Skocz do zawartości
McGayver

Ocena Zestawu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wiem ze wczesniej zakladalem topic ale poszedlem do miejscowego sklepu i zaproponowali mi takie cos(mowie odrazu ze nie kupuje na esc ani nigdzie bo ceny w tym sklepie sa minimalnie wieksze).

Obudowa I-Box lynx 701LC bez zasilacza PRESCOT

Mobo gigabyte ga-ma78g-ds3h amd780 sam2+

procesor amd phenom 9550 box quad core (wolal bym jakiegos intela c2d)

ram 2 gb kingstona ( odrazu mowie ze tutaj zmieniam na 4 gb a firmy jeszcze nie wiem).

Dysk seagate 500fg ST3500320AS SATA II 32 MB (wolal bym 320 gb)

k.graf gigabyte geforce 9600 GT 512 MB DDR3/256 bit PCI-E ZALMAN ( wolal bym radka 4850)

Zasilacz I-BOX ATX 400W Sfan ce+pfc 24pin (no i tu wolal bym jakis pewniejszy zasilacz)

To co w nawiasach pozostawiam tez do waszego komentarza.

PS komp ma byc do gier.

Edytowane przez McGayver

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że komputer do około 1800zł?

Jeśli tak to da się złożyć lepszy (lepszy=szybszy przy współczesnych grach) zestaw, jednak z procesorem 2-rdzeniowym.

Procesor: Intel e5200

Płyta: Gigabyte EP43-DS3L

Grafika: ATI HD4850

Pamięć: 2x2GB GoodRam CL5

Dysk: Samsung HD322HJ 320GB 16MB cache

Obudowa: Cooler Master Elite 331 (albo coś innego z serii 33x)

Zasilacz: Pentagram 460W

Jeśli masz nieco więcej gotówki to warto zmienić procesor na 2-rdzeniowego E8400 albo 4-rdzeniowego Q9300 lub też zostać przy AMD - jakaś lepsza płytka i wziąć któregoś phenoma, wkrótce zmienić na phenoma II jak stanieje.

Edytowane przez Beereq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisałem - wszystko zależy od tego ile masz gotówki. Czytając Twój pierwszy post można wyciągnąć wniosek, że szukasz czegoś w granicach 1800zł. Jednocześnie piszesz obok np. 9600GT, że wolałbyś HD4850. To prawie 200zł droższa karta - trzeba z czegoś obciąć :P

Ten phenom nie jest złym wyborem, szczególnie że można go zdobyć za około 470zł. Jednak jeśli chcesz zostawić AMD to zdecydowanie zmieniłbym płytę główną na MSI K9A2 CF-F. Tylko licz się z tym, że w aplikacjach/grach które wykorzystują 1 lub 2 rdzenie (a póki co takich jest ponad 90%) phenom mimo iż 4-rdzeniowy będzie zauważalnie wolniejszy od 2-rdzeniowego intela którego poleciłem. Z drugiej strony np. w Lost planer Extreme condition, GTA 4, Unreal Tournament 3... płynność gry na phenomie będzie zdecydowanie większa

Jednak jeśli to ma być zestaw nieco na przyszłość, zostałbym przy 4-rdzeniach.

Edytowane przez Beereq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten phenom nie jest złym wyborem, szczególnie że można go zdobyć za około 470zł. Jednak jeśli chcesz zostawić AMD to zdecydowanie zmieniłbym płytę główną na MSI K9A2 CF-F.

Ta płyta jest ok, ale ma problemy z obsługą procesor o wyższym TDP ze względu na słabą sekcję zasilania, co również nieco ogranicza wyższe OC. Jeżeli już brać płytę na 790X to wyłącznie gigabyte 790X-DS4.

W cenie tych płyt są jednak ASRocki A780GXE/128 i AOD790GX/128, które są bardzo udanymi modelami. Przyznam szczerze, że asrock ostatnio szaleje i wypuszcza coraz lepsze płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie NeoMagNeT masz rację

Nie zauważyłem tego.

Tak więc może spróbujmy podsumować.

Za 1800zł będziesz miał zestaw taki jak wyżej napisałem - wystarczający do dzisiejszych gier, z kilkoma nielicznymi wyjątkami. Ten intel będzie dobrze sobie radził.

Zaś za około 2050zł lepszy (lepszy w przyszłości; dla aplikacji, gier 3,4 rdzeniowych) będzie Phenom 9550 lub 9650 (cena bardzo podobna)

do tego jakaś płyta główna, raczej na chipsecie serii 790 - a jaka - patrz wyżej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor:

Intel Pentium Dual Core E5200 /2.5GHz, 2MB, 800MHz, BOX/

330 zł

Płyta główna:

Gigabyte EP43-DS3L /intel P43/

330 zł

Pamięć RAM:

GoodRam 2GB PC800 CL5

75 zł

Druga pamięć RAM:

GoodRam 2GB PC800 CL5

75 zł

Dysk twardy:

Seagate 320GB 7200rpm 16MB cache SATAII Barracuda 7200.11

210 zł

Karta graficzna:

Asus Radeon HD4850 TOP 512MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out

630 zł

Obudowa:

Cooler Master Elite 331 (Black)

149 zł

Zasilacz:

Pentagram 460W Silent Force PSF-460-P12S

169 zł

Razem okolo 2 tysiecy wiec troche za duzo :) Z czego mozna by bylo spuscic, tak do 1800 zl.

Aha i czy lepiej ten Phenom czy dual core ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bierz dysku seagate, samsung lub wd będzie od niego lepszy; cichszy.

Jak chcesz jeszcze taniej (ok. 100zł mniej) i nieco wolniej (ok. 15%) zainteresuj się GeForce 9800GT

Może rozejrzyj się za Phenomem 8650 ? (trzy rdzenie) i MSI K9A2CF-F (ta płytka poradzi sobie z 3 rdzeniami, z 4 pewno będą problemy)

Zestaw Z Phenomem 8650 wyniesie Cię nieznacznie więcej niż dual core.

SUMA: 1763zł

Możliwości zmiany:

a) Grafika HD4830 http://www.agito.pl/seria-hd-4000/asus-rad...054.339118.html za dopłatą 60zł

b) Zmiana procesora i płyty pod 4 rdzenie - dopłata około 150zł

A tutaj zestaw na intelu Dual-Core:

SUMA: 1740zł

Możliwości zmiany:

a) Grafika HD4850

Generalnie zestaw numer 2 będzie szybszy w grach niewykorzystujących więcej jak 2 rdzenie.

Edytowane przez Beereq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh w sumie to ten geforce 9600 chyba wystarczy do nowych gier nie sądzicie ?

Co do hałasu wydawanego przez dysk mi to nie przeszkadza teraz tez nie mam zbyt cichego i w ogole mi to nie przeszkadza

PS. Jesli chodzi o dlugowiecznosc tego to komp ma starczyc na rok moze pol roku pozniej moge cos wymienic karte albo proc ale zebym nie musial znowu calego wymieniac. Powiecie nie kupuj teraz kup pozniej ale sorry ten komp ktory mam juz ma 9 lat i dluzej z nim nie wytrzymam.

Ok ostatecznie

Obudowa I-BOX LYNX 701LC

Plyta Glowna GIGABYTE GA-MA69G-S3H AMD 690G Socket AM2

Proc AMD PHENOM 9550 BOX QUAD CORE

Zasilacz Pentagram 460 W

Dysk Seagate 500 GB SATA II 32MB

wychodzi ok. 1.8 k zł

Co wy na to ? Aha i nie moze przekroczyc tej ceny chyba ze 50 zl wiecej. Czy za ta cene da rade zlozyc lepszy komputer ?

Edytowane przez McGayver

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiście sądzę, że GeForce 9600GT nie wystarczy. Wiem, bo mam. Nie jest zły, ale trochę mu tej mocy brakuje.

Bierz proponowany przeze mnie zestaw numer 1, z tymże tak jak pisał kolega wyżej - weź narazie jedną dwu-gigabajtową kostkę ramu. Potem sobie dorzucisz drugie 2GB. I grafikę weź HD4830.

Nie wiem dlaczego nie chcesz skorzystać z ofert sklepów internetowych - za te same ceny dostajesz lepszy sprzęt :P

Eh ciągle muszę edytować swoje posty ;] Jeszcze jedno - na płytce z sugerowanego przeze mnie zestawu numer 1 na 99% da się uruchomić najnowsze jednostki 4-rdzeniowe amd Phenom II - myślę, że to ogromna zaleta...

Edytowane przez Beereq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiście sądzę, że GeForce 9600GT nie wystarczy. Wiem, bo mam. Nie jest zły, ale trochę mu tej mocy brakuje.

Bierz proponowany przeze mnie zestaw numer 1, z tymże tak jak pisał kolega wyżej - weź narazie jedną dwu-gigabajtową kostkę ramu. Potem sobie dorzucisz drugie 2GB. I grafikę weź HD4830.

Nie wiem dlaczego nie chcesz skorzystać z ofert sklepów internetowych - za te same ceny dostajesz lepszy sprzęt :P

Eh ciągle muszę edytować swoje posty ;] Jeszcze jedno - na płytce z sugerowanego przeze mnie zestawu numer 1 na 99% da się uruchomić najnowsze jednostki 4-rdzeniowe amd Phenom II - myślę, że to ogromna zaleta...

Eh troche zglupialem bo gosc w sklepie powiedzial ze ten Radeon 4830 nie poradzi sobie w nowszych grach i pokazal tego GF-a 9600.

Wiec w ostatecznosci co wybrac.

Stworzylem cos takiego z uwzglednieniem 1szego zestawu Beereq:

Dysk: SEAGATE 500 GB

Obudowa: I-BOX LYNX 701LC

I teraz pojawia sie ogromne pytanie czy nie starczyl by ten zasilacz:

I-BOX ATX 400W SFAN CE+PFC 24PIN 12cm/FAN

wtedy bym jako tako miescil sie w cenie a z tym pentagramem jest za duzo :/

Edytowane przez McGayver

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok moja zywicielka udala sie przekonac ostatecznosc to:

Za ok. 1,9k zł

Teraz pytanie na sam koniec czy musial bym dokupywac jakies chlodzenie jesli chcial bym podkrecic MINIMALNIE procesor np. z tych 2,5 na 3 GHz

Teneo a gdzie jest o niej mowa ? W ktorym zestawie ?

Edytowane przez McGayver

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok moja zywicielka udala sie przekonac ostatecznosc to:

Za ok. 1,9k zł

Teraz pytanie na sam koniec czy musial bym dokupywac jakies chlodzenie jesli chcial bym podkrecic MINIMALNIE procesor np. z tych 2,5 na 3 GHz

No i dobry wybór.

Do 3GHz spokojnie wystarczy chłodzenie boxowe, bo tyle to procek zrobi nawet bez podnoszenia napięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sklepie nie mieli pantagramow to dali mi Chieftec'a GPS-450AA-101A ATX 450 W czy taki tez bedzie dobry ?

PS. Czy pod tamtą plyte glowna co podalem w ostatecznym zestawie podepne nagrywarke z interfejsem ATA , a jesli nie to czy sa jakies przejsciowki do tego ?

Edytowane przez McGayver

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi