Skocz do zawartości
pietach

Karta Pcie X16 W Gniazdo Pcie X1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktoś robił taki harcore że karte PCIE x16 wypiłował żeby weszła w gniazdo PCIE x1.

Bo mam płytke miniaturową iTX i tam jest tylko jedno gniazdo x1.

Zintegrowana grafa GeForce 7050 chodzi całkiem dobrze, nie mam dużych wymagań co do grafiki 3D.

Ale gdyby tak chociaż wcisnąć tam jakiegoś GF 7600 GT to było ciut lepiej a karty takie można już małe pieniądze kupić na allegro.

Wiem że taka grafa chodzi tylko z prędkością szyny x1 ale widziałem test tu na forum 7300 PCIE x1 vs x16 i wcale nie ma bardzo dużego spadku wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie mam taką płytę.

Długość....coś się znajdzie ale w gre wchodzi tylko jakaś grafa typu GF7300 -7600 bo te nowsze mają wiekszy apetyt na prąd a ja mam zasilacz microATX Seasonic 145W.

Długość to jak grafa sięgnie do RAMu powinno byc dobrze - nie używam tego gniazdka do wentylatora co jest bliżej.

Choć jak na początku wspominałem wydajność zintegrowanej grafy mi starcza - i dodatkowej grafie myśle tak tylko na wszelki wypadek gdybym potrzebował ciut wiecej mocy 3D.

A tak ogólnie poza tematem - płytka jest OK, mam procka E5200 i bez problemu chodził na 3.0 GHz i zasilacz wydolił.

Na codzień jednak chodzi na nominalnych ustawieniach wraz z włączonym oszczędzaniem energii - przełącza się na 1.2GHz.

Główne zadanie komputera to muzyczka, film DVD, internet - więc radzi sobie wyśmienicie !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi