Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj bawiłem się w overclocking procka. Mam C2D E8400 na mobo Asus P5K Pro. Doszedłem do 415x9 (3,735GHz) porobiłem testy temperatur, wydajności a następnie pograłem w GTA4. Wszystko ładnie działało, lecz gdy wyłaczyłem kompa i uruchomiłem go ponownie bios nie widzi mojego głównego dysku z systemem. Długo szuka ale nic nie znajduje i uruchamia się system z drugiego dysku. Mam podpięte 2 dyski. Pierwszy (główny) dysk Seagate 1TB z vista ultimate 64bit a drugi to Seagate 320GB z windows 7. Talerz w dysku się kręci ale nie przyspiesza, nie zwalnia tylko cały czas równomiernie. Mi to wygląda na elektronike :sad:

Moze byc to skutkiem podręcania proca?

Jest jakaś mozliwość odzyskania danych?

Ponad 700GB danych na nim miałem a teraz nie mam nic :sad: .

Mam dysk kilka miesięcy. Jest szansa, że przyjmą gwarancje??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sądzę, że może to być skutek podkręcania. Nie byłoby to logiczne (chyba że na starych płytach z chipsetem via albo i945) i nie słyszałem o takich przypadkach. Szukaj przyczyny gdzie indziej. Po pierwsze sprawdź dyski na innym komputerze. Moim zdaniem na 100% będą działać, więc nie martw się o nie. Przyczyna leży w płycie głównej albo zasilaniu. Posłuchaj czy teraz dyski w ogóle się kręcą (czy dochodzi do nich prąd) poza tym powiedz jaki masz zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj bawiłem się w overclocking procka. Mam C2D E8400 na mobo Asus P5K Pro. Doszedłem do 415x9 (3,735GHz) porobiłem testy temperatur, wydajności a następnie pograłem w GTA4. Wszystko ładnie działało, lecz gdy wyłaczyłem kompa i uruchomiłem go ponownie bios nie widzi mojego głównego dysku z systemem. Długo szuka ale nic nie znajduje i uruchamia się system z drugiego dysku. Mam podpięte 2 dyski. Pierwszy (główny) dysk Seagate 1TB z vista ultimate 64bit a drugi to Seagate 320GB z windows 7. Talerz w dysku się kręci ale nie przyspiesza, nie zwalnia tylko cały czas równomiernie. Mi to wygląda na elektronike :sad:

Moze byc to skutkiem podręcania proca?

Jest jakaś mozliwość odzyskania danych?

Ponad 700GB danych na nim miałem a teraz nie mam nic :sad: .

Mam dysk kilka miesięcy. Jest szansa, że przyjmą gwarancje??

Sprawdz zasilanie dysku, potem taśme miedzy dyskiem a płytą. 

Mi sie też czasem dzieje że się dyski "gubią". 

Gwarancja jest 3 albo 5 lat więc o to się nie martw. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój zasilacz to chieftec 550W.

Seagate 320GB działa normalnie tylko ten 1 TB przestał. Talerz w nim wiruje cały czas gdy jest włączony komp ale bios ani system nie widzi go. Oba dyski są na SATA2 więc pozamieniałem kable i nadal dysk wiruje ale nic nie znajduje.

Edytowane przez Hofmonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, jeśli to Barracuda 7200.11 to najprawdopodobniej Ci padła. Pozostaje gwarancja, albo odesłanie do producenta (podobno za darmo odzyskuje dane z dysku), więcej info w temacie o tych dyskach.

Acha, napisz jaki masz S/N dysku i gdzie został wyprodukowany.

S/N 9QJ1LL3K

Product of Thailand

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stronie Seagate'a pisze, że Twój dysk posiada wadliwy firmware i jeśli podczas odpalania kompa, dysk startuje (słychać jak talerze się kręcą), ale BIOS go nie widzi to najprawdopodobniej padłeś ofiarą błędu w oprogramowaniu dysku. Możesz albo oddać dysk na reklamacje w miejscu zakupu, albo odesłać do Seagate'a w celu naprawy i odzysku danych, albo spróbować samemu go naprawić (w temacie o 7200.11 jest link do forum gdzie jest opisane krok po kroku jak to zrobić), chodź to ostatnie będzie wymagało paru części ze sklepu elektronicznego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi