Siqer Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 Wczoraj kumpel przyszedl do mnie z peltkiem 74W. Podlaczylem go pod dodatkowy zasilacz 200W. Zalozylem na Durona razem z heatplatem i odpalilem WC i peltka. Po okolo minucie odpalilem kompa. W biosie bylo 14C i zaczelo dosc gwaltownie rosnac. Przy 37C dodatkowy zasilacz zatrzeszczal i wybuchl. Poszly iskry ogien i smrod :evil: Zasilacz dawal na 12V 8A, ale niewytrzymal. Podlaczajcie tylko naprawde dobre zasilacze :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 Tak naprawde to zasilacz do PC na którym pisze 200W ma w rzeczywistosci niewiele ponad 100W 8O (jakies takie dziwne normy). Pozatym peltiery strasznie nie lubią sie z zasilaczami impulsowymi, a jeżeli już koniecznie chcesz taki wykozystac to zadbaj o odpowiednią stabilizacje np. kondensator ok. 3300u-4700u powinien pomóc ale tylko przy zasilaczach ok.300W (gdy podłączysz tego peltiera 75W). Miałem peltiera i na piecowym zasilaczy niezbyt to działało jakieś problmy miał, to podłączyłem go do transformatora od prostownika jakieś 12V i 15A - szło jak burza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siqer Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 Tak naprawde to zasilacz do PC na którym pisze 200W ma w rzeczywistosci niewiele ponad 100W 8O (jakies takie dziwne normy). Pozatym peltiery strasznie nie lubią sie z zasilaczami impulsowymi, a jeżeli już koniecznie chcesz taki wykozystac to zadbaj o odpowiednią stabilizacje np. kondensator ok. 3300u-4700u powinien pomóc ale tylko przy zasilaczach ok.300W (gdy podłączysz tego peltiera 75W). Miałem peltiera i na piecowym zasilaczy niezbyt to działało jakieś problmy miał, to podłączyłem go do transformatora od prostownika jakieś 12V i 15A - szło jak burza. A co sadzisz o kupieniu duzego transformatora (17V 20A) i podlaczeniu tylko mostka prostowniczego na 4 diodach + kondensator na wyjsciu??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corleone Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 lepszy będzie mostek scalony 20A + radiatorek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisiU Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 Powinien wystarczyć transformator toroidalny (taki okrągły od lamp halogenowych ) 12V/100W + prostownik Jeżeli chcesz mieć wyższe napięcie (np 17V) to popytaj w sklepach z częściami elektronicznymi - mają tam takie transformatory na nietypowe napięcia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siqer Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 A co sadzicie o takich dziwnych zasilaczach do zarowek 12V. Takie cos co sie wiesza czasem w sklepach zamiast oswietlenia? Nie wiem tylko jakie to ma parametry :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 Ja też bym poprzestał standardowym toroidzie do halogenów. Jeśli chce pogonić wyżej tego peltka, to niech da większą pojemność. Z uzwojenia 12V AC na wyjści prostownika otrzyma 17V (bez obciążenia). Dla peltka 74W bateria kondensatorów o pojemności ok. 20000uF (4*4700uF/25V)powinna utrzymać ok. 15V na wyjściu. Drugie wyjście to zastosować jakis mały prostownik samochodowy z regulacją prądu ładowania (przynajmniej dwie wartości). Wtedy będzie miał regulację chłodzenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siqer Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 Ja też bym poprzestał standardowym toroidzie do halogenów. Jeśli chce pogonić wyżej tego peltka, to niech da większą pojemność. Z uzwojenia 12V AC na wyjści prostownika otrzyma 17V (bez obciążenia). Dla peltka 74W bateria kondensatorów o pojemności ok. 20000uF (4*4700uF/25V)powinna utrzymać ok. 15V na wyjściu. Ciekawy pomysl z tymi kondensatorami - podbilyby napiecie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 A co sadzicie o takich dziwnych zasilaczach do zarowek 12V. Takie cos co sie wiesza czasem w sklepach zamiast oswietlenia? Nie wiem tylko jakie to ma parametry :(Zapewne chodzi Ci o tak zwane "elektroniczne transformatory". Nie zalecam, ponieważ nie mają izolacji galwanicznej od sieci. Poza tym to sa zasilacze impulsowe, a takie jak wyżej wspomniano odpadają. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Denes Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 Przepraszam może sie wymadrzam ale trafo od halogenów nie nadaje sie nastosowanie do zasilaczy, nie jest robione z zapasem mocy i rdzeń takiego transformatora dobierany jest optymalnie dla żarówek, napiecie wychodzące z takie transformatora wynosi 11.8V, Jeżeli już to najlepiej wykorzystać transformator na zwykłym rdzeniu a mostek najlepiej zrobić na zwykłych diodach które można przykręcić do radiatora i z nich zrobic mostek gretza, a jezeli już chcecie użyć toroidów o lepiej specjalnie wykonanych dla elementów elektronicznych http://www.breve.pl sprawdzcie tę strone u nich znajdziecie pomoc techniczną w sprawie trafo ewentualnie dobiorą wam transformator do ogniwa, no i jesczszce jesno dobrze jest zastosować jakiś dobry filtr bo można nie tylko ogniwo zrabać ale tez zakłucenia "przenieść" do komputera, conajmniej kondensator 4700uF. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Denes Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 sorka za odnośnik tu poprawnyhttp://www.breve.pl/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 ja tam proponuje zrobienie swojego zasilacza nie jest to az tekie trudne jak by kto chcial to moge dac odpowiednie wzory mozna terz kupic drukarke jakas stara oki iglowa np 320 tam jest spory transformator niema tabliczki znamionowej ale pewnie ma duza moc sa poterzne kadesatory i inne takie prostownicze pierduly Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siqer Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 ja tam proponuje zrobienie swojego zasilacza nie jest to az tekie trudne jak by kto chcial to moge dac odpowiednie wzory mozna terz kupic drukarke jakas stara oki iglowa np 320 tam jest spory transformator niema tabliczki znamionowej ale pewnie ma duza moc sa poterzne kadesatory i inne takie prostownicze pierduly Tak sie wlasnie zastanawiam nad budowa. Wydaje mi sie, ze to bedzie prostsze i tansze rozwiazanie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 Ja też bym poprzestał standardowym toroidzie do halogenów. Jeśli chce pogonić wyżej tego peltka, to niech da większą pojemność. Z uzwojenia 12V AC na wyjści prostownika otrzyma 17V (bez obciążenia). Dla peltka 74W bateria kondensatorów o pojemności ok. 20000uF (4*4700uF/25V)powinna utrzymać ok. 15V na wyjściu. Ciekawy pomysl z tymi kondensatorami - podbilyby napiecie :) Mylisz się , kondensator nie podbije ci napięcia ,bo niby jak ?? Kondensator jest po to aby zminimalizować tętnienia napięcia. Zastosowanie 4x 4700uF jest grubo przesadzone. Wystarczy jeden góra dwa takie kondesatory. Majster nie wiem jak ty widzisz te napięcie AC na wyjściu prostownika ... prostownik jest po to ,żeby było na jego wyjściu napięcie DC. Jeżeli na wyjściu jest 12 V ,to jaki byś nie podpioł kondensator to nie będziesz miał więcej (pod obciążeniem oczywiście). Jeżeli chcecie mieć już takie super gładkie napięcie na wyjściu to proponuje zastosować na wyjściu prostownika filtr typu gammma lub pi (sorx ale nie wiem jak wstawić tutaj greckie litery ,chyba sie nie da). Zwykle jednak zwykły typu C (tylko kondensator) wystarcza w zupełności. Ostatnio robiłem taki projekt z energoelektroniki 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 Yoshi_80 odziwo po wyprostowaniu napiecie delikatnie skacze do gory ( w granicach do 10%). Jestem jeszcze poczatkujacy elektronik i sie musze oto wypytac starego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 Wszystko zależy od tego jakie masz tętnienia napięcia na obciążeniu. Im one są mniejsze tym napięcie jest wyższe. Jeżeli transformator ma znamionowo 17 V AC na uzwojeniu wtórnym to na obciążeniu (peltierze)nie będziesz miał więcej niż 12 V (chyba ,ze obciążenie będzie znikomo małe w porównaniu do mocy trafa ale takiego przypadku nie na sensu rozpatrywać). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 Mylisz się , kondensator nie podbije ci napięcia ,bo niby jak ?? Kondensator jest po to aby zminimalizować tętnienia napięcia. Kondensator zwiekszy napiecie na pierwiastek z dwa razy wieksze, czyli o okolo 40%. Oczywiscie bez obciazenia. Z obciazeniem bedzie troche mniejsze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 Mylisz się , kondensator nie podbije ci napięcia ,bo niby jak ?? Kondensator jest po to aby zminimalizować tętnienia napięcia. Kondensator zwiekszy napiecie na pierwiastek z dwa razy wieksze, czyli o okolo 40%. Oczywiscie bez obciazenia. Z obciazeniem bedzie troche mniejsze. Buhehehe A to wydumałeś :oops: Po co analizować układ w którym nie płynie prąd ??? Napięcie na wyjściu jest wyższe bo nie ma obciążenia i na transformatorze jest wyższe napięcie ,nie np. 17 V (znamionowego) tylko 25 V. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Denes Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 Kamien jedna uwaga do prostownika: na wyjściu nie ma napięcia 12V tylko powino być dokłanie 13,8 lu więcej, i standardowy prostownik nie nadaje się do zailania takiego ze względu na to że nie daje on "czystego" pradu stałego tylko impulsowy, może nie jestem elektronikiem ale znam budowe prostownika i przeważnie zbudowany jest na dwóch diodach i kondesatosrze ok 220-470 uF więc nie proponowałbym takich zastosowań. Co do zasilaczy to pobór prądu ogniwa 74 W przy napieciu 12 wynosi ok 6-6,5A także jeżeli zasilacz był już wiekowy to mógł nie wytrzymać biorać pod uwagę że nie miał 200W. Co do zasilacza do zasiania takiego ogniwa powinno wystarczyć trafo 250VA np TTS 250Z mostek prostowniczy zbudowany na diodach 15-20A i jednym bądź dwóch kondensatorach 4700 uF. Trafo nie powinno sie nadmiernie nagrzewać tym bardziej, że prąd wyjściowy tego trafo to 20A (choć w to nie wierze :) ). Lepszym i droższym rozwiązaniem napewno jest zasilacz impulsowy ma napewno małe wymiary i jest gdzie go schować za kompem, ale ma wady napewno w nim trzeba zastosować wymuszone chłodzenie ze wzgędu na jego moc no i cena. Jak napisałem wyżej, porostu napisz do ludzi którzy sie znają na tym i doradzą ci coś taniego i co bedzie działać bez problemowo. :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 ...Co do zasilacza do zasiania takiego ogniwa powinno wystarczyć trafo 250VA... Powinno wystarczyć ale tak na styk. Dobierając trasformator należy pamiętać ,że jeżeli ma on np. ww 250 VA to max co będziecie mogli z niego pobrać to będzie 125 W :!: :!: :!: Dla jasności sytuacji chodzi o to ,ze 250 VA to moc pozorna tego transformatora czyli iloczyn wartości amplitud napięcia i prądu ,których wartości skuteczne są o pirwaistek z 2 mniejsze ( po wyprostowaniou). Stąd iloczyn tych dwóch pierwiastków daje 2 ,czyli moc z której skorzystamy jest o połowe mniejsza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgadzam sie z mom przedmówcą, to jest własnie to o czym pisałem na początku. Odnośnie tych 12V to taka przenośnia wiem że jest tam 13,8, a po dowinięciu pary zwoi miałem 17V przemiennego. Gdy jeszcze dorzuciłem mostek (z ruskich diód 4A od Rubina :lol: ) i 2 kondensatory po 4700u miałem 22V wyprostowanego, dobrze by było zastosowaćjakiś stabilizator ale nie mogłem dostać nic większego niż 3A (zonk). Dobra do sedna po podłączeniu peltiera 90W napięcie z 22V spadło do 16V. Dziwne ale prawdziwe a to dlatego że peltier pobiera cały czas 90W mocy ciągłej co bardzo obciąża transformator (inaczej jest w przypadku wzmacniaczy gdyżnawet 100W ma mniejszy ale moc którą pobiera jest impulsowa i pomimo mniejszego żródła moc zmagazynowana w kondensatorach wystarcza). A tak po za ty mmożemy podyskutować o innych eksperymentach (bardzo ciekawy temat) Trzymajcie sie chłodno podkręcacze ;P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 ja tam proponuje zrobienie swojego zasilacza nie jest to az tekie trudne jak by kto chcial to moge dac odpowiednie wzory mozna terz kupic drukarke jakas stara oki iglowa np 320 tam jest spory transformator niema tabliczki znamionowej ale pewnie ma duza moc sa poterzne kadesatory i inne takie prostownicze pierduly Tak sie wlasnie zastanawiam nad budowa. Wydaje mi sie, ze to bedzie prostsze i tansze rozwiazanie :) masz racje powinno byc tansze to masz wzory iolosc zwojow na wolt nj=45/s gdzie s to pole powieszchi przekroju rdzenia albo nj=____10^8(10 do potegi osmej tak: "^"bede zaznaczal potege) 4,44*B*S*f gdzie B to dopuszczalna indukcja magnetyczna zazczaj 10 000Gs S to pole powieszchni przekroju rdzenia f to czestotliwosc pradu zazwyczaj 50Hz ___ teraz wzor na S czyli przekroj S=1,2/ P jesli potrzebujesz liczby ogulnych zwojow bierzesz U*nj=ilosc zwojow jeszcze naterzenie P/U=I co do srednicy przewodow to bedziesz potrzebowal tabeli i to chyba wszystko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 Napięcie na wyjściu jest wyższe bo nie ma obciążenia i na transformatorze jest wyższe napięcie ,nie np. 17 V (znamionowego) tylko 25 V. Fakt, ze na trafie bez obciazenia jest wyzsze napiecie pominalem. Nie ulega jednak watpliwosci, ze kondensator zwiekszy napiecie, pod warunkiem odpowiednio duzej pojemnosci (z tego co pamietam minimum 1000uF na kazde 1A). Niewazne czy o 30% czy 50%, ale wazne, ze nastapi *zauwazalny* wzrost napiecia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 dobra widze ze lapiecie o co chodzi a moglby ktos zamiescic normalnei jakis qrde schemat ja zrobic pozadny zasilacz na 15.5V 8a pod peltka ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 Arnie : nie wiem co ty chcesz obliczyć za pomocą tych wzorów ,ale chyba niewiele. W sumie nie ma co tutaj liczyć ,zwykła praktyka wystarczy. Zainteresowani budową zasilacza mogą zassać sobie mój prawie gotowy (bez wniosków :P ) projekt (90 kB). Są tam schematy ,podstrawowe wzory i obliczenia oraz pare wykresików odnośnie samych filtrów ,godzinka roboty :P . Nie obliczałem parametrów transformatora bo to nie było tematem projektu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 Do Yoshi_80: 1: Yoshi, czytaj dokładniej. Z tym AC to znaczyło że: Z uzwojenia o napięciu 12V AC uzyska na wyjściu prostownika 17V bez obciążenia. Jeśli to ja się źle wysłowiłem, to przepraszam. 2: Kondensatory podnoszą napięcie w stosunku do prostownika bez nich (może niekoniecznie "podbijają" jak to ktoś napisal). Nie będę tłumaczył dlaczego, bo na pewno wiesz. Kazałem dać 4*4700 bo ten pelt źre 6,5A i na dwóch to faktycznie mialby niewiele ponad 12V. 3: Podana przeze mnie moc trafa (100W) rzeczywiście może być za mała ze względu na dużą moc bierną filtra 4*4700uF i fakt że prąd pobierany z zasilacza nie będzie sinusoidalny. Poprawiam się zatem na 150 - 200W. I dodalbym szeregowy dławik dla poprawy cos fi i przy okazji lepszej filtracji. 4: Czy te 80 w Twoim nicku to Twój rocznik? Może i ja sobie zmienię na Majster_80... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 Ad1. Może i ja nie skapowałem o co dokladnie chodzi.(Nie ma to jak pół dnia przed kompem ,a później się niec już nie jarzy :D ) Ad2. 4x4700uF to niezła bateria ,rozmiarem jak i chyba kosztem i to głównie miałem na myśli. Może lepiej pokusić sie o zastosowanie trafa z wyższym napięciem na uzwojeniu wtrónym i dać mniejszy kondensator filtrujący. Ad3. Tak dławik to fajna sprawa ,tylko nieco komplikuje sprawe. Samodzielne wykonanie dobrej cewki w warunkach amatorskich jest prawie niemożliwe. Ja bym pozostał przy samym kondesatrze. Ad4. Tak, 80 w nicku to mój rocznik :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 a tak nawiasem ten peltek zre 8A !! a nie 6.5 :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siqer Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 Arnie : nie wiem co ty chcesz obliczyć za pomocą tych wzorów ,ale chyba niewiele. W sumie nie ma co tutaj liczyć ,zwykła praktyka wystarczy. Zainteresowani budową zasilacza mogą zassać sobie mój prawie gotowy (bez wniosków :P ) projekt (90 kB). Są tam schematy ,podstrawowe wzory i obliczenia oraz pare wykresików odnośnie samych filtrów ,godzinka roboty :P . Nie obliczałem parametrów transformatora bo to nie było tematem projektu. Bardzo interesujace. Musze to na spokojnie przetrawic bo jestem domoroslym elektronikiem. Wielka dziekwa :D :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...