devilll1 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 Witam mam w budzie Core 2 Duo E8400 który jest chłodzony CoolerMasterem Hyper TX2 (będę go podkręcał do 4Ghz) , płytę MSI P45 Neo3-FIR, GTX 260 Core 216 55nm od EVGI którą będę chciał troszkę podkrecic, troszkę poniewaz ona juz jest fabrycznie podkrecana (626/1200/2100) oraz pamięci OCZ 2x2 800Mhz CL4 Reaper. Chciałbym abyście mi polecili jakię dwa ciche, bardzooo dobre i wydajne oraz co najważniejsze tanie wentylki do obudowy. Jeden aby wwiewał powietrze a drugi aby je wywiewał, wentyle mogą byc te same. Najlepiej aby cena jednego nie przekraczała 16-17zł.c Chciałem brac Zephyry 80mm ale ich obecnie nie ma w komputroniku oraz w jednym ze sklepów komputerowych w którym kupuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 Marneszanse na cichy 80mm w takiej strasznej cenie i żeby były "ciche, bardzooo dobre i wydajne", dołóż kilka PLN-ów i kup Noiseblockery. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 Drogi Devilll1, życie widocznie nie zweryfikowało jeszcze Twoich poglądów skoro szukasz produktów idealnych ;) Wentylatory są albo ciche albo wydajne, albo tanie albo bardzo dobre. Jedyna szansa na wentylator i cichy i wydajny to zakup kontrolera, co rodzi dalsze wydatki, a więc nie jest tanie. Kwota rzędu 16-17zł za sztukę determinuje wybór tylko spośród wentylatorów tanich. Nie licz w ich przypadku na cuda, ale można znaleźć między nimi dość dobre konstrukcje, które oferują rozsądne parametry pracy. Na ich szczególną trwałość jednak nie licz: Najtańszy jest wentylator AAB Cooling - Super Silent Fan 8 - konstrukcja o deklarowanej dość wysokiej trwałości, ale niestety trudna do zweryfikowania, gdyż na rynku jest od niedawna. Wirnik ma typowy, a 1600 obrotów jest na pewno słyszalne, ale głośne raczej nie. Wydajność nie powala, ale jakaś jest. Już w kwocie dwucyfrowej do kupienia jest wentylator SilentiumPC Zephyr 80 - jest cichszy od poprzednika, bo kręci się o 200 obrotów wolniej. Generalnie z całej stawki jest też najcichszy, ale to ma swoje przełożenie na wydajność, która jest niska. Wirnik znów typowy. Najpopularniejszym wyborem jest Acutake FAN80 - kosztuje pół złotego więcej od Zephyra i znów jest to typowa konstrukcja wirnika. Kręci sięz tą samą prędkością co AAB Fan 8, a więc i ma pewnie zbliżoną głośność oraz wydajność. Na rynku jest najdłużej i wiadomo, że nie jest szczególnie trwały zwłaszcza w pracy poziomej. Zarówno AAB Fan, jak i Zephyr jednak są na rynku jeszcze zbyt krótko by uznać ich wyższość w tym względzie. Najtańszym, rozsądnym i markowym wentylatorem jest SilverStone FN81 - jego wirnik jest odrobinę inny, bo nastawiony bardziej na wydajność. Jego nominalne ponad 2000 obrotów to wartość mocno słyszalna, a dla lubiących ciszę nawet głośna. Z drugiej strony wydajnościowo prezentuje się, jak na 80mm wentylator całkiem nieźle. SilverStone'y należą jednak do wentylatorów trwalszych. Tanim i ciekawym eksperymentem jest również SilverStone - model FN82 - to jest de facto wirnik wentylatora 92mm zawieszony na otworach 80x80mm. Żeby go zamontować musi być odpowiednio więcej miejsca, ale otwory mogą być zatem pod 80mm wentylator. Niestety 2100 obrotów większego przecież wirnika dają o sobie znać - to najgłośniejszy wentylator ze stawki. Wydajnością jednak zbliża się do tych mniej wydajnych wentylatorów 120mm, więc bardzo dobrze. Trwałość ma wyższą niż pierwsza trójka. Najdroższym w tym zestawieniu jest SilverStone FN83 - to analogiczna konstrukcja, co FN82, ale zdecydowanie mniej agresywny wirnik i kręci się wolniej. Będzie na pewno wyraźnie słyszalny i raczej głośniejszy od pierwszej trójki. Z drugiej strony wydajność ma wyraźnie wyższą. Trwałość powinna być również rozsądna. Tyle ode mnie. Masz przekrój chyba najciekawszych wentylatorów w tej cenie i pasujących do 80mm otworów. Wirniki trzech pierwszy wentylatorów są typowe, czyli identyczne. Najlepiej jednak, co jest raczej poza ustalonym zasięgiem finansowym, zafundować sobie i podzespołom komputerowym obudowę, która pozwala na montaż wentylatorów wielkości 120mm. Będzie znacznie chłodniej w środku, a przy tym ciszej. Choć może ta rada powinna była się znaleźć przed zestawieniem ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
devilll1 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 Nie mam już kasy na obudowe, więc muszę sobie poradzic jakoś na tej, Chciałem brac Zephyry 80mm ale nie ma ich aktualnie w komputroniku ani w pobliżu, pozniej chcialem dostac Arctic Cooling Fan Pro TC, ale ich rowniez nie ma, bede musial jakos sobie poradzic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 Nie kupuj wentylatorów o termicznej kontroli obrotów - to niestety się do niczego nie przydaje w wentylatorach montowanych w obudowie. Raczej tylko w tych montowanych na poszczególnych radiatorach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
devilll1 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 termiczna kontrola obrotów?? Mozesz troszeczke jasniej, bo ja zielony w tych sprawach Czy to chodzi o to, że czym wyzsza temperatura w obudowie tym obroty szybsze i na odwrót? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 Chciałbym abyście mi polecili jakię dwa ciche, bardzooo dobre i wydajne oraz co najważniejsze tanie wentylki do obudowy. http://allegro.pl/item539770777_asus_tdx_p...ichszy_5db.html Miałem, testowałem i powiem że cena|jakość daję 10/10. Nie bierz czasem Arctic 80mm z termiczna regulacją obrotów bo to badziewie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 termiczna kontrola obrotów?? Mozesz troszeczke jasniej, bo ja zielony w tych sprawach Czy to chodzi o to, że czym wyzsza temperatura w obudowie tym obroty szybsze i na odwrót? Tak, właśnie o to. To się nadaje do wentylatora, który jest umieszczony na jakimś radiatorze (CPU czy GPU), ale nie do obudowy. Nigdy nie będziesz zadowolony z jego wydajności czy głośności pracy po prostu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...