Skocz do zawartości
Jim016

Podkrecenie Athlona X2 3600+

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chce podkręcić swojego procka athlona X2 3600+ , ma on 1,9 Ghz a chce najlepiej na 2.2 lub więcej jeśli można, chciałem się dowiedzieć jak to zrobić bo nigdy tego nie robiłem, czytałem dużo poradników ale już zygam nim.i Jakby ktoś mógł mi ładnie to opisać byłbym wdzięczny pozdrawiam.

mój zasilacz: fortron 400W

Płyta głowna: ASUS M2N-VM HDMI nForce 630 GeForce

3GB Kingston HYPERX 800Mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podnieś FSB o 33 MHz i zobacz co będzie.

Jak będzie dobrze,to próbuj dalej o tyle samo.

Jak będzie niestabilny,to podnieś Vcore o stopień itd. itp. :damage_wall:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak-w biosie.

FSB to częstotliwość magistrali i podnosi "moc" proca o tyle ile dasz x mnożnik.

Jeśli masz na jaju 1.9 GHz,to masz ratio 9.5-czyli jeśli dasz 33MHz więcej na szynie,to będziesz miał na procu 2213 MHz na jajo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze ale jak ten mnożnik obliczyć ile sie powinno dodawać czy cos w tym stylu, i pytałem sie czy dam rade 2,5 ghz wyciągnąć i jakie temperatury juz sa niebezpieczne ?, i o ile podnosić napięcie ? a i słyszałem ze jak sie podkręca to jeszcze coś z pamięcią trzeba robić ?

Edytowane przez Jim016

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak napisze ktos? bo mi bardzo na tym zalezy aby to wkoncu zrobic

Odezwij sie na moje Gg: 4524823, to Ci wszystko wytlumacze na spokojnie, zamiast zasmiecac tutaj forum.. Wszyscy uwazaja sie za super specow, tylko jak cos do czegos przyjdzie, czlowiekowi wytlumaczyc nie potrafia.. tymczasem, do uslyszenia..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko jak cos do czegos przyjdzie, czlowiekowi wytlumaczyc nie potrafia

Potrafi, ale autor mógłby w Google zajrzeć? Nikt nie jest wróżką i na takie pytania nie znajdzie odpowidzi...

i pytałem sie czy dam rade 2,5 ghz wyciągnąć

Skąd mamy widzieć, każdy procesor kręci się inaczej, zależy też od umiejętności. Odnoszę wrażenie,że autor tematu chciał, abyśmy mu podali ile dokładnie ustawić, aby było tyle...

o ile podnosić napięcie

O tyle, aby było stabilnie i o tyle, aby nie było za gorąco.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi