Skocz do zawartości
ODoG

Bios Nie Widzi Napedu Dvd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kilka dni temu kupilem nowy naped DVD zainstalowalem i wszystko bylo ok.

Dzisiaj uruchamiam kompa , pokazal mi sie wykrzyknik w tray.

Narzedzia administracyjne -> podglad zdarzen i mam takie komunikaty

Dołączona grafika

Dołączona grafika

dlaczego IDE jak to jest SATA?

Otwarlem okno moj komputer i faktycznie napedu nie bylo,zrestartowalm kompa i dalej to samo.

Przy ponownym uruchomieniu zawiesza sie komp na boisie tzn dlugo wyswietla sie okno startowe i po kliknieciu delete zeby wejsc do bios tez dlugo wisi okolo 30sek

Dołączona grafika

Wszedlem w Bios i naped jest niewidoczny,podlaczylem w inny port i po ponownym uruchomieniu Bios pokazal cos takiego

Dołączona grafika

Dodam ze naped normalnie chodzi tzn mozna go otworzyc wlozyc plytke i chwile kreci.

Co sie stalo , czym to moze byc spowodowane ?

Pzdr.

Edytowane przez ODoG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Sprawdź na innym kablu - może padł, podepnij dysk do portów, gdzie podłączałeś wcześniej DVD - jeżeli działa, to może być nagrywarka.

2. Dyski i DVD SATA mogą działać w trzech trybach: IDE, AHCI i RAID. Legacy IDE - urządzenia SATA są rozpoznawane jako napędy IDE; AHCI - natywny tryb dla SATA - urządzenia są rozpoznawane jako SATA (włącza m.in. obsługę NCQ dysku, jeśli takową posiada); RAID - dwa lub więcej dysków SATA połączonych w macierz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Sprawdź na innym kablu - może padł, podepnij dysk do portów, gdzie podłączałeś wcześniej DVD - jeżeli działa, to może być nagrywarka.

2. Dyski i DVD SATA mogą działać w trzech trybach: IDE, AHCI i RAID. Legacy IDE - urządzenia SATA są rozpoznawane jako napędy IDE; AHCI - natywny tryb dla SATA - urządzenia są rozpoznawane jako SATA (włącza m.in. obsługę NCQ dysku, jeśli takową posiada); RAID - dwa lub więcej dysków SATA połączonych w macierz.

Odłączyłem jeszcze raz podłączyłem ponownie i działa,nie mam pojęcia o co chodzi,może faktycznie coś z kablem,jak mi znowu zniknie to wymienię kabel.

Mam dysk samsung HD250HJ no i niby obsługuje NCQ,ale jak wejdę w menadżer urządzeń stacje dysków to nie mam tam takiej opcji.

Gdzie ja mam to włączyć ? Jeżeli mam gdzieś coś w Biosie zmienić to prosił bym o dokładny opis co i gdzie i jak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NCQ uaktywnia sie samo ale warunkiem jest ustawienie w BIOSIE kontrolera SATA na tryb AHCI. Jesli jeszcze tego nie zrobiles to moze czekac Cie reinstalacja systemu. Po wlaczeniu tryby AHCI wymagane sa dodatkowe sterowniki SATA do systemu. Natomiast jesli masz ustawione AHCI to zainstaluj sobie Intel Matrix Storage Manager i tam dowiesz sie wszystkiego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi