mathias79 Opublikowano 18 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2003 Dostałem w końcu swoje upragnione 256 MB 400 Mhz Samsunga. I co ? I *$^@#)$. O ! i Już. Po pierwsze pamięć jest wykrywana jako 333. Po ujstawieniu ręcznym na 400 komp po pokazaniu tabelek przy starcie zatrzymuje się (miga kursor). Pamiątka jest na pewno 400 i jest w 100 % ok. Sprawdzałem na innym kompie a także za pomocą "Gold Memory". Poza tym komp się wiesza. Jakieś błędy fruwają itp. poprzednio miałem 256 MB Kingstona 266. i było ok. jak zmieniłem na tego samsunga to sie wszystko wali. Czy ktoś się spotkał z czymś podobnym ? Czego to może być wina. Płyty ? Pamięci ? ustawień (mam włączone top-performance) ? Pomocy ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin Opublikowano 18 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2003 sprawdz kosc na innym kompie- moze jest walnieta. czasami tez po prostu dana pamiec nie chce pracowac poprawnie z konkretnym modelem plyty gl. i wtedy pozostaje tylko wymiana na inna kosc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mathias79 Opublikowano 18 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2003 jak napisałem wcześniej pamiątka była sprawdzana w innym kompie oraz za pomocą programu "gold memory" i jest w 100 % sprawna. to że czasami są problemy z niektórymi koścmi na niektórych płytach to ja wiem... :roll: ehhh. pytałem sie czy może ktoś się spotkał akurat z dokładnie takim problemem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exmister Opublikowano 18 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2003 z doswiadczenia wiem ze top performance sprawia wiecej klopotow niz przynosi korzysci, dlatego sugerowalbym wylaczyc to ustawienie w biosie. Pozatym warto wspomniec ze chipset kt400 obsluguje ddr400 tylko nie oficjalnie o czym wspomniane jest w instrukcji i uprzedza sie tam ze moga wystepowac nieprawidlowosci w dzialaniu w przypadku niektorych kosci pamieci. Dopiero kt400a obsluguje ddr400 "oficjalnie". Tak wiec wylacz top performance. Jeszcze jedno ddr400 w wiekszosci testow wypadal gorzej niez ddr333, wyjatkiem byly testy synchroniczne pamiec-procesor, ale u kolejny problem bo na plycie gb ciezko jest przekroczyc fsb 190, bowiem plyta nie ma blokady dla taktowania pci/agp i nie daj Boze by jeszcze w kompie byla barracuda. Pozdr. i zycze szczescia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 18 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2003 Pamięci są CL3?? Jak miałem tą płytę to mi za cholerę nic przy żadnym FSB nie chciało chodzić na CL3. Zmiana na CL2,5 - jak ręką odjął... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mathias79 Opublikowano 18 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2003 dzięki exmister za wyczerpującą odpowiedź. w sumie sam nawet na to wpadlem i juz mi wszystko ładnie chodzi :-) wyłączyłem top performance i jest git ! a co do wydajności z 400 mhz to jeszcze zobacze. wiem ze jak mialem ramik kingstona 266 mhz to włączenie opcji top performance w biosie dawalo ok 500 pkt. w 3dmarku 2001se. a teraz jeszcze tego samsunga musze pomęczyć !! pozdro i dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mathias79 Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 dodam jeszcze tylko że jak puszcze pamięć na 333 to mam w 3dmarku 2001se o 730 pkt. więcej niż jak pamięć jest na 400. coś muszę z tym zrobić ..... :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...