DiJo Posted January 31, 2009 Report post Posted January 31, 2009 siemka :) Szukam przepisów na dobre nadzienie do naleśników (nutella, dżem, biały ser i jakiekolwiek GRZYBY odpadają ;) ). Ostatnio robiłem z kurczakiem w przyprawie do gyrosa, naleśniki posmarowane majonezem i polane troche keczupem. Na to kurczak (w kostke lub cieńkie paseczki) i ogórek. Wyszło całkiem całkiem :) Znacie jakieś inne dobre przepisy? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Huberek Posted January 31, 2009 Report post Posted January 31, 2009 Uwielbiam naleśniki ze szpinakiem :D Samego szpinaku nie trawię, ale ten w naleśnikach wymiata. To właściwie jest szpinak zmieszany z różnymi fantami :P Mama moja takie robi więc jeśli byłbyś zainteresowany to mogę jutro podać przepis ;) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Black_war Posted January 31, 2009 Report post Posted January 31, 2009 Z kurczakiem i pieczarami, na to na górę naleśnika trochę sera i podpiec jeszcze w piekarniku, podawać z sosem czosnkowym ;) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
TeLe Posted January 31, 2009 Report post Posted January 31, 2009 siemka :) Szukam przepisów na dobre nadzienie do naleśników (nutella, dżem, biały ser i jakiekolwiek GRZYBY odpadają ;) ). Ostatnio robiłem z kurczakiem w przyprawie do gyrosa, naleśniki posmarowane majonezem i polane troche keczupem. Na to kurczak (w kostke lub cieńkie paseczki) i ogórek. Wyszło całkiem całkiem :) Znacie jakieś inne dobre przepisy? a probowales z dżemem i śmietaną ?:> polecam śmietanę 18% taką w kubeczku żółtym Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
DiJo Posted February 1, 2009 Report post Posted February 1, 2009 a probowales z dżemem i śmietaną ?:> polecam śmietanę 18% taką w kubeczku żółtym trzeba będzie spróbować :) Na pieczarki i inne grzybki jestem niestety uczulony, dlatego odrazu odpadają ;) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
DaRoN Posted February 1, 2009 Report post Posted February 1, 2009 A może przypiekane z serem żółtym? Taki mi teraz do głowy pomysł wpadł :) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Jabar83 Posted February 1, 2009 Report post Posted February 1, 2009 (edited) Swojego czasu jadłem z lodami śmietankowymi + banany w plasterki (muszą być odpowiednio roztopione by je dobrze nałożyć, ale też żeby nie rozpuściły całkowicie. Ja robię tak: Lody śmietankowe ( z Zielona Budki np.) zostawiam na chwile by nieco stopniały i zrobiły się miękkie. Nakładam na naleśnika cienką warstwę. Na to kładę plasterki bananów i na wierzch dodatkową, tym razem nieco grubszą, warstwę lodów. Zawijam i wkładam do zamrażarki na parę minut. Dla mnie palce lizać. Mogą też być same lody czekoladowe. Takie od Algidy ostatnio jadłem. Miały bardzo mocny czekoladowy smak. Z naleśnikami smakowały naprawdę nieźle. Kwestia gustu Edited February 1, 2009 by Devil Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
stivo Posted February 1, 2009 Report post Posted February 1, 2009 A mi smakują najlepiej z bananami w plasterkach i kremem czekoladowym :) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
gib Posted February 1, 2009 Report post Posted February 1, 2009 Moja babcia czasem robi tak, ze nalesnik smaruje troszke keczapem, potem zawija tym nalensikiem parówke, uklada klika takich zawijasów w naczyniu zaroodpornym, posypuje startym, zoltym serem i do piekarnika :] git gitara. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Sid Posted February 1, 2009 Report post Posted February 1, 2009 Jeszcze podobny patent do giba: Na naleśnika kładziemy plasterek sera, połowę parówki(przekrojoną wzdłóż) i zawijamy :) Potem oczywiście trzeba np. w mikrofali podgrzać, żeby ser się roztopił ;) Co do innych patentów to z białym serem, ALE... kładziemy na połowę naleśnika ser, "zamykamy" z wierchu, nastepnie w jajeczku+bułce i smażymy z białym serem w środku... Dla mnie smaczniejsze od zwykłych z białym serem ;] Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
TeLe Posted February 1, 2009 Report post Posted February 1, 2009 taki przepis, w sumie nie nalesnik ale podobne, cos ala omlet na 1 osobe czyli 2 omlety(zalezy ile kto lubi :D ) potrzeba : 2 jajka, mleko i mąka na oko zeby ciasto bylo troche gęstsze od nalesnikowego i pół łyżeczki soli. najpierw ubijamy jajka dodajemy mleko i mąke i teraz tak: na patelni podsmazamy jakąś kiełbaskę/szynkę/co kto chce pokrojone w dosc drobną kostkę + cebula, czekamy az sie troche ostudzi i dodajemy do michy z ciastem, mozna do tego dodac jeszcze startego sera żółtego. wszystko smazymy na patelni z obu stron jak nalesnik, do srodka wkladamy jakies warzywka, keczup/majonez (ja uwielbiam z zielonym ogorkiem, pomidorem, keczupem i majonezem) skladamy omlecik na pół i mozna szamać :D dobre danie na sniadanie, nie trzeba sie duzo napracowac a dodaje energii ;p Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
ReaspowN Posted February 3, 2009 Report post Posted February 3, 2009 Moja babcia czasem robi tak, ze nalesnik smaruje troszke keczapem, potem zawija tym nalensikiem parówke, uklada klika takich zawijasów w naczyniu zaroodpornym, posypuje startym, zoltym serem i do piekarnika :] git gitara. Oj tak. Pamiętam jak moja mama robiła takie naleśniki jak byłem mały. Zajadałem się tym niesamowicie. Teraz mi o tym przypomniałeś. Trzeba będzie w najbliższym przyrządzić takie danie. Jak ktoś nigdy nie jadł to radze spróbować. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Rikki Posted February 3, 2009 Report post Posted February 3, 2009 Naleśniki z czekoladą terravita w butelce są rewelacyjne. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
jonas Posted February 10, 2009 Report post Posted February 10, 2009 Jeszcze podobny patent do giba: Na naleśnika kładziemy plasterek sera, połowę parówki(przekrojoną wzdłóż) i zawijamy :) Potem oczywiście trzeba np. w mikrofali podgrzać, żeby ser się roztopił ;)To samo, tylko bez przekrajania parówki wzdłuż (po co?), opanierowane w rozbełtanym jajku i bułce tartej i podsmażone na patelni. Mlask mlask. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
torque Posted February 11, 2009 Report post Posted February 11, 2009 Ja ostatnio robiłem takie: naleśnik > sos (ketchup + musztarda + duszona cebulka i czosnek doprawione na ostro curry i papryka, zmiksowane) > kurczas (drobno krojony w przyprawie do gyrosa) > tarty ser zolty > sałatka na koniec do piekarnika na chwile, dla mnie pycha :) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Polar Posted February 11, 2009 Report post Posted February 11, 2009 Masło orzechowe (z orzechów ziemnych) + dżem truskawkowy. Rozwijamy naleśnik, połowę smarujemy masłem, drugą dżemem w taki sposób żeby ich nie zmieszać, potem zwijamy. Najlepsze jest to że można uzyskać inne smaki w zależności od którego końca zacznie się zwijać, są 3 możliwości :) Im mniej słodkie ciasto tym lepiej, szczypta cukru lub nawet wcale. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Xalpha Posted February 15, 2009 Report post Posted February 15, 2009 a zna ktoś jakies dobre przepisy na nalesniki na ostro ? bo jakos na slodko juz mi sie znudzily :) Widze ze torque coś w tym stylu podał, ale chciałbym jeszcze kilka :) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
HeatheN Posted February 15, 2009 Report post Posted February 15, 2009 Nalesnik z dżemem lub z serem białym+cukier.... Jak chce sie pobawic robie sobie albo krokiety albo kebaba... a niektorzy tutaj wlasnie z nalesnikow robia bog wie co :wink: ale spoko juz w temacie o frytkach naczytalem z czym je userzy jedza... Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
jawor121 Posted February 19, 2009 Report post Posted February 19, 2009 Jak dla mnie to szynka i ser wymiata.Ostatnio jadłem takiego i był b.dobry no i prosty do zrobienia. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
jonas Posted February 23, 2009 Report post Posted February 23, 2009 Świeża relacja z placu boju - naleśniki zwyczajne, analogowe, w środku żółty ser (morski - najlepiej się topi) w ilości jednego plastra oraz warstwa paczkowanych ochłapów kurczaka "gyros" z "Biedronki". Złożyć dwa razy na pół, podsmażyć (kilka minut, żeby ser się roztopił, a mnieuso podgrzało), zeżreć. Spróbuję następnym razem czymś to doprawić, bo mało pieprzne było. Potwornie zapychają :> Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
NeonPPC Posted February 23, 2009 Report post Posted February 23, 2009 jest wersja tego gyrosa z biedronki na ostro, mniam! ;] Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Senseipl Posted February 23, 2009 Report post Posted February 23, 2009 NIE polecam naleśniczków z Nutellą, są bardzo monosmakowe i mdłe ;) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
TeLe Posted February 23, 2009 Report post Posted February 23, 2009 NIE polecam naleśniczków z Nutellą, są bardzo monosmakowe i mdłe ;)idzie zjesc, ale wiecej niz 1 sztuke - ni huhu Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
arczowsky Posted February 24, 2009 Report post Posted February 24, 2009 Najczęściej jadam na słodko z dżemem. Jak czas pozwala to np. z tuńczykiem, cebulką oraz serem polane sosem czosnkowym. Palce lizać 8) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Szawel Posted February 26, 2009 Report post Posted February 26, 2009 qrvich, poproszę o przepis ze szpinakiem. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
ulu Posted March 3, 2009 Report post Posted March 3, 2009 Z lodami waniliowymi i bitą śmietaną :] Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...