Skocz do zawartości
kulwis

Dylemat, jaka plyta i ram?

Rekomendowane odpowiedzi

:?: Od zawsze bylem uzytkownikiem plyt glownych firmy MSI. Nigdy nie mialem powodow do narzekan

a wrecz przeciwnie zawsze bylem zadowolony z jakosci i wydajnosci. Ponownie stoje przed wyborem

zakupu plyty glownej. Zastanawiam sie czy nadal pozostac przy MSI, czy moze sprobowac czegos

od Asusa lub Abita. Inni producenci mnie nie interesuja. Plyta ma byc przeznaczona pod procesory ze stajni

AMD. Nie bardzo wiem na ktory chipset sie zdecydowac: KT400 czy nForce 2. Slyszalem, ze nForce 2

jest czasmi bardzo kaprysny. Dodatkowy problem to pamieci. Na jakiej magistrali najlepiej kupic teraz pamiatki.

Czy warto zainwestowac w pamieci Kingston HyperX, czy nie ma sensu przeplacac?

Jaka plyte byscie polecili z nizej wymienionych:

- Microstar KT4V (MS-6712-010) BOX 360zl

- Microstar KT4 Ultra-SR (MS-6590) BOX 490zl

- Microstar KT4 Ultra-FISR (MS-6590) BOX 630zl

- Microstar K7N2-L (MS-6570-010) nVidia nForce2 SPP 510zl

- Asus A7V8X Via KT400 + LAN + audio 410zl

- Asus A7V8X/1394 Via KT400 + LAN + Raid + IEEE-1394 620zl

- Asus A7V8X/1394 Via KT400 + LAN 1 Gbps + Raid + IEEE-1394 + Serial ATA 650zl

- Asus A7N8X (nVidia nForce2 SPP) 590zl

- Asus A7N8X Deluxe (nVidia nForce2 SPP) 740zl

- Abit NF7-S 570 zl

W sumie to sam nie wiem czy w moim przypadku jest sens inwestowac w ieee-1394, kupowac tylko dlatego zeby sobie bylo.

Nie wiem rowniez czy jest sens doplacac do Asusa, nie lepiej kupic MSI?

W sumie to najbardziej podoba mi sie plytka najtansza w tym zestawieniu powyzej a mianowicie

MSI KT4V lub Asus na kt400.

Komputera nie uzywam do gier, gram moze raz na kilka miesiecy.

Prosze rowniez o pomoc w wyborze pamieci i procesora. Na wszystko moge wydac od 900-1100.

Za wszelkie info serdeczne dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego nie wziołeś pod uwage Epoxa 8rda+ ? Zajebista płytka, pełna stabilność no i super produkt do kręcenia. Jednak jeśli uparłeś sięna tych modelach wymienionych przez ciebie to bierz Abit NF7-S będziesz teżbardzo zadowolony. CO do ramu, to prawdopodobnie sam będe wymieniał Kingstona na TwinMOS'y które bym CI polecił. Pozdrawiam i życze udanego wyboru :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

asus jest za 740, przepłacisz jak kupisz. za 500złmożna mieć niewielw słąbszą a ty możesz nie zauważyć różnicy.

o pamięciach jest na stronie głównej Tweak.pl, twin mosy nieźle wyszły, najbardziej opłacalny wybór.

nie narzekałeś na MSI to pozostań przy MSI żebyś później nie mówił : "a mogłem znowu kupić MSI i nie spaliłby mi się ten epox" lub coś podobnego.

a nForce powinno cię interesować jak grasz i podkręcasz maszynę, jeśli nie to KT400 lub nawet KT333 będą dla ciebie idealne. poszukaj też wśród płyt z chipsetem SIS, ostatnio zbierają same pozytywne noty, widać postęp w firmie. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie zabraklo krola.. ;-)

Abicik KD7 taki jak w podpisie hula az milo, mam wersje bez raida, bardzo przemyslany design plyty, na pokladzie mamy agp 8x , 4x ddr up to 400mhz, 6ch sound (alc650), 6x usb2.0, dziury wokol soketa (WC) :) , LAN 10/100, poza tym wrecz boski bios w ktorym mozna zrobic wszystko (prawie..;) ) , vcore do 2,325, vddr do 3,225, dzielnik PCI/AGP z reki do 1/5 , mnoznik do 22,5 , fsb do 250 co 1 mhz, plyta bardzo stabilna, na czipsecie ladny orbik, ktory rowniez dmucha na pamiatki, hmm co tu wiecej dodac nic tylko brac 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym ci polecil nic innego jak:

Asus A7V8X Via KT400 + LAN + audio 410zl

Miedzy KT400 a nForcem nie zobaczysz roznicy w zastosowanaich biurowych chyba ze cos duzo kompresujesz lub pracujesz w grafice gdzie moze byc wykorzystany system dual ddr.

Plyta tania z sieciowka. Jeszcze na asusie sie nie zawiodlem a skladalem wlasnie na tej plytce ostatnio qumplowi kompa. Jest baaaaardzo baaaaaardzo zadowolony!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tych co podales to bez zastanowienia mowie Abit NF7-s wydajnosc stabilnosc super o/c moim zdaniem KT400 juz nie oplaca sie kupowac jakby nie bylo to troche stary chipset i do tego nie bardzo udany. Pamiatki jak juz wczesniej p[odano to twinmosy sa jak najbardziej OK

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli nie grasz i nie zamierzasz w ekstremalny sposob podkrecac procesora to spokojnie wystarczy KT4V: jest najtansza, jest stabilna i calkiem dobra do umiarkowanego o/c

natomiast jesli zalezy ci na jak najwyszej wydajnosci to bierz abita NF7-S

pamieci: znowu, jesli nie planujesz jakiegos o/c to zwykle DDR333 wystarcza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja stawiam na Epox 8RDA+ - powinenes wziac go pod uwage. Do tego pamiatki elixira 333 - po co przeplacac :)

wiesz z pamiatkami elixira bywa roznie trza wiedziec jakie kupowac a i to nie zawsze skutkuje lepiej niech kupi twinmosy bedzie zadowolony

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja stawiam na Epox 8RDA+ - powinenes wziac go pod uwage. Do tego pamiatki elixira 333 - po co przeplacac :)

chyba nie widziałeś testów i opinii ludzi. którzy porównywali abita i epoxa. epox miał swoje 5 minut ale abit go rozkłada. poza tym lubią się psuć a to też argument.

Jednak proponuję pozostać przy MSI jeśli masz dobre doświadczenia z tą firmą. nie ma sensu pchać kasy w najdroższe płyty. ja tak zrobiłem kupując mojego Abita KT7A za 600zł bo teraz jest warty poniżej 200zł (ok 175) a inne płytki 125-150 (np MSI) więc stratę na wartości mam znaczną. Jak kupisz Abita, Epoxa lub Asusa to też będziesz siwiał widząc jak ceny spadają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba nie widziałeś testów i opinii ludzi. którzy porównywali abita i epoxa. epox miał swoje 5 minut ale abit go rozkłada. poza tym lubią się psuć a to też argument.

Jednak proponuję pozostać przy MSI jeśli masz dobre doświadczenia z tą firmą. nie ma sensu pchać kasy w najdroższe płyty. ja tak zrobiłem kupując mojego Abita KT7A za 600zł bo teraz jest warty poniżej 200zł (ok 175) a inne płytki 125-150 (np MSI) więc stratę na wartości mam znaczną. Jak kupisz Abita, Epoxa lub Asusa to też będziesz siwiał widząc jak ceny spadają.

hmmm... nie wiem w czym tak rozklada ten Abit, Epoxa :? wydajnosc?! ta sama, stabilnosc rowniez fakt ze ma S-ATA Co do psucia to wez pod uwage fakt ilu ludzi uzywa mobos by Epox a ile by Abit!! dlatego narazie nie mowilbym ktory jest lepszy pod tym wzgledem Co do cen Epoxa to poki co stracilem 20 pln :D i jakos jeszcze nie osiwialem a abit NF7-s jest o siakies 40-60 pln drozszy wiec nie sadze by na te mozliwosci byla to droga plytka. Sorx ale to co mowisz to jakies suche fakty ktore calkowicie mijaja sie z prawda :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja myśle sobie nad Soltekiem SL-75FRN2-L...jest tańszy od Epoxa i Abita, a synchroniczne FSB250Mhz na tej płycie mnie powala...za 440zł

nom soltek tez jest niezlym wyborem ale mowicie ze tanszy fakt ale ile 30 zyli :? jedynym minusem te plyty jest to ze poki co ma problemy z procami 0.18u :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko plyta Epoxa 8rda / 8rda+ , do tego kingstony hyperX pc333/pc370 i wszystko biega idealnie , ja niegy w rzyciu nie pakowal bym sie w Abity i Asusy za duzo przykrego mialem z tymi firmami (no chyba ze z BH6/Be6-2) to byly najlepsze plyty slotowe :) pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko plyta Epoxa 8rda / 8rda+ , do tego kingstony hyperX pc333/pc370 i wszystko biega idealnie , ja niegy w rzyciu nie pakowal bym sie w Abity i Asusy za duzo przykrego mialem z tymi firmami (no chyba ze z BH6/Be6-2) to byly najlepsze plyty slotowe :) pozdro

:lol: z jakimi plytami Asusa i Abita miales problemy ? , chyba sobie piszesz to tak sobie Abit jest imo bardzo renomowana firma niz epox i imo tez lepsza mimo ze epoxa nie mialem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem tak dla mnie nie ma juz firm najlepszych i najgorszych bo prawda jest taka ze mozesz nawet kupic ECSa i trafisz akurat na swietny egzemplarz i bedziesz z niego zadwolony a twoj kumpel kupi tegoz samego i bedzie go przeklinal. To samo tyczy renomowanych firm chociaz nie ma co ukrywac ze im rzadziej zdarzaja sie wpadki i najczesciej jest tak ze wychodzi model lepszy a pozniej jeszcze lepszy albo gorszy. Moim zdaniem tak stalo sie w ostatnich czasach z Asusem od czasu a7v133 firma coraz bardziej obnizyla loty ale tak samo bylo z abitem a teraz z kolei krol powrocil w postaci NF7-S :twisted: Wiec takie stwierdzenia sa troszke zawodne i zdradliwe

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...