Skocz do zawartości
blazeyj

Komputer Do Obróbki Grafiki (ocena Zestawu)

Rekomendowane odpowiedzi

Komputer nie ma być do gier ale do obliczeń i grafiki

Procesor - AMD Phenom II X4 920 Quad-Core /2.8GHz, 8MB, 125W, BOX, AM2+/

Płyta - Asus M3A79-T Deluxe /AMD 790FX/

RAM - Corsair 4GB (2x2GB) PC800 CL5 XMS2 DHX

Grafika - Sapphire Radeon HD4850 Toxic 512MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out - ważne żeby było 2xDVI

Zasilacz - Corsair 520W [CMPSU-520HXEU]

Dysk twardy - 2 x Western Digital 500GB 7200rpm 16MB cache SATAII [WD5000AACS] w RAID 0

Proszę o ocene, nie chciałbym przeplacić za sprzęt. Powinno być bardzo dobrze wydajnościowo i około 3000 zł, teraz trochę za dużo, brak jeszcze obudowy. Jaką polecicie?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm wszystko ładnie ale ten AMD to sam nie wiem troszkę się grzeje... ja mam sentyment do Intela i polecam coś pokroju Intel Core2 Quad Q9400 2,66 GHz (S775/45nm) BOX chociaż tego AMD możesz ładnie wykręcić... tego intela możesz wykręcić do 3,5ghz nie wiem jak wysoko pójdzie AMD...

A grafika jeśli będziesz się bawił w 3D maxie w rendering zapewne się spoci z tym chłodzeniem, polecam Radeon 4850 Gigabyte 512 2xDVI (PCI-E) OC Zalman chociaż tez do najchłodniejszych nie należny ale potencjał OC jest B.dobry jeśli nie chcesz się bawić w podkręcanie to i tak ze standardowymi zegarami jest chyba idealnym wyborem z pośród rodziny HD4850...

Sam niedługo kupuje ta grafikę i wymienię chłodzenie na Accelero Twin Turbo i zamontuje jakieś radiatorki ma pamięciach chociaż to nie jest niezbędne, ja porostu lubię mieć chłodno w obudowie...

a co do obudowy to tania, dobra i przestronna jest sharkoon rebel 9 normalna nie wymyślana obudowa, bez zbędnych świecidełek...

Pozdrawiam myślę ze pomogłem w wyborze:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie musi być ten P II... P2Q oferuje b.dobra wydajność praktycznie każdy nawet ten najtańszy będzie bardzo wydajny a zawsze możesz go podkręcić...Tak naprawdę P II to w zasadzie konkurencja dla P2Q wiesz AMD troszkę odstawało od intela przez ostatnie kilkanaście miesięcy... a te nowe i7 to dla kogoś kto chce mieć koniecznie ddr3... takie moje zdanie

Ja mam C2D E6650 i jestem zadowolony w 100% do królów wydajności nie należny ale jak dla mnie wystarcza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm wszystko ładnie ale ten AMD to sam nie wiem troszkę się grzeje...

Ten AMD akurat się nie grzeje za bardzo. Poczytaj testy. W porównaniu do Phenoma I jest sporo chłodniejszy i pozwala na dużo wyższe OC.

Z tego co pamiętam w programach do obróki grafiki Intel radzi sobie lepiej, więc może jednak weź takiego Q9450 + P5Q-E lub taniej Pro. Cenowo wyjdzie podobnie/trochę drożej.

E7400 to 2 rdzenie a PII to 4 rdzenie. W Photoshopach różnica chyba nie jest widoczna, ale w innych może być bardzo wyraźna.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm wszystko ładnie ale ten AMD to sam nie wiem troszkę się grzeje... ja mam sentyment do Intela i polecam coś pokroju Intel Core2 Quad Q9400 2,66 GHz (S775/45nm) BOX chociaż tego AMD możesz ładnie wykręcić... tego intela możesz wykręcić do 3,5ghz nie wiem jak wysoko pójdzie AMD...

A grafika jeśli będziesz się bawił w 3D maxie w rendering zapewne się spoci z tym chłodzeniem, polecam Radeon 4850 Gigabyte 512 2xDVI (PCI-E) OC Zalman chociaż tez do najchłodniejszych nie należny ale potencjał OC jest B.dobry jeśli nie chcesz się bawić w podkręcanie to i tak ze standardowymi zegarami jest chyba idealnym wyborem z pośród rodziny HD4850...

Sam niedługo kupuje ta grafikę i wymienię chłodzenie na Accelero Twin Turbo i zamontuje jakieś radiatorki ma pamięciach chociaż to nie jest niezbędne, ja porostu lubię mieć chłodno w obudowie...

a co do obudowy to tania, dobra i przestronna jest sharkoon rebel 9 normalna nie wymyślana obudowa, bez zbędnych świecidełek...

Pozdrawiam myślę ze pomogłem w wyborze:))

Pozwól doradzać bardziej 'doświadczonym' użytkownikom :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi