Skocz do zawartości
redlum

Gigabyte P35-dq6 + Q6600 Nie Startuje

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nowa płytę Gigabyte P35-DQ6 do której włożyłem Q6600. Przy włączeniu kompa wiatraki zaczynają się kręcić oprócz tego na procku, komp nie wstaje, nie słychać żadnych dźwięków z beepera. Zmieniałem już zasilacz, pamięć i kartę graficzna i ciągle to samo. Jak myślicie płyta walnięta czy coś innego? Da się ją jakoś ręcznie przywrócić do stanu używalności?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zresetuj może cmos zworką na płycie. Może bios nie ten, albo jest skopany. U siebie mam tak, że wystarczy jak dotknę palcem pin (nóżek) proca to nie odpala mi i muszę przeczyścić suchą szmatką od spodu proca (pierwszy raz z takim czymś się spotkałem). Po wyczyszczeniu dopiero odpala. Wtyk 12V-4 pin podłączyłeś, lub wentylator do płyty? Zostaw samą kartę graficzną, pamięci bez dysku itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zresetuj może cmos zworką na płycie. Może bios nie ten, albo jest skopany. U siebie mam tak, że wystarczy jak dotknę palcem pin (nóżek) proca to nie odpala mi i muszę przeczyścić suchą szmatką od spodu proca (pierwszy raz z takim czymś się spotkałem). Po wyczyszczeniu dopiero odpala. Wtyk 12V-4 pin podłączyłeś, lub wentylator do płyty? Zostaw samą kartę graficzną, pamięci bez dysku itp.

wszystko to robiłem (poza wycieraniem procka - ale testowałem na 3 różnych prockach) - ciągle to samo - najdziwniejsze jest to - ze nie kreci się wentylator od procesora (czyli nie podaje napięcia do niego), no i nic nie piszczy (abym mógł wyczaić jaki jest rodzaj błędu). Skontaktowałem się już z osoba od której kupiłem tą płytę - i jak dzisiaj nic nie wykombinuje - to mu ja odsyłam - a on z nią już się przejdzie do serwisu. Mam nadzieje że coś jeszcze uda mi się dzisiaj wykombinować - bo w przeciwnym wypadku złożenie kompa przeciągnie się o 3-4 tygodnie... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, jak jest teraz ze wszystkimi płytami intela np: u mnie na jednej płycie odpala bez podłączenia wentylatora, ale na amd np: socket 939 miałem tak, że sie nie odpalała bez zasilania wentyla, może ten gigabyte ma zabezpieczenie (wykrywa, że wentyl spalony i odcina sygnał). Sprawdzałeś na innym wentylatorze, albo w ogóle go odłącz, zostaw sam radiator. Ja mam podobną płytę jak twoja tylko jej nie używam i właśnie wydaje mi się, że chyba ona nie odpala bez wentyla . Wygląda na to, że z płytą coś nie tak. Na sockecie czyściłeś piny, fdd podłączałeś? No a tak po za tym żeś se kupił płytę ( za nic w świecie nie chciał bym tego z tym chłodzeniem mimo, że to ma na sobie na full upchanych cewek z mosfet). Nie lepiej coś prostego było kupić na p31 np s3g, proc by sie nie uwalił :razz: .

Edytowane przez finish

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wentyl na chłodzeniu procka działa - jak podłączę pod inne złącze to kreci. Tylko na złączu dla procka nawet nie drgnie.

Na sockecie czyścić piny? W jaki sposób? Ostatnio co miałem od intela to 486SX20 :)

A ta płytę kupiłem - bo była tania (375zł) i potrzebowałem czegoś, aby ten Q6600 chodził na 3-3.2 ghz przez najbliższe 2-3lata nonstop

Edytowane przez redlum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi