Skocz do zawartości
gravimag

Multi-card Physx

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie, czy możliwość użycia trybu multi-card jest możliwa tylko na płytach z chipsetem nvidii?

dla przypomnienia, główna karta zajmuje się grafiką a drugorzędna obliczeniami fizyki.

na stronie nvidii jest tylko:

Card 1: Graphics rendering

Card 2: Dedicated to PhysX acceleration

Graphics card 2 is not required to have the same GPU as graphics card 1

ani słowa o chipsecie

Edytowane przez gravimag

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moge sie mylic wiec jak cos to nie bijcie ale wedlug mnie powinno smigac

Do SLI potrzebny chyba chipset nvidii ale w przypadku ktory opisujesz chyba nie...

dlaczego tak mysle? bo wazne jest tylko zeby druga karta (do fizyki) byla poprawnie zainstalowana. Wtedy glowna zajmuje sie grafika a druga swoja droga costam sobie liczy i nawet moze to byc calkiem inna karta a nie jak w przypadku SLI gdzie karty scisle ze soba wspolpracuja i musza byc mniejwiecej takie same

/jak juz pisalem moge sie mylic - ale ja tak to widze

nie mam dwoch odpowiednich kart ale az sam bym to chetnie sprawdzil czy ruszy na p35

Edytowane przez domban214

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mu o konkretny przypadek kiedy karta od ATi zajmuje sie grafika, a od nV fizyka - pod Vista nei da sie jednoczesnie zianstalowac sterow ATi i nV, pod XP po malym grzebaniu sie da.

W wypadku nV + nV do fizyki dziala pod kazdym systemem (wlasnie sobie robie na P45 GTX 260 + 9600GSO 96sp).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

każda płyta , która ma 2 sloty Pcie ....

Ja tak mam:

Płyta jak w podpisie ..

Na Pci-e 16X siedzi 8800GTX a w slocie Pci-e x4 siedzi GF8600GT ...

W sterach mam zaznaczone że za fizykę odpowiada 8600GT ..

Wszystko śmiga ok ... 8800GTX robi grafę a 8600GT oblicza fizykę ... oczywiście w grach , które to obsługują.

Nie myl z SLI ... tutaj graf nie łączysz .... poprostu montujesz dwie w kompie .

Edytowane przez konio68

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]

Na Pci-e 16X siedzi 8800GTX a w slocie Pci-e x4 siedzi GF8600GT ...

W sterach mam zaznaczone że za fizykę odpowiada 8600GT ..

[...]

A czy wkladanie drugiej, wolniejszej karty tylko do physx to nie jest czasem przerost formy nad trescia ?

Czy oby na pewno jest az tyle tytulow ktore korzystaja z physx i czy wzrost wydajnosci w stosunku do pojedynczej karty ktora liczy grafe i fizyke jest o tyle duzy ze warto sie w to bawic ?

Jakies testy robiles w grach, nie mowie tutaj o 3dmarkach, ale chociazby Mirrors Edge (ktora prawde mowiac jest nudna i strzela fochy przy wlaczonym physx)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie testowałem , ponoć szybciej , do psyhiki liczenia wolniejsza styka .... a nie kupowałem specjalnie , walała się bo młodemu kupiłem nową

to wsadziłem i tak sobie siedzi :)

No to potestowałem ... na Cryostasis tech Demo ....

Win 7 1280x1024 wszystko na Maxa w DX10 AF16 i czy 8800 robi fizykę czy 8600GT wynik praktycznie taki sam:

Sredni fps : 32,4 , min 19,7 , max 92 .

....

Edytowane przez konio68

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry za archeologię, ale co tam będę nowy wątek tworzył - mam 8500 GT i chcę sobie kupić 9800 GT. Potrzebuję się tylko upewnić, że po zamontowaniu na mojej płycie (DFI nF4 Ultra-D z podpisu) mogę mieć następującą konfigurację:

1. 9800 GT jako główny odpowiada za obraz

2. 8500 GT robi fizykę

Wiem, że poniżej jest napisane

każda płyta , która ma 2 sloty Pcie ....

ale DFI ma już cztery latka, jakby nie patrzeć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Dokładnie, raczej takie kombinacje są bez sensu, tak samo jak SLI ze słabych kart.

Mając jakiegoś GTX-a 200 i chcąc jak największą wydajność można dodatkowo dołożyć jakieś 8800/9800. Obecnie to jest optimum, choć z czasem pewnie się to zmieni i PhysX będzie potrzebował więcej mocy, jako że w nowych grach te efekty pisze się już pod karty NV, a nie AGEIA.

W większości przypadków lepsza jest jedna karta, a taki 8500 GT raczej na pewno będzie zbyt słaby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No Panowie, specjalnie dla Was zessałem Cryostasis TechDemo i zrobiłem test na tym co w sygnaturce:

2x GTX260 SP216 190.38

DX10 1600x1200 Quality High Sound ON Anizo x16 z poziomu programu jak i sterowników HQ

Physic - Use Hardware

Total Time: 262

Total Frames: 9821

Avarage FPS 37.4

Minimum FPS 18.3

Maximum FPS 113,3

Physic - Use Software

Total Time: 740

Avarage FPS 13.3

Minimum FPS 4.7

Maximum FPS 113.7

Mam Intel X38 :)

Mam poważne wątpliwości czy a jeśli tak to w jakim stopniu 2 karta jest wykożystywana. 2 karta prawie wogóle się nie nagrzewała w stosunku do tej generującej 3D....

Nie wiem jak to sprawdzić.....

A może Gra w znikomym stopniu obciąża PX......

Wyniki z Q8200@2870 1280x1024 GTX260SP216

Physic - Use Hardware

Total Time: 232

Avarage FPS 42.3

Minimum FPS 25.2

Maximum FPS 98.3

DX10 1280x1040 Quality High Sound ON Anizo x16 z poziomu programu jak i sterowników HQ Q9550 2xGTX260

Physic - Use Hardware

Total Time: 196

Avarage FPS 49.9

Minimum FPS 24.4

Maximum FPS 119.4

Edytowane przez TomaszPaweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję oblukania....

http://www.nvidia.pl/object/games_cryostasis_pl.html ja zessałem z tąd.....

To jak nie obsługuje jak obsługuje?!

Skoro z włączonym Physic jest 37.4 FPS a z wyłączonym 13.3 :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapodaj pełną wersje gry :wink: , to się przekonasz. Nawet w patchu napisane jest , że dopiero daje sprzętowe wsparcie dla physix.

Mam pytanie czy ty masz NEOSTRADĘ?

Skoro testy przeprowadzone osobiście przezemnie wskazują, że działa to albo czytasz bez zrozumienia, albo twoja wiara w to co ktoś napisał jest większa od tego co ja napisałem.

OMG ależ TY mnie zirytowałeś...

Przecież nVidia udostępniła wersję tech dema by reklamować PhysicX - więc postarali się by działało!!! w tej właśnie wersji którą udostępnili na swojej stronie www...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi