jareqsz Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2009 Jaki dysk twardy polecilibyście w przedziale 500-6400GB? Ja sam myślałem o WD Caviar Green 640GB model WD6400AACS co o nim myślicie? Najbardziej zależy mi na cichej pracy no i oczywiście jak najwyższej wydajności. Thx za wszelkie propozycje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2009 Jeśli zależy Ci bardziej na ciszy niż na wydajności ten WD będzie doskonałym wyborem. Jest rewelacyjnie cichy, dlatego że pracuje przy obrotach pomiędzy 5400 a 7200, nie na stałych 7200 jak większośc dysków. Prędkość odczytu jest na poziomie ~97MB/s więcej nawet lepiej niż serie poprzednie, ale za to czas dostępu jest większy o około 2ms, co de facto ujemnie przekłada się na wydajność. Dysk na pewno będzie dobry na jakiś magazyn filmów itp. Słowem da sobie radę, ale ma nieco przydługi czas dostępu (pow. 15ms, przeciętne dyski obecnie mają około 13ms), za to jest bardzo cichy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2009 Jeśli zależy Ci bardziej na ciszy niż na wydajności ten WD będzie doskonałym wyborem. Jest rewelacyjnie cichy, dlatego że pracuje przy obrotach pomiędzy 5400 a 7200, nie na stałych 7200 jak większośc dysków. Prędkość odczytu jest na poziomie ~97MB/s więcej nawet lepiej niż serie poprzednie, ale za to czas dostępu jest większy o około 2ms, co de facto ujemnie przekłada się na wydajność. Dysk na pewno będzie dobry na jakiś magazyn filmów itp. Słowem da sobie radę, ale ma nieco przydługi czas dostępu (pow. 15ms, przeciętne dyski obecnie mają około 13ms), za to jest bardzo cichy Tylko czy odczuje te 2ms więcej? Kompromis między wydajnością ciszą do 6400AAKS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 Moim zdaniem odczuje te 2ms. Osobiście powiem tak. Miałem wcześniej RAID0 na 2 dyskach o niemal identycznej prędkości odczytu jak moje obecne hitachi, tyle że z czasem dostepu ~13.9ms. Hitachi mają około 12.3ms. Odczułem bez problemu różnicę, w szczególności w szybkości uruchamiania windy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blacklio Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 14.9 to ja mam na eSATA przy 1TB GP, jakbym miał kontroler na płycie głównej przypuszczam że było by mniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 Bardzo cichy i wydajny jest Samsung F1 640. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kerios83 Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 Bardzo cichy i wydajny jest Samsung F1 640. Ciekawe na ktorego trafisz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob_91 Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 Jeśli chodzi o wydajność, to bym polecał nowego, jednotalerzowego Seagate'a 500GB z serii 12. Trochę głośniejszy od poprzedników, ale szybszy. w gralu - 235 zł w komputroniku - 269 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 A może inaczej - jak ma być super cicho i bardzo wydajnie to SSD 32GB na system i programy, oraz to WD Green na resztę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...