Pride Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 Witam. Potrzebuje Waszej pomocy w ocenie zestawu, który przed chwilą złożyłem. Komputer ma służyć głównie do: Gier, internetu itp. Oto co wybrałem: Procesor: - Procesor Intel Core Duo E5200 Box 2,5 GHz S775 = 322zł lub - Procesor Intel Core 2 Duo E7400 Box 2,80 GHz S775 = 535zł Płyta główna: - PG GIGABYTE GA-EP31-DS3L S775 = 259zł lub - PG GIGABYTE GA-EP45-DS3L S775 = 389zł RAM: - Pamięć DDR II 2048 MB / 800 MHz Goodram Dual CL 5 = 66zł lub - Pamięć DDR II 2048 MB / 800 MHz Goodram Dual CL 6 = 75zł Karta graficzna: - Karta RADEON HD 4870 Palit 512MB/256b DDR5 Sonic D = 842zł lub - Karta RADEON HD 4870 Gigabyte 512 MB/256 bit PX = 799zł lub - Karta RADEON HD 4850 Gigabyte 512 MB/256 bit PX = 533zł Dysk: - HDD WD CAVIAR 500 GB / 300 / 16 MB WD5000AAKS = 225zł Napęd: - Napęd DVD-RW LG GH - 20NS15 OEM = 86zł Zasilacz: - Zasilacz 460 ATX Pentagram PSF-460-P12S = 122zł Obudowa: - Obudowa MODE COM DEBUT b.z. = 108zł No i właśnie tu zaczynają się schody. :D Na czym zaoszczędzić, a do czego dołożyć pieniędzy? Lepszy procesor i więcej ramu czy może lepsze grafika? Swoją drogą, co sądzicie o tej pierwszej karcie? Opłaca się? Czy może to po prostu "taki bajer", który nie odbiega od zwykłej 4870. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 Moim zdaniem, Tańszy procesor ( e5200 ), Lepszą płytę ( EP 45 ), Pamięć nr. 1 ( GoodRAM CL5 ), Radeon HD 4850 ale nie od Gigabyte, może być od Sapphire. Reszta może być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 a moim zdaniem lepiej wyłuszczyć te pare zł i kupić e7400+4870+goodramy cl5 reszta jak leci płyta obojętnie czy to będzie p31 czy p45. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 Oh no to czekam na dalsze opinie, jeżeli jedni mówią tak a inni inaczej. :> Co do 7400 i 4870 to chyba... będzie juz dużo ponad 2k. Nadal czekam na opinie nt. tej Sonic D wersji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CSGamer Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zależy do jakich gier, bo teraz do najnowszych np.GTA 4 itp. 2GB to mało :) Nie mówiąc już o 2GB z Vistą to już 3GB obowiązkowe :) Jeżeli nie będziesz używał programów typu CAD, czy PSP to weź tańszy CPU Lepiej mobo na P45 - lepszy/nowszy chip Pamięci wziąłbym lepszej firmy, żeby można było OC jak zabraknie mocy Według mnie Ati 4850 - najlepszym GPU do w/w configu, bo 4870 nie wykorzystasz z tymi CPU :) a 4850 ciągnie na maxie GTA 4 (chyba, że zwolennik CrYsIsA) Dysk 500GB jak na prawdę Ci tyle potrzebne, sam mam tyle i używam połowę z tego a mam wieleeeee plików i gier i tak miejsce jest... Postaraj się o 32mb Cache Do takiej grafiki i do OC - koniecznie lepszą zasiłkę, najlepsze do OC/ceny będzie coś od Corsair-a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zależy do jakich gier, bo teraz do najnowszych np.GTA 4 itp. 2GB to mało :) Nie mówiąc już o 2GB z Vistą to już 3GB obowiązkowe :) Jeżeli nie będziesz używał programów typu CAD, czy PSP to weź tańszy CPU Lepiej mobo na P45 - lepszy/nowszy chip Pamięci wziąłbym lepszej firmy, żeby można było OC jak zabraknie mocy Według mnie Ati 4850 - najlepszym GPU do w/w configu, bo 4870 nie wykorzystasz z tymi CPU :) a 4850 ciągnie na maxie GTA 4 (chyba, że zwolennik CrYsIsA) Dysk 500GB jak na prawdę Ci tyle potrzebne, sam mam tyle i używam połowę z tego a mam wieleeeee plików i gier i tak miejsce jest... Postaraj się o 32mb Cache Do takiej grafiki i do OC - koniecznie lepszą zasiłkę, najlepsze do OC/ceny będzie coś od Corsair-a Vista - nie dzięki. ;p No używam czasami programów CAD, ale do tego nawet wystarcza mój obecny PC. Gry... no gry to raczej MMORPG. Co do płyty, co tak na prawde da ten nowszy chip? Ogólną szybkość transmisji danych między podzespołami? Dlaczego nie wykorzystam 4870 przy tym procku? :> 500GB hmm no raczej się przyda. Teraz mam ~330 i raczej ciasno się robi czasami. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 Co do płyty, co tak na prawde da ten nowszy chip? Ogólną szybkość transmisji danych między podzespołami? Chipset P31 miał problem z pamięciami RAM. Obsługiwał 4GB i tylko w układzie 2x2GB/lub 4x1GB jednostronnych pamięci. Dlaczego nie wykorzystam 4870 przy tym procku? Procesor ( e5200 i e7400 ) będzie trochę ograniczał/zaniżał wydajność karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 Reasumując: Procesor: - Procesor Intel Core Duo E5200 Box 2,5 GHz S775 = 322zł Płyta główna: - PG GIGABYTE GA-EP45-DS3L S775 = 389zł RAM: - Pamięć DDR II 2048 MB / 800 MHz Goodram Dual CL 5 = 66zł Karta graficzna: - Karta RADEON HD 4850 Gigabyte 512 MB/256 bit PX = 533zł Dysk: - HDD WD CAVIAR 500 GB / 300 / 16 MB WD5000AAKS = 225zł Napęd: - Napęd DVD-RW LG GH - 20NS15 OEM = 86zł Zasilacz: - Zasilacz 460 ATX Pentagram PSF-460-P12S = 122zł Obudowa: - Obudowa MODE COM DEBUT b.z. = 108zł Razem daje nam 1851zł Co do grafy, to mam do wyboru tą, Asusa i Palit jednak w cenie ~+70zł. Swoją droga co jest źle z tym giga? No i jeszcze jedno, a jakby tak 2x2GB RAMu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 (edytowane) 4GB jak najbardziej ok, ale do XP imho nie warto. A co do Visty to podejrzewam, że nigdy zniej nie korzystałeś dłużej niż 5 min, lub nawet jej nie widziałeś a jedynie opierasz się na opiniach z bety. Vista to bardzo dobry system. Imho równie szybki jak XP, dużo ładniejszy i stabilniejszy. Dodatkowo oferuje więcej niż XP, np taki DX 10.... CSGamer, ta zasiłka spokojnie wystarczy do OC i tej grafy... ;) Goodramy też można lekko podkręcić, poza tym dodatkowe MHz na pamięciach nie robią tak dużej różnicy w wydajności. E5200.E7400 będą ograniczać HD4870, ale po OC powinny dawać radę. Jak podkręcisz na te 3,5GHz to powinno być ok. Edytowane 29 Stycznia 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 Procesor ( e5200 i e7400 ) będzie trochę ograniczał/zaniżał wydajność karty.Znowu ... kolejna "złota myśl" ? Jak dasz wysoką jakość renderingu to E5200 będzie mocno ograniczany w pewnych grach przez kartę! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 4GB jak najbardziej ok, ale do XP imho nie warto. A co do Visty to podejrzewam, że nigdy zniej nie korzystałeś dłużej niż 5 min, lub nawet jej nie widziałeś a jedynie opierasz się na opiniach z bety. Vista to bardzo dobry system. Imho równie szybki jak XP, dużo ładniejszy i stabilniejszy. Dodatkowo oferuje więcej niż XP, np taki DX 10.... [CSGamer, ta zasiłka spokojnie wystarczy do OC i tej grafy... ;) Goodramy też można lekko podkręcić, poza tym dodatkowe MHz na pamięciach nie robią tak dużej różnicy w wydajności. E5200.E7400 będą ograniczać HD4870, ale po OC powinny dawać radę. Jak podkręcisz na te 3,5GHz to powinno być ok. Korzystałem z Visty kilkukrotnie i po prosu się wkurzałem gdy co chciałem coś robić wyskakiwał komunikat, że to niebezpieczne, czy napewno itp. Pewnie idzie to wszystko wyłączyć - nie mówie, że nie. Jednak dochodzi do tego inna sprawa - kompatybilność z programami oraz moją <3 grą Lineage 2. :D Nadal pozostaje kwestia grafiki - dlaczego nie gigabyte? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 UAC, da się to wyłączyć, bardzo łatwo i szybko ;) A co do Gigabyte, to one lubią padać, dużo ludzi narzeka na tą firmę. Nie wiem o jakiego dokładnie Gigabyte Ci chodzi. Jak to jest referent to bez różnicy jaka firma, ale jak karta ma zmienione chłodzenie i/lub PCB to już inna sprawa. Weź coś od Sapphire albo Asus`a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 (edytowane) "Dużo ludzi narzeka" - a ile też sobie chwali? Ja miałem pełno produktów GIGABYTE'a, mam je nadal i nie mam żadnych zastrzeżeń. To tak jakbym napisał, że wszystkie karty serii Sonic to [ciach!]a bo ja miałem trefnego 4850 Sonic... A właśnie taki mi się trafił. Jeszcze mu doradzaj Viste przy 2GB ramu haha robiłem do Visty 3 podejścia i to z 4GB pamięci , miałem ją zaktualizowaną w 100% i wytrzymałem 3 dni na tym systemie. Mieli dyskiem, że aż się wytrzymać nie da. GTA4? Brałbym nv Edytowane 29 Stycznia 2009 przez vippiotrek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CSGamer Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 (edytowane) To widocznie nie potrafisz się obsługiwać tym systemem :) Vista bez aktualizacji to szrot, po full Update - jest dużo lepsza od XP, jak Vista to tylko z 3/4GB ram bo inaczej klops i się nie wytrzyma :) Ja z 4GB na tydzień musiałem mieć 2GB i się cieło wszystko :P Jak dysk mieli ? :o Może miałem 8mb cache ? Bo wtedy ma prawo, ja mam 32mb dyskol i śmiga PS : Mi wszystkie gry i programy na Viście działają :) Więc na pewno będzie to dobry wybór jakbyś wziął Viste + 2x2GB ramu :) PS : Zapomniałem dodać.... ten E5300 będzie ograniczał w sensie - że na lepszym CPU będziesz miał więcej FPS-ów, a po co wkładać kasę do lepszej grafy skoro nie wykorzystamy jej Full potencjału ? To lepiej wysilić Ati 4850 na maxa. :) Edytowane 29 Stycznia 2009 przez CSGamer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halo?! Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 (edytowane) Co do gigusia to jego płyty bardzo lubię, ale z grafikami tej firmy raczej nie miałem styczności - jakoś się nie składało, może faktycznie lepiej kupić innej firmy. No chyba, że karta graficzna to standard to wtedy patrz po cenie i czy naklejka na przykryciu radiatora jest fajna. btw. Mam takie pytanie, jak sądzicie: załóżmy będę składał sobie drugiego kompa przed lub na początku wakacji (kasa leży, ale jakoś mi teraz nowy komp nie potrzebny, bo szkoła i co mi to da? purepc.pl będzie mi się szybciej otwierał?), czy opłaca się wtedy kupić viste 64bit (oczywiście 4gb). Chodzi mi o to czy opłaca się kupić hm... oryginała (do tej pory wszystko miałem oryginalne), ilu z was jedzie na piracie? :D to mój 256 post - okrągła liczba! Edytowane 29 Stycznia 2009 przez halo?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CSGamer Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 Co do płyt Gigabyte to często padały modele P35 te z niższej półki... W serwisie w wakacje jak pracowałem to co 2 dni ktoś reklamował, tu się spaliło tu nie działa od nowości itd. itd. Ja mam Viste HP 64bit z SP1 i najnowszymi aktualizacjami i jest na prawdę porządnie , mam 2x2GB i śmiga jak ta lala :) (też mam oryginał :P) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 Teraz bądź tuj człowieku mądry. :D Jedni tak, drudzy inaczej, a trzeci przed szereg. :P Jednak myślę, że pozostanę przy tym co podałem powyżej. Zastanowię się jedynie nad tym x2 RAMem oraz Asusem zamiast Gigabyte'a. Pozdrawiam i dziękuje Wszystkim za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2009 Mam jeszcze jedno małe pytanie. Czy do owej płyty (45) da rade podłączyć dysk(i) ATA? Głównie po to, aby przerzucić z nich dane na nowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2009 Da radę, maksymalnie 2 urządzenia ATA jednocześnie (tzn jedno gniazdo ATA-133 jest na płycie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CSGamer Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2009 Taka mała porada.. Zanim zrobisz przerzucanie plików ze starego dysku na nowy ! ZESKANUJ antywirem stary dysk, żebyś nie miał niespodzianek :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2009 Musze zaczekać do poniedziałku, wiec mam jeszcze jedno pytanie. Jaka jest praktyczna różnica między tymi kartami: - Karta RADEON HD 4850 Gigabyte 512 MB/256 bit PX Taktowanie rdzenia: 625 MHz Taktowanie pamięci: 1986 MHz DDR 3 Tańsza, 533zł a tą: - Karta RADEON HD 4850 Gigabyte 512 MB/256 bit PX Taktowanie rdzenia: 625 MHz Taktowanie pamięci: 1920 MHz DDR 3 i Zalman Fan 600zł Jedna lepiej takowana i tańsza, druga z lepszym (?) chłodzeniem i słabiej takowana. => Która lepsza? Jeszcze jedno pytanie co do ram'ów. Czy jest duża różnica między 1 kością 2GB a 2x 1GB w dual chanel? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CSGamer Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2009 (edytowane) Różnica taka, ta droższa ma lepsze chłodzenie (choć jak widać niżej, wcale nie musi być droższa) Lepsza będzie z lepszym chłodzeniem (2slotowym zazwyczaj Zalmana) Ta jest lepsza : http://allegro.pl/item535317258_gigabyte_h...hd4850_wwa.html Od tej : http://allegro.pl/item543442101_pci_e_giga..._ddr3_hdmi.html Ta pierwsza powinna mieć ciut lepsze taktowania, ale może mają identyczne, ta pierwsza lepiej chłodzi jest cichsza Edytowane 31 Stycznia 2009 przez CSGamer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 Różnica taka, ta droższa ma lepsze chłodzenie (choć jak widać niżej, wcale nie musi być droższa) Lepsza będzie z lepszym chłodzeniem (2slotowym zazwyczaj Zalmana) Ta jest lepsza : http://allegro.pl/item535317258_gigabyte_h...hd4850_wwa.html Od tej : http://allegro.pl/item543442101_pci_e_giga..._ddr3_hdmi.html Ta pierwsza powinna mieć ciut lepsze taktowania, ale może mają identyczne, ta pierwsza lepiej chłodzi jest cichsza No właśnie identyczne mam do wyboru. Jednak ta druga jest tańsza o 70zł. Tak szczerze, to opłaca się dopłacić tą kasę dla osoby, która raczej nie bawi się w duży OC? Tzn. nie mówię, że wcale, jednak zazwyczaj jest to w moim przypadku lekkie OC. Pozdrawiam. P.S. Co nt. ramu?:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 Nie bierz żadnego Gigabyte HD4850. Ten referencyjny, to też nienajlepszy wybór. Modele Asus Glaciator (może być TOP) / Sapphire Dual Slot Fansink, czy Powercolor Play, to znacznie lepszy wybór. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 Ja bym brał taką: http://www.allegro.pl/item534935607_asus_a...iator_cool.html Ma bardzo dobre chłodzenie i jest cicha. Imho lepsza niż ten Gb z Zalmanem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 Za ok. 20zł więcej jest wersja TOP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 Zalmana By Gigabyte bym nie brał, ciche to to nie jest. Najlepiej szukać Asus Glaciator (Top ma chyba wyższe nieco taktowania) albo Sapphire Dual Slot. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...