Skocz do zawartości
mathias79

GA7VAX + 266 MB PC 3200 Samsung cl3. Problem !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem w końcu swoje upragnione 256 MB 400 Mhz Samsunga. I co ?

I *$^@#)$. O ! i Już. Po pierwsze pamięć jest wykrywana jako 333. Po ujstawieniu ręcznym na 400 komp po pokazaniu tabelek przy starcie zatrzymuje się (miga kursor). Pamiątka jest na pewno 400 i jest w 100 % ok. Sprawdzałem na innym kompie a także za pomocą "Gold Memory". Poza tym komp się wiesza. Jakieś błędy fruwają itp. poprzednio miałem 256 MB Kingstona 266. i było ok. jak zmieniłem na tego samsunga to sie wszystko wali. Czy ktoś się spotkał z czymś podobnym ? Czego to może być wina. Płyty ? Pamięci ? ustawień (mam włączone top-performance) ?

Pomocy !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak napisałem wcześniej pamiątka była sprawdzana w innym kompie oraz za pomocą programu "gold memory" i jest w 100 % sprawna. to że czasami są problemy z niektórymi koścmi na niektórych płytach to ja wiem... :roll: ehhh. pytałem sie czy może ktoś się spotkał akurat z dokładnie takim problemem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z doswiadczenia wiem ze top performance sprawia wiecej klopotow niz przynosi korzysci, dlatego sugerowalbym wylaczyc to ustawienie w biosie. Pozatym warto wspomniec ze chipset kt400 obsluguje ddr400 tylko nie oficjalnie o czym wspomniane jest w instrukcji i uprzedza sie tam ze moga wystepowac nieprawidlowosci w dzialaniu w przypadku niektorych kosci pamieci. Dopiero kt400a obsluguje ddr400 "oficjalnie". Tak wiec wylacz top performance. Jeszcze jedno ddr400 w wiekszosci testow wypadal gorzej niez ddr333, wyjatkiem byly testy synchroniczne pamiec-procesor, ale u kolejny problem bo na plycie gb ciezko jest przekroczyc fsb 190, bowiem plyta nie ma blokady dla taktowania pci/agp i nie daj Boze by jeszcze w kompie byla barracuda. Pozdr. i zycze szczescia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki exmister za wyczerpującą odpowiedź. w sumie sam nawet na to wpadlem i juz mi wszystko ładnie chodzi :-) wyłączyłem top performance i jest git ! a co do wydajności z 400 mhz to jeszcze zobacze. wiem ze jak mialem ramik kingstona 266 mhz to włączenie opcji top performance w biosie dawalo ok 500 pkt. w 3dmarku 2001se. a teraz jeszcze tego samsunga musze pomęczyć !! pozdro i dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...