Skocz do zawartości
Petru23

Karta Wifi ~100zł Do Pc

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładam nowy temat, gdyż jakoś nie znalazłem w żadnym innym odpowiedzi, no i zależy mi na czasie gdyż mam jakis tydzień na decyzję (zmieniam mieszkanie w tej samej kamienicy)

Dowiedziałem sie, że właściciel kamienicy uraczy mnie WIFI. Router jaki zakupił to D-Link DSL2640 i bezprzewodówka będzie na jakieś... 4 mieszkania (od 4 do 6 uzytkowników jednocześnie).

Net to neostrada 6Mb. I rodzi mi się kilka pytań gdzie ciężko mi znaleźć odpowiedź. Zapytam więc Was

1. Czy ten router jest dobry? wiecie, czy to jakiś badziew czy jednak coś lepszego?

2. Jaką kartę WiFi mam zakupić, abym był zadowolony? Zaznaczam, iż odległość od routera to jakieś... max 10m, to samo piętro, powiedzmy 3 ściany ze starego budownictwa - drewniane/cegła. Cena ~100zł, ale wiadomo, najlepiej jak najtaniej

Karta ma być dobra, i zapewnić mi komfortowe granie w BF2

3. teoretycznie z netu jednocześnie będzie korzystać do 6 osób, z czego tylko ja pobieram wieksze pliki, i sporadycznie jeszcze jedna osoba. Domyślam się, ze aby nie zająć całego łącza torrentem, najlepiej jesli ustawię max download powiedzmy na 4Mb (czyli 2MB będzie do serfowania po necie dla reszty użytkowników + to co zdołaja mi "odebrać"). Pytanie: nie będzie problemu z zamulaniem internetu przeze mnie podczas moich nocnych zasysań, oraz czy 6Mb starczy do komfortowej pracy (przeglądanie www, poczta itp.) dla tych 6 osób?

4. Jak Wy widzicie takie rozwiązanie, i czy jest ono lepszą opcją niż mój dotychczasowy net 1Mb z cafe? (już nie mam w nocy odblokowanego łącza, 120kilo/s i koniec). Dodam, iż kosztowo będzie to wyglądać: aktualnie 61zł za owe 1MB wobec ~30zł za WiFi?

5. Czy jest jeszcze coś co powinienem wiedzieć, na co zwrócić uwagę?

Mam nadzieję że dostatecznie opisałem kwestię

Liczę na w miarę szybka pomoc

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi