam rozeznania w tym temacie, dlatego pytam. Proszę was o porade ;a nie wchodzę tu po to , żeby sie chwalic swoją wiedzą z branży IT ( której i tak nie mam )Ale dizęks za wytłumaczenei różnicy w wadze zasilaczy z active i passive PFC :)

Jak na razie dokopałem sie takiej opinii na jednym z portali "Ostatni właśnie kupiłem dla brata Seasonic SS-500ET. I po za wykonaniem jestem pod wrażeniem. Cichy, mocny i bardzo tani."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seasonic, zasilacz nie do zdarcia, mam od lat i od tego czasu zapomniałem o o problemie głośności tego elementu komputera.

Zasilacz nigdy nie wszedł na pełne obroty (nawet jak miałem 8800GT), nic nie piszczy - jest niesłyszalny.

Ocenianie zasilacza po wadze - jak ktoś napisał- śmiechu warte. Ten seasonic ma norme 80+ czyli wysoką sprawność - to jest powód cichej pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tubal Kain: i jak, kupiłeś? Jakie wrażenia?

EDIT: odpowiadam sam sobie. Oto link http://www.seasonic.com/new/twevent20081002.htm, z którego wynika, że są to OEM i dystrybutorzy nie są zobligowani do dawania gwarancji. Czy dla kilkudziesięciu złotych warto kupować i mieć 2 zamiast 3 lat gwarancji?

Edytowane przez KuBaB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi