wkexe Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2009 Witam, stanąłem przed nie lada problemem, mam płytę główną ABIT IP35, i zamierzam zaktualizować BIOS, na najnowszy dostępny na stronie producenta, jednak pisze, że jedna z wcześniejszych wersji tego biosu ma aktualizacje do Romu kontrolera AHCI (Update AHCI ROM version), zakładam że najnowszy BIOS też ma tę aktualizację i teraz pytanie, czy aktualizacja BIOSU, spowoduje skasowanie macierzy RAID, która jest podpięta do płyty? Czy będzie się dało ją jakoś uratować czy nie? Mam oddzielny dysk 60gb który nie jest w tej macierzy (non raid member) i on by słuzył ewentualnie do ratowania macierzy. Pozdrawiam, Wojtek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kudl4ty Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2009 Aktualizacja BIOSu nie powinna w żaden sposób wpływać na macierz ;) Ja na swoim mobo kilkakrotnie flashowałem BIOS z adnotacją od producenta "enhanced RAID performance" i inne odnoszące się do RAIDu. Do tej pory cieszę się całą macierzą :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...