tomcyp Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 Witam. Pracuję muszę napisać skrypt do konfiguracji AP. Montuję takie AP na codzień zakładając sieci WIFI na 5GHz. Wszystko byłoby fajnie, tylko że za każdym zmienieniem parametru w ustawieniach przy pomocy przeglądarki - trzeba go restartować co trwa. np adres IP, nazwa, adresy mac, zabezpieczenia, parametry anten i wiele innych - co pożera bardzo dużo czasu ponieważ jak już wspomniałem po każdej zmianie parametry trzeba restartować go. Potrzebuję stworzyć jakiś skrypt i napisać jakiś formularz np w accessie, który zawierałby możliwość wpisania/zmieniania tych konkretnych ustawień które zawsze się zmienia i aby wszystko można było zapisać w AP za jednym restartem. W ogóle nie wiem jak się za to zabrać... podany AP to http://www.sparklan.com/product_details.php?prod_id=13 będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpAceR Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2009 W ogóle nie wiem jak się za to zabrać...Sparklan? Wygeneruj plik z konfiguracją routera: Administration –> Management -> Backup Settings i zobacz co w nim jest. Teraz masz dwie możliwości: - albo zawartość pliku jest "czytelna" i można nanosić poprawki bez kombinowania - albo jest nieczytelna (binarna) i trzeba mieć program który to "rozkoduje" W pierwszym przypadku zrobienie programu/skryptu który zautomatyzuje konfigurowanie jest stosunkowo proste. Drugi przypadek ... no cóż, podobno też można :blink: W każdym razie załadowanie pliku z zapisem konfiguracji jest najprostszą metodą szybkiego konfigurowania tego sprzętu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2009 W przypadku linksysow, z tego co pamietam nie mozna przenosic konfiguracji miedzy egzemplarzami poszczegolnych modeli, nawet jesli sie da, jest to nei zalecane z powodu ryzyka uszkodzenia oprogramowani, czy ogolnej konf ustawien routera... Cos w tym stylu;) Wiec radze wczesniej poprobowac na swiezych egzemplarzach... Nawet znalazłem link: http://openlinksys.info/readarticle.php?article_id=7 A tym, ze jest ciezko przenosic ustawienia miedzy tymi samymi egzemplarzami przeczytalem z samego forum. Posiadasz co prawda inny router to jednak...lepiej byc ostroznym ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2009 W przypadku linksysow, z tego co pamietam nie mozna przenosic konfiguracji miedzy egzemplarzami poszczegolnych modeliTo się chyba tyczy głównie oprogramowania modowanego. (nowsze wersje mogą mieć inne zmienne itd.) Ważne jest, żeby nie przenosić konfiguracji z jednej na drugą wersję oprogramowania. Czyli np. masz soft linksysa 1.05, na nim konfigurujesz AP, zgrywasz konfig. Następnie bez problemu możesz go przenieść na drugi pod warunkiem, że wersja softu jest identyczna - 1.05. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcyp Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2009 Sparklan? Wygeneruj plik z konfiguracją routera: Administration –> Management -> Backup Settings i zobacz co w nim jest. Teraz masz dwie możliwości: - albo zawartość pliku jest "czytelna" i można nanosić poprawki bez kombinowania - albo jest nieczytelna (binarna) i trzeba mieć program który to "rozkoduje" W pierwszym przypadku zrobienie programu/skryptu który zautomatyzuje konfigurowanie jest stosunkowo proste. Drugi przypadek ... no cóż, podobno też można :blink: W każdym razie załadowanie pliku z zapisem konfiguracji jest najprostszą metodą szybkiego konfigurowania tego sprzętu. yhm. Sprawdę to w poniedziałek. Jeszcze jedno. Wiem, że można konfigurować sparklana przy pomocy protokołu telnet. Czy to jakoś ułatwia sprawę? co do linsysów to potrzebnie został tu poruszony ten temat bo nie mówimy o zmianie oprogramowania na jakieś modyfikowane tylko chodzi zecydowanie o samą konfigurację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcyp Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 hm. jak klikam backup to nigdzie się żaden plik nie zapisuje. Wpadłem na inny pomysł. Telnet. Czy można zrobić do niego jakąś grafikę? Albo napisać skrypt który by z jakiegoś formularza wpisywał mi to do CMD ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpAceR Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 jak klikam backup to nigdzie się żaden plik nie zapisuje.Jakiej przeglądarki używasz? Może być okienko pop-up, czyli czasem blokowane przez przeglądarki. Sorry, naprawdę nie mam tego modelu (w ogóle nic ze Sparklana). Nawet pytałem czy ktoś ze znajomych nie ma, ale jak na złość nic. Wpadłem na inny pomysł. Telnet. Czy można zrobić do niego jakąś grafikę? Albo napisać skrypt który by z jakiegoś formularza wpisywał mi to do CMD ? Przez telnet można odczytać i załadować plik z konfiguracją. Skryptem również, ale ostatnio jak się bawiłem "wypróbowanym" i "niezawodnym" skryptem generującym konfig pod Tomato straciłem tydzień zanim doszedłem CO & GDZIE źle się zapisuje. Ale próbuj, może coś z tego będzie. Osobiście jakoś nie mam przekonania do tego typu wynalazków :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...