wojtasik6 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 Witam. Mam do napisania taki programik: 1. Zaimplementuj stos przy użyciu mechanizmu tablic. Musisz zdefiniować dwie funkcje: push (x) - odkładająca na stos liczbę x oraz pop() zwracająca górną wartosć ze stosu i usuwająca ją. 2. Wykorzystując struktury z zadania 1 napisz program realizujacy operacje matematyczne zgodnie z ONP. Zakładamy, że wielkość stosu nie będzie większa niż 100 elementów. Wiedział by ktoś jak go napisać? Niestety nie było mnie wtedy na zajęciach i teraz mam. bardzo proszę o pomoc jeszcze dzisiaj! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mystery Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 przeczytaj regulamin najpierw! z pierwszym Ci pomogę trochę, chociaż kompilatora w głowie nie mam i będzie to na szybkiego bardzo int *stos;void put(int);int pop();int rozmiar = 1000;int index = 0;int _tmain(int argc, _TCHAR* argv[]){ stos = (int *)malloc(rozmiar * sizeof(int)); put(1); put(2); int a = pop(); return 0;}void put(int x){ int ile = sizeof(stos); if(ile<rozmiar-1){ stos[index++] = x; } else{ printf("Przekroczono rozmiar stosu"); }}int pop(){ return stos[index--];} jeśli chodzi o ONP, to pamiętam, że na wikipedii jest całkiem nieźle to wytłumaczone i jak już załapiesz jak działa algorytm to pojdzie szybko. pamiętam, że dobre pół godziny gapiłem się na algorytm i jak sobie narysowałem to wszystko zrozumiałem (ach te dawne czasy... ;) ) pozdrawiam m Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...