Borutnikk Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 Witam! Pare dni temu kupiłem mojego PC: Monitor: Dell 2709w Procesor: Intel q6600 Grafika: Inno3d GTX 285 Płyta Główna: Asus P5Q se PLUS Ram: 2 x 2gb 800mhz Kingston Dysk: Hitachi 7200rmp 500gb 32mb cache Zasilacz: OCZ 700 GXS SO*8 Obudowa: ThermalTake Tsunami i jakas tam nagrywarka DVD Myszka i Klawa : Cordless Desktop® MX™ 5500 Revolution i wszytsko na Viscie Ultimate x64 Teraz mam takie pytania i problem Co teraz zrobic aby wszytko śmigało jak najlepiej ? Sterowniki ściagniete (grafika, płyta głowna) Jaki bios zainstalować ? (bo na stronie Asusa jest kilka do wyboru) Czy na oryginalnym wiatraku i takiej obudowie mogę podkrecić procka? Dlaczego w 3dMaxie mam tylko 10400 pkt? a w Venage 13060 ? I teraz coś co mnie martwi najbardziej. Gdy używam programów do np odczytywania temp, czy z czytywanie info o procku mam na monitorze błyski takiego zielonego ekranu (dosłownie blyski) ;o (w grach i 3d markach sie nie pojawia) strasznie mnie bolą oczy gdy sie to pojawia i nie mam pojęcia co może być wina ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zeby wszystko chodzilo najlepiej zainstaluj najnowsze stery: -do grafiki ze strony nvidii koniecznie pod viste x64 -do plyty glownej ze strony asusa lub intela (upewnij sie ze masz zainstalowane inf driver oraz sterowniki do intel matrix storage manger) -w BIOSIE powinienies miec uaktywniony tryb AHCI dla dysków SATA (wymagane sterowniki przy instalacji systemu) - pozwoli to wlaczyc obsluge NCQ dla dysków SATA -co do BIOSU to najlepiej pobrac najnowszy ze strony Asusa (koniecznie zapoznaj sie z instrukcja aktualizacji) -procka jak najbardziej mozesz próbowac krecic (poczytaj sobie o tym artykuly na forum) Boxowe chlodzenie powinna dac rade - q6600 kreci sie bardzo dobrze (uważaj tylko na temperatury i nie przesadzaj z napieciem) -jakich programów uzywasz do pomiaru temperatury ? te zielone paski to jakis dziwny objaw... jak masz podlaczony monitor z karta (dvi czy dsub?)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 Kręcić oczywiście możesz ale na boxie nie poszalejesz bo jednak Q6600 trochę się grzeje a po zwiększeniu napięcia stopnie idą w górę. Nie mniej jednak próbuj ile się da i cały czas monitoruj temperaturę, np programem Realtemp. Jak podkręcać? Klik i miłej lekturki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...