Skocz do zawartości
HeatheN

Diy Podstawki Głośnikowe:)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jako że na forum jest troszkę ludzi którzy lubią coś samemu wymajstrować, i jako że śledzę tematy związane z audio etc. postanowiłem pokazać swoje najnowsze wypociny..

Niejednokrotnie pojawia się problem rozstawienia głośników, i co z tym się wiąże podstawki pod nie.

Oto moje dzieło:

Blacha 6mm 250x180mm x 4

Rura 48x3x3,2 600mm x 2

Kolce z alledrogo

No i spray czarny...

Potrzebna spawarka, wiertarka, kątówka i chęci....

Koszt produkcji około 60zł:)

Nośność (pomijam kwestię kolców które przy takim obciążeniu pewnie by się w panele wbiły) 100kg:)

post-119177-1233401943_thumb.jpg

post-119177-1233401953_thumb.jpg

post-119177-1233401966_thumb.jpg

post-119177-1233401973_thumb.jpg

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkładki zrobie z 5gr monet zeszlifowanych na taśmówce i z mała dziurka w środku.

Owszem panele porysuja, jak je przeciągniesz, ale kolumny STOJA wiec w tym stanie nie rysuja:D a ja ich nie ruszam wiec looos:)

CarsonPoland obróciłem już:)

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak mam coś podobnego ;) nma 3 rurkach kupione za 200zł waga 10kg :)

pomyśl nad otworem za rurą ;)

Miałem to w planie, do tego otwor zabezpieczony gumowa uszczelka ( co by kabla nie przetarl) ale zrezygnowalem bo...zwisajacy kabel mi nie przeszkadza:)

No moje tez waza sporo:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jednak obstawiam, że to się wbija w panele ;) a przynajmniej robi delikatne dziurki. HeatheN wyobraź sobie, że ktoś to potrąci, czymś szturchniesz - rysy gotowe. :) Nie można zastosować gumy ?

Edytowane przez MaciekCi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolce stoją na podkladkach:) (na fotkach jeszcze ich nie bylo ale juz dorobilem) same kolce w panele jak w maslo sie wbijały^^

Kolce zmniejszaja powierzchnie styku kolumny z podlozem do minimum (4 punkty w uproszczeniu) separujac obudowe od podłoża, dzieki czemu nie graja np panele, nie ma podbic w zakresie dolnych czestotliowsci. Idealnie potrafia odseparowac bass.

Dodatkowo kolce przy nierownej podlodze pozwalaja wypoziomowac kolumne (regulacja na gwincie)

Jak ktos ma kiepska "plywajaca" podloge, przydaloby sie pod kolce polozyc granit....

No i ostatnia kwestia, kwestia estetyki...:)

pamietajcie grac to maja przetworniki a nie obudowa czy podloga:), obudowa sluzy do strojenia kolumny i nadania kierunkowosci fali dzwiekowej (upraszczam), no ale podloga ma to wszystko podtrzymywac...wszelkie sytuacje w ktorych obudowa czy podloga dodaja cos od siebie sa niewskazane.

Ponizej kilka fotek, zmiany jakie zaszły to nowa obudowa (mdf 18mm) solidna z BR szczelinowym o wiekszej objetosci i podwójnym frontem (szerszym swoja droga) do tego podkładki...ktoś może powiedzieć że to estetyka, ale uwierzcie roznica w obudowach jest okrutna (głównie za sprawa sztywnosci jak i innego strojenia), a kolce niweluja w moim 18m pokoju podbicia w granicach 50hz, bynajmniej tak wyszlo przy pomiarach mikrofonem

ps. sory za syfy na podlodze, ale odkurzam we wtorki i soboty;P

post-119177-1242069657_thumb.jpg

post-119177-1242069664_thumb.jpg

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy 8 miesięcznej córce w chodziku musiałbym co chwile regulować, bo poza meblami wszystko inne w pokoju jest ciągle przesuwane/przestawiane/popychane....grrrr:P więc jak już zauważyłeś nie wypoziomowałem podstawek:P....tzn wypoziomowałem w innym miejscu na panelach (sic nie znosze paneli..):P

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roznej roznistej, i ciezko mi odpowiedziec jednoznacznie, Niko2003 spytaj, zlozylem mu identyczny zestaw:) moze on cos wiecej odpowie:)

Rubik:)

Czeslaw spiewa

ATB

OPETH

Darude

Closterkeller

Dj tiesto

Enya

Judas priest

Kat

Kasia Kowalska

Korn

Soudntrack z Matrixa

Viktoria Mullova...

To mam aktualnie na playliscie w foobarze...jak widac rozne gatunki,. wszystko zalezy od nastroju:)

Dla mnie zestaw jest bardzo dobry, za ta cene wymiata wrecz;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co u Ciebie napedza te monitorki?

Denon avr1908

Docelowo zrobie kino domowe na tych przetwornikach, ale główne efektowne monitory (widoczne na zdjeciach) podlacze do lampki, jako przedwzmacniacz

http://img24.imageshack.us/gal.php?g=s6301484.jpg

wiecej o niej w tym temacie:

http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=3252253

Calosc podlaczona do HD2 prodigy

ps. okreslenie MONITORKi mi tu nie pasuje:P obudowa 22l o wadze 20kg naprawde monitorka nie przypomina:)

http://akustyk.com.pl/projekty/H16.html poprostu podłogówki z 2 przetwornikami wygladaja smiesznie w moim odczuciu, jak trumny.... dlatego zrobilem monitory:)

ps2. zapraszam do Zabrza kiedys;)

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mniejsza powierzchnia styku z podłożem - niwelacja ew. rezonansu.

Te szpikulce na 5 groszowkach wygladaja pewnie miodzio, ale zamiast tak kombinowac nie lepiej uzyc jakis prostych gumowych nozek ? Moim zdaniem takie "zmniejszenie styku z podlozem" da tyle co kupienie kabla glosnikowego za 50zl/metr :D czyli satysfakcje i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te szpikulce na 5 groszowkach wygladaja pewnie miodzio, ale zamiast tak kombinowac nie lepiej uzyc jakis prostych gumowych nozek ? Moim zdaniem takie "zmniejszenie styku z podlozem" da tyle co kupienie kabla glosnikowego za 50zl/metr icon_biggrin3.gif czyli satysfakcje i tyle.

Posłuchaj a potem pisz ;) w moich podstawkach producent przewidział 8kolcy na podstawkę ^_^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te szpikulce na 5 groszowkach wygladaja pewnie miodzio, ale zamiast tak kombinowac nie lepiej uzyc jakis prostych gumowych nozek ? Moim zdaniem takie "zmniejszenie styku z podlozem" da tyle co kupienie kabla glosnikowego za 50zl/metr :D czyli satysfakcje i tyle.

Po pierwsze nie stoja na 5 gr monetach, jeno na stalowych krazkach o srednicy 18mm i grubosci 2,5mm (monety byly pare dni zanim nie dorobilem sie krazkow)

Po drugie gumowe nozki to mam, miedzy kolumna a stojakiem:)

Po trzecie na altusach tego nie uswiadczysz wiec nie mamy o czym rozmawiac, skoro dla Ciebie warfdale graly cienko i zostales przy altusach, to jeszcze nie doszedles do takiego poziomu w ktorym zwracasz uwage na najmniejsze nawet niuanse, wiec naprawde Ci tego nie wytlumacze.

Po czwarte, skoro to satysfakcja to dlaczego system audyssey w moim denonie wykrywa bez zastosowania kolcow podbicia i je koryguje?:PP

Po piate jak juz wspominalem, kolce wygladaja 1000x lepiej niz gumowe podkladki:P,i nawet jesli by pogarszaly by dziwek to i tak dla samego wygladu bym je zastosowal.

Po szóste regulacja krzywej podłogi z pływajacymi panelami..>Ty pewnie dalbys pare podkladek i tyle:)?

Prosze o jeden maly kontrargument, a nie glupie mierzenie sprawy przez pryzmat wlasnych upodoban i sprzetu, mosisz zrozumiec ze altki200 nie nadaja sie do takiego sluchania jakie preferuje, bo blizej im konsturkcyjnie do estradowek niz do glosnikow domowych;)

ps. zapraszam do Zabrza

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

efekty wbicia sie w panel/parkiet pewnie dadza "odrobine" mniejsze.

Ale wpadlem na genialny pomysl :D jak ustawic te wasze kolumny na podlodze jednoczesnie jej nie dotykajac :D

Otoz postawmy je na magnesach.

Do podstawy stojaka przyspawac profil o przekroju kwadratowym natomiast podstawe na ktorej bedzie glosnik tak samo z tym, zeby jeden profil wchodzil w drugi profil z kilkumilimetrowa szczelina miedzy nimi czyli np. dolny profil o przekroju 5cm a gorny 4.5cm. W ta szczeline montujemy odpowiednio silne magnesy neodymowe na kazdej z 4 scianek tak aby sie one odpychaly, utrzymujac profile gorny i dolny od siebie. Natomiast na spod wkladamy naprawde dwa silne magnesy o przekroju kwadratowym. Jeden przytwierdzamy do dna profilu podstawy a jeden do konca profilu gornego. Magnesy beda sie odpychac utzymaujac gorna podstawe w powietrzu w idealnym odizolowaniu od podloza, wszelkie drgania kolumny nie beda przenoszone na dolna podstawe bo nie bedzie fizycznego styku miedzy nimi. A chyba nie kazdy ma Altusy 200 czy 300 bo w ich przypadku moze byc trudno to skonstruowac.

Lapiecie idee?

Edytowane przez PolandMET

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wpadlem na genialny pomysl icon_biggrin3.gif jak ustawic te wasze kolumny na podlodze jednoczesnie jej nie dotykajac icon_biggrin3.gif

Do podstawy stojaka przyspawac profil o przekroju kwadratowym natomiast podstawe na ktorej bedzie glosnik tak samo z tym, zeby jeden profil wchodzil w drugi profil z kilkumilimetrowa szczelina miedzy nimi czyli np. dolny profil o przekroju 5cm a gorny 4.5cm. W ta szczeline montujemy odpowiednio silne magnesy neodymowe na kazdej z 4 scianek tak aby sie one odpychaly, utrzymujac profile gorny i dolny od siebie. Natomiast na spod wkladamy naprawde dwa silne magnesy o przekroju kwadratowym. Jeden przytwierdzamy do dna profilu podstawy a jeden do konca profilu gornego. Magnesy beda sie odpychac utzymaujac gorna podstawe w powietrzu w idealnym odizolowaniu od podloza, wszelkie drgania kolumny nie beda przenoszone na dolna podstawe bo nie bedzie fizycznego styku miedzy nimi. A chyba nie kazdy ma Altusy 200 czy 300 bo w ich przypadku moze byc trudno to skonstruowac.

Lapiecie idee?

Taaa chcesz żeby kolumny lewitowały... powieś na sznurku na jedno wyjdzie...

bez sensu

Darwin Award? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wpadlem na genialny pomysl :D jak ustawic te wasze kolumny na podlodze jednoczesnie jej nie dotykajac :D

Lapiecie idee?

http://www.loudspeakershop.eu/kolce-supers...pak-p-1066.html

Złapano już dawno:) moze nie magnesy, ale smialo produkuj :) a wystarczy zwykly kolec:P

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lapiecie idee?

Jakie wbicia? :lol: Przeciez nie stawia sie kolcow bezposrednio na parkiet tylko na podstawkach. Mowiac prosciej: miedzy kolcem a parkietem jest podstawka. Nie ma zadnych dziur i wbic w parkiecie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale wy sie czepiacie.

Ja tylko daje fajny pomysl, niekoniecznie musi byc prostrzy od 3 kolcow na 3 podkladkach. Konstrukcja w/g mnie dosc prosta a jaki szpan mozna odstawic :D No i jesli 3 kolce robia tak wielka roznice w porowaniu z 3 nozkami z czegokolwiek to czemu negujecie pomysl zawieszenia kolumn bezdotykowo :D

No OK, kolce sa the best.

Proponuje wbic je na stale w 1 miejsce i nie ruszac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi