Jump to content
Whistlerjb

Problem Z Połączeniem Internetowym

Recommended Posts

Witam.

Od dłuższego czasu (właściwie odkąd sięgam pamięcią) mam problem z moim połączeniem. Najprościej będzie przedstawić to na przykładzie. Kiedy gram chociażby w Diablo 2, zalogowany do BN, w pewnym momencie wylogowuje mnie z owego BN, mimo, że w dalszym ciągu jestem w grze. To samo mam z innymi grami, czy chociażby na xfire, gdzie po kilku minutach po prostu program zachowuje się, jakby połączenie zostało zerwane. To samo mam z warcraftem 3, z tym, że tam po prostu mnie wywala z gry, mimo, że nie rozłączył mi się net. Sądziłem, że jest to wina utraty pakietów bądź skaczących pingów, ale wielokrotne pingowanie onetu czy też innych stron nie wykazało żadnych problemów. 0% straty i średni ping 2xms. Nie jest to również spowodowane syfem na kompie, bo owe rzeczy dzieją się nawet po formacie.

 

Dostawca: TP, Neostrada 2mb

 

Za wszelką pomoc lub sugestie będę bardzo wdzięczny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz modem od Tepsy czy jakis router? Jesli to drugie to moze w ustawieniach masz skonfigurowane automatyczne rozlaczanie sie routera w przypadku bezczynnosci. U mnie w linksysie mialem cos takiego domyslnie wlaczone. Pomoglo dopiero ustawienie podtrzymywania polaczenia (u mnie opcja "Keep alive" np. na 30sekund)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz modem od Tepsy czy jakis router? Jesli to drugie to moze w ustawieniach masz skonfigurowane automatyczne rozlaczanie sie routera w przypadku bezczynnosci. U mnie w linksysie mialem cos takiego domyslnie wlaczone. Pomoglo dopiero ustawienie podtrzymywania polaczenia (u mnie opcja "Keep alive" np. na 30sekund)

Router ADSL firmy Microcom. Szukałem w ustawieniach routera jednak nie znalazłem takiej opcji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie musisz znalez w ustawieniach router parametry linii:

 

Attenuation- tłumienność pokazuje parametry linii i tym samym odległości od centrali problemy zaczynają sie od ok 45dB a przy 50dB- usługa traci synchronizacje

 

Margin- odstęp szumu 10dB-15dB, jeżeli będzie poniżej 10 dB zaczynają się problemy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co widze masz troche ujowe parametry linii. Bo downstream margin jest na granicy rozpaczy. Tak jak napisalem wyzej przy 10dB moga juz byc problemy a ty masz 11. Wiadomo, że ten parametr raz bedzie wyższy raz niższy wiec stad moga byc te problemy. Dodam ze u mnie te parametry sa duzooo lepsze i wszystko jest cacy.

Powodów może byc wiele:

- stara infrastruktura w Twojej okolicy (okablowanie itp.)

- duża odleglość od centrali TP

- a co za tym idzie Twoja linia może nie uciągnąć 2Mbit

 

Rozwizanie jakie proponuje:

- sprawdzic jeszcze łącze na innym routerze/modemie jesli problem nadal bedzie wystepowal to:

- zglos sprawe do TP (reklamacja usługi)

 

Tepsa pewnie rozwiąże problem na 2 sposoby:

- powiedza Ci ze 2 Mbit to dla Ciebie za duzo i poprosza o przejście na niższa prędkośc

- zmienia Ci parametr DSL Path Mode (u Ciebie "Latency") z Fast na Interleaved co skutkuje pogorszeniem się pingów (opóźnień do serwerów) ale za to poprawią się parametry linii i rozłączać nie powinno.

 

Napisz jeszcze czy mieszkasz w mieście czy na jakiejś wiosce, bo jeśli na wiosce to calkiem mozliwe ze masz poprostu daleko do centrali i stad problemy.

 

Aha i 6 błędów CRC w niecała godzine może świadczyć tylko o tym że cos jest nie tak z linią.

Edited by Nyny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...