bossix84 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 Witam ! Jestem tutaj nowym forumowiczem. Chcialem zaczerpnac radu od starszych kolegow w fachu PC itp. Mianowicie mam w swoim pudle karte muzyczna Asus Xonar D2 do tego glosniki Logitech Z-5500. Glosniki z karta polaczone za pomoca kabla optycznego. I ma kilka pytan odnosnie dzialania tego sprzetu. Mianowice gdy slucham muzyki to slysze lekkie echo co bardzo mnie denerwuje gdyz moj kolega ma jakiegos pierwszego x-fi za powiedzmy 100zl i tego problemu nie ma. Denerwuje mnie to bo wydaje sie nienaturalne... W sumie to gdy kupowalem karte+glosniki spodziewalem sie lepszej jakosci dzwieku... i tutaj znowu karta kolegi plus glosniki logitech z530 spisuja sie minimalnie gorzej. Nie mowie tutaj o glosnosci bo moje z5500 robia niezla mlucke ale dla mnie to nadal to nie to. Moze to cos z softem? Powinienem cos sciagnac dograc do sterow ??? Moje stery to Xonar_DX_81738_RC01_XP. W panelu sterujacym od Xonara mam DD Live (chodzi mi tutaj o sluchanie muzyki a jest to Trance). Do tego wylaczam 7.1 virtual speaker shifter, Dolby prologic IIx i DTS neo PC. Lecz i to pozostawia niechciane ECHO. Prosze o rade bo za takie pieniadze wydaje mi sie ze wszystko powinno grac cacy a tak nie jest. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eragorin Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 Posiadam ten sam zestaw głosników i Xonara D2 i nie mam efektu echa. Z-5500 to nawet fajne głośniki ale lepiej sprawdzają sie w filmach i grach niż przy słuchaniu muzyki. Muzuki lepiej słuchac w konfiguracji stereo niz wielo kanałowej. Rozbicie muzyki nagranej w stereo na wiele kanałów przy użyciu DD Live lub DTS może czasem powodowac przekłamania, zdarzało mi sie to kiedys jeszcze na Soundstormie Nvidii na płycie z Athlonem XP. W filmach ze ścieżką dzwiekowa w formacie DTS czy DD też masz takie problemy z echem? Z-5500 to nie zestaw audiofilski ma grać po prostu głośno a nie ładnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eragorin Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 Sprawdz jeszcze w Xonar Audio Center w zakładce Effect czy nie masz jakiś efektów echa, pogłosu itp. włączonych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bossix84 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 Elo ! Mam jeszcze takie pytanko. Czy karte padlacza sie do plyty glownej jakims kablem zasilajacym ? Bo koles cos mi takiego sugerowal... :). Aha i wysiadlo mi podswietlanie panela sterujacego od glosnikow. Czy to normalne ze po 3 tyg urzytkowania dzieja sie takie rzeczy ? Aha i czy jakbym polaczyl glosniki z karta za pomoca kabla coaxial to uzyskal bym lepszy dzwiek niz na optycznym ??? Wiem ze to nie jest sprzet audiofilski ale nadal cos mi tu nie gra... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eragorin Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 Podświetlenie nie powinno raczej paść po 3 tygodnich . Moje głosniki maja 3 lata i działa jeszcze. Do karty na PCI nie potrzeba dodatkowe zasilania. Dodatkowe zasilanie jest w Xonarze DX na PCI-E. Miedzy optykiem a Coaxem nie ma róznicy w jakości dzwięku bo to łacza cyfrowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 (edytowane) spoko też mi padło podświetlanie ;) ale po roku używania i jakoś nie mogę się zmusić aby zawieść na gwarę. Echa nie powinno być żądnego czy to po optyku, coaxie czy analogu coś twój Xonar daje ciała. Możesz podłączyć po Coaxie i sprawdzić nie zaszkodzi. Od biedy trafiłeś uwalony egzemplarz Z-5500 mój pierwszy był strzelony miał tak silny bas, że chciało się opuścić pokój przy głośnikach na 3 kreski i grały jak przez koc i tak ziarniście ? nie wiem jak to opisać ale głośno w każdym razie, nie długo później zawiesiła się konsolka i głośniki wyzionęły ducha znaczy chodziły ale wiedziałem, że coś jest nie tak bas potrafił zaniknąć, dźwięk był z pupy ogólnie kibel więc do sklepu z nimi opis usterki tego samego dnia pojechały na serwis wróciła paczka z całkiem nowymi jeszcze walącymi fabryką które służą mi do tej pory bez zmian w dźwięku tylko podświetlanie zdechło ale to nie do końca taki minus przynajmniej po oczach nie daje. ps. Jedź z nimi do sklepu dostaniesz nowe po dwóch tygodniach bez problemów. Edytowane 28 Stycznia 2009 przez Art385 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bossix84 Opublikowano 14 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2009 Witam ponownie ! Mam pytanko odnosnie sluchania muzyki w formacie mp3 na wyzej wymienionym zestawie. Chodzi mi o to jak ustawic parametry w Asus Xonar Audio Center. Mam ustawione na Dolby Digital Live Plus w zakladce mam wlaczone ``Auto upmixing to 5.1 channels with Pro-Logic IIx``. Czy powinienem do tego zaznaczyc opcje z dolu panela kontrolnego ? Chodzi mi tutaj o ``7.1 Virtual Speaker Shifter``, ``Dolby Pro-Logic IIx`` i ``DTS NEO:PC``. Chodzi mi o jak najlepsza jakosc muzyki i o jak najlepszy odsluch. Wiem ze to zalezy tez w sumie od sluchacza co mu lepiej na uchu ``leży`` ale wydaje mi sie sa jakies optymalne ustawiena ktore maja temu sluzyc. Dodam ze slucham muzyczki mp3 w 192kbps i czasami w 320kbps. Nie da sie ukryc ze 320-stka brzmi najlepiej ale malo muzyki o takiej jakosci w gatunku ktorego slucham. Wiec prosze o rady wszystkich Tych co maja do czynienia z tym sprzetem !!! Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KipeRatownik Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 Witam ! Jestem tutaj nowym forumowiczem. Chcialem zaczerpnac radu od starszych kolegow w fachu PC itp. Mianowicie mam w swoim pudle karte muzyczna Asus Xonar D2 do tego glosniki Logitech Z-5500. Glosniki z karta polaczone za pomoca kabla optycznego. I ma kilka pytan odnosnie dzialania tego sprzetu. Mianowice gdy slucham muzyki to slysze lekkie echo co bardzo mnie denerwuje gdyz moj kolega ma jakiegos pierwszego x-fi za powiedzmy 100zl i tego problemu nie ma. Denerwuje mnie to bo wydaje sie nienaturalne... W sumie to gdy kupowalem karte+glosniki spodziewalem sie lepszej jakosci dzwieku... i tutaj znowu karta kolegi plus glosniki logitech z530 spisuja sie minimalnie gorzej. Nie mowie tutaj o glosnosci bo moje z5500 robia niezla mlucke ale dla mnie to nadal to nie to. Moze to cos z softem? Powinienem cos sciagnac dograc do sterow ??? Moje stery to Xonar_DX_81738_RC01_XP. W panelu sterujacym od Xonara mam DD Live (chodzi mi tutaj o sluchanie muzyki a jest to Trance). Do tego wylaczam 7.1 virtual speaker shifter, Dolby prologic IIx i DTS neo PC. Lecz i to pozostawia niechciane ECHO. Prosze o rade bo za takie pieniadze wydaje mi sie ze wszystko powinno grac cacy a tak nie jest. Pozdro Witam przede wszystkim zainstalowałbym najnowsze sterowniki i zaglądnąłbym w miejsce gdzie się ustawia wszystkie effecty dźwiękowe i przestawił je na (generic) miałem taki sam zestaw teraz zmienił się tylko o karte muzyczną Razer Barracuda AC-1 i ze szczerym sumieniem stwierdzam że na lepsze ( brak niechcianych pyknięć, trzasków z xonara, większa redukcja szumu i przede wszystkim głębszy i miękki bass (nie spotkałem się z takim problemem natomiast u mnie głośniki gubią ustawienia i czasami się same wyłączają ale to bardzo żadko!) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...