Skocz do zawartości
Kwazor

Prosta Bezinwazyjna Antena Yagi Wi-fi 5db

Rekomendowane odpowiedzi

Z nudów w pracy i problemów z łaczem ( duzo zakłocen ) zbudowałem na szybkiego 3 elementowa Yage.

Potrzebujemy :

3 odcinki kabla energetycznego 0.75mm2 miedzianego ( odcinki po 55-60mm )

Cos na boom czyli element do ktorego bedziemy mocowac direktory ( dielektryk zadem metal ! )

Troche silnej tasmy klejacej. Kombinerki lub obcegi do ciecia drutu. Linijke.

Na poczatku obieramy kabel z izolacji.

Ucinamy kazdy drut na nastepujace wymiary :

D1 51mm

D2 50mm

D3 49mm

Nastepnie bierzemy ( w moim przypadku połamana linijka ) i mocujemy od poczatku linijki D1 ( zostawiamy moze 1-2mm luzu ) odmierzamy 25mm mocujemy D2 ( za pomoca tasmy klejacej of course ;) to samo D1 i D3 ) mierzymy odległosc 27mm i mocujemy D3

Uff ciezkie prawda ? ( ps moza jeszcze troche poprawic ta antene zmniejszajac lub zwiekszajac odległosci pomiedzy direktorami wzrosnie nam troche jeszcze zysk ... )

Teraz tak sciagamy progs-a NET STUMBLER

On ma w srodku baragraf siły sygnału,

Przygotowane direktory bierzemy za pomoca długiego elementu plastikowego lub kto co ma pod reka ( o długosci około 10-15 cm by nie było wpływu reki na badany sygnał )

I zaczynamy zblizac D1 do Pena .. i szukamy najlepszego punktu gdzie bedzie najsilniejszy sygnał ( tam tez jest wtedy antena )

Tak wyglada wynik pomiarów :

Dołączona grafika

1 oryginalny sygnał

2 najlepszy punkt na penie i najlepszy sygnał

3 Złe ustawienie anteny w stosunku do kierunku sygnału trza nakierowac

4 Cos spieprzylismy :P

Antenisko wyglada tak :

Dołączona grafika

Ps z tyłu widac górna obudowe od zasilacza ATX pozwoliło to jeszcze na 3 dB wrost siły sygnału ! Trzeba tez zrobic pomiary gdzie jest najlepszy punkt dla pena. Jest to reflektor ..

Edytowane przez Kwazor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba zadnego oprócz wspolnego ( podobnego ) reflektora ..

Troche w antenach siedze i sam je projektuje :

Dołączona grafika

Antenka na ktorej zrobiłem łacznosc na 134 Km tak na luzie ....

Inna rewizja zrobiona dla Kumpla :

Dołączona grafika

Ta antenka wyszła mi swietnie ... reperatery z 30km zbieram z sygnałem 5/9+ 20dB...

Tylko ciut nizsze pasmo :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacek ja nie musze sie bac o pioruniki kumpel tak.. choc teraz tez nie musi sie bac bo ta antenka zaliczyła glebe z wysokosci 7 metrów ....

Moja jest na balkonie w bloku i jestem uziemniony.

Zreszta w mojego Bata 5 Metrowego przez okres 5 lat nigdy nic nie gwizdneło ale kumplowi co mieszka wysoko i na szczerym polu pizdło i nastała jasnosc w pokoju ( a to noc była ) dobrze ze wyladowanie poszło do kaloryfera. A antene miał odpieta od radia ..

2 lata temu zdjeło nam w gdyni antene z bloku ... 5 metrowa wędka weglowa rozprysła sie na strzepy...

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi