Skocz do zawartości
slazak8

Laptop + Samsung T260hd - Zadziała?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem w posiadaniu laptopa JoyBook A52 z kartą grafiki ati radeon xpress 200m.

Do pracy potrzebuje duży monitor z wysoką rozdzielczością, wybór padł na Samsung T260HD.

I tu pojawia się pytanie w laptopie mam tylko wejście D-sub 15 pin. I nie wiem czy laptop obsłuży mi dla monitora 1920X1200 czyli maksymalną rozdzielczość jaka może być na monitorze Samsung T260HD? Jeśli tak to czy ktoś może mi pokazać jak czy jakość obrazu będzie widocznie gorsza (jakieś screene) w poroównaniu do tego co miałbym używając HDMI.

Dodam jeszcze ze mam Windows XP

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Slazak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za pomocą d-sub nie zobaczysz obrazu w FullHD, a jedynie HdReady, więc nie wykorzystasz w pełni mocy tego monitora.

WIem, że przez D-sub nie bede miał FullHD, moje pytanie brzmi czy mój laptop będzie wstanie wyświetlić na tym momnitorze rozdzielczość 1920X1200.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie obsłuży bo nie ma wejścia HDMI.

A D-sub przypadkiem nie obsługuje 1920X1200 ?

"#

Wysokiej jakości kabel video VGA służący do przesyłania sygnału video do komputera, laptopa, telewizora, projektora, monitora.

#

Końcówki: D-SUB VGA (15 pin) - D-SUB VGA (15 pin)

#

Pracuje również w standardzie FullHD"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

benq2006, co Ty paliles? Przez VGA mozesz wypuscic 2048x1536 bez zadnego ale, sa to w stanie zrobic bez zajakniecia nawet 10-letnie karty graficzne.

Sa telewizory FullHD, ktore po DSub lykna max 1366x768 - ale to juz jest ulomnosc telewizora, a nie wada samego zlacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że można, ale tu nie o to chodzi. Większość sprzętów obecnie posiada blokadę i nie wyświetli obrazu FullHD przez złącze D-sub. Nie chodzi mi o samo złącze. Dzisiaj ciężko jest znaleźć taki sprzęt, który odpali pełne HD przez taki kabel. I nie wymyślam tego tylko wiem o tym bo pracuję w sklepie z telewizorami i monitorami i mam to na co dzień. Klienci kupują takie kable a potem przychodzą z płaczem że nie ma FulHD.

Z resztą jak mi nie wierzysz to twój problem. Kp kabel a zobaczysz. A najlepszym wyjściem byłoby jakbyś zobaczył instrukcję obsługi tego monitora. Tam jest z pewnością wymienione jakie rozdziałku obsługuje po d-sub.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Specjalnie sciagnalem manuala do tego monitora - nie ma ani slowa o ograniczeniach w VGA.

Zreszta, to bylby lekki absurd, zeby monitor komputerowy uniemozliwial podlaczenie komputera... w koncu nie kazdy musi miec DVI w kompie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiscie ze przez d-sub da sie uzyskac rozdzielczosc 1920x1080 - tyle tylko ze grafika musi tyle pociagnac

przeciez dawniej na najlepszych CRtkach mozliwe bylo wyswietlenie jeszzce wyzszej rozdzialki poprzez Dsub i dobra grafe

Edytowane przez Strongmen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zadziala bez najmniejszych problemow

benq2006 to ze pracujesz w sklepie nie znaczy nic - zazwyczaj pracuja ludzie co maja blade pojecie o temacie

tak jak koledzy napisali - vga to max 2048x1536

to ze tv lcd nie obsluzy (tv nie monitor) to zalezy wylacznie od producenta tego tv - takie jest zalecenie przy opcji hdcp dla zlacz cyfrowych by zlacza analogowe nie oferowaly najwyzszej jakosci obrazu a wyjscie spdif(jesli jest) nie dawalo dzwieku gdy aktywny jest cyfrowy przekaz z hdcp

i nie ma czegos takiego jak hd ready - obraz hd ma dwa formaty - 720P/I i 1080P/I

hd ready to tylko i wylacznie zdolnosc do przyjecia sygnalu hd - nie wiaze sie z niczym innym a juz napewno nie rozdzielczoscia.....

jakbys mial pojecie to bys zauwazyl rowniez ze na rynku nie ma tv zgodnych z 720P - sa zgodne tylko i wylacznie z 1080P a cala reszta to buble z rozdzialka 1366x768 - na nich kazdy obraz HD jest skalowany i nigdy nie osiagnie jakosciw jakiej powinien byc wyswietlony

nazwa ful hd z kolei to oznaczenie mowiace ze obraz bedzie wyswietlany w najwyzszej jakosci czyli 1080P bo pozwala na to zastosowana matryca

kazdy monitor komputerowy wyswietli bezproblemowo natywna rozdzielczosc przez vga - o ile karta graficzna da rade(sa takie co nie daja - przynajmniej byly kiedys :) )

co do kabla koniecznie dobrej jakosci kabel z dwoma ferrytami bo przy takich rozdzielczosciach o zaklocenia bardzo latwo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do kabla koniecznie dobrej jakosci kabel z dwoma ferrytami bo przy takich rozdzielczosciach o zaklocenia bardzo latwo

Planuje podlaczenie laptopa z tv w rozdzielczosci 1920x1080 po kablu VGA. Z postów wcześniej rozumiem, że bedzie dobrze to działać.

Ale co, jesli kabel bedzie miał az 10 metrów dlugosci?

Czy taki kabel spelni swoje zadanie?

http://www.vivanco.de/cgi-bin/vivanco/en_U...amp;id=LpYYgvii

Vivanco CK 174/10, koszt 90zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

laptop choćby i z wbudowaną X3100 wyświetli "1920X1200" bez problemu. z uwagi na "moc" to chyba wszystko taką rozdziałkę wyświetli w 2D.

czasem mogą być jednak jakieś cuda typu: jak dobrze pamiętam kolegi z IBM Z61m - brak tej rozdziałki do wyboru w sterownikach; albo u mnie - niemożność ustawienia bez cyrków 2 różnych rozdzielczości na lapku i monitorze. ale tak normalnie to daje na lcd bez problemu.

@BLANTek: czy wyświetli 1920x1080 - nie wiem bo nigdy nie używałem, i pewnie nie będę, takiej rozdzielczości.

obraz :

jeśli ktoś pamięta czasy akceleratora 3Dfx Voodoo, to by od razu wiedział o czym mówię. obraz jest po prostu taki lekko rozmyty, taki lekko nieostry, po prostu taki 'voodoo' hehehe.

do siedzenia tak na stałe - broń cię boże.

do podpięcia raz na jakiś czas PC i laptopa do 1 monitora by troche popracować - daje rade.

ps.dlatego napalony jestem na Della Latitude E6400 z DisplayPort. z tego co liznąłem info to powinno być idealnie na lcd, bo to sobie jakoś tam konwertuje itepe itede;)

ale mój zakładany budżet czasowo-ka$owy na zmiane laptopa to tak z rok jeszcze...

Edytowane przez sorest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi