krogoth111 Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2009 (edytowane) Witam serdecznie. No więc nadszedł chyba czas na mojego maksimuska z biosem rampage... Od kilku dni komp sie zawieszał bez powodu. Nie blue screeny tylko zwykły freez myszka staje caps i numloc tez nie reagują. Pierwsze podejrzenie jest zawsze standardowe :) Wiec że używam gold memory zapuściłem no i po 12 minutach wywaliło errory. Podniosłem v na ramki. Tez po 12 minutach w tym samym tescie. 253/640 normal test. Nie opisuję ile kombinowałem ale zawsze w tym samym momencie sie wywala zawsze na 253/640... Myślę sobie lipa ramki sie skończyły. Odkręciłem kompa cały bios na auto jak u 10 letniego dziecka zero oc najbardziej stabilne lajtowe ustawienia. To samo 253/640 errory... Ramki myślę sobie moje kochane g.skille :( Odkładałem na i7 i przesiadkę na nowy styl miałem 700zł. Postanowiłem jade do komputronika kupuje nowe ramki i mam w [gluteus maximus] problem. Pojechałem zakupiłem corsarki dominatory 1066Mhz 2x2Gb 5.5.5.15 2.1v praktycznie identyczne jak moje g.skille. Dla pewności odpaliłem gold memory i..... Nosz ku**a jasna mać ja pie****e zaraz komuś wy***rdolę!!! Taka była moja reakcja. 253/640 errory :[ Myślę sobie to na pewno nie mobo. Moja mobo selektowana z 4 sztuk... Odpalam gold memory na laptopie żony. Siedzę czekam. Program się może zje*ał. Siedzę Czekam Pocę się 253/640 przeleciało 0 błędów leci dalej... AGRH!!!!!!!!! 509zł poszło na nowe ramki komputronik sie wypiął nie chcę przyjąć ich skoro są sprawne moge tylko wymienić na inne. Zonk...... Wielki zonk... Moja mobo chyba umiera... Teraz pytanie. Jesli miałbym kupić nową jaką kupić pchać sie w i7? strasznie kasy dużo nowe ramki..... znowu.... no i nowy cpu... Może kupic maksimusa II ? Prosze o rady i.... pocieszenie ? ps. puściłem też memtest+ 2.11 przeszedł jeden test błędów nie było może jest za słabo dokładny... :/ Edytowane 31 Stycznia 2009 przez Tal-Rash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 Przecież ona powinna być jeszcze na gwarancji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hef44 Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 ASUS daje 36 miechow. Chyba, ze ta z transportu wypadla ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 (edytowane) Moj maximus tez ostatnio swiruje pawiana. potrafil sie zawiscic w biosie xD [!]. wszystkie programy sie wysypywaly. wiec odkrecilem wszytko, reset biosu hmmm niby ok ale czasami tez sie cos wysypie, czasami przypadkowy reset podczas ladowania systemu. orthos nic nie wykrywa, przelatuje na prio9 pare godzin. pamieci to selekcjonowane team gruopy ktore standartowo chodza na 1200 cl5 [2,35v] i mnie 1170 cl4 [2,1v] memtest przechodzi wszytko. juz nie mam pomyslu co to moze byc. napewno nie wirusy i sytem bo to nowa instalka chociaz na viscie jest wszytko ok, przynajmniej tak m isie wydaje [ale malo na niej pracowalem]. przeflsciach!e bios i zobacze co sie zmieni [najpier na najnowszy od maximusa, pozniej od rampage -nie wiedzic czemu nie chcialo sie zflashowac jak proboalem wczeniej, jakies bledy, ze bios jest zabezpieczony itp] Edytowane 1 Lutego 2009 przez mobot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 (edytowane) Maximus potrafi takie cuda robić. Czasami bios świruje. Kilka razy miałem taką sytuację, że wystarczyło tą samą wersję biosu ponownie wgrać i problemy znikały. Edytowane 1 Lutego 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 (edytowane) btw to juz napisze w tym watku. wie ktos moze gdzie sa pkt pomiarowe w maximusie/p5e bo nie moge nic znalezc. moze cos z napieciami nie tak dlatego plyta sie sypie. wolal bym sprawdzic to 'manualnie' anizeli sugerowac sie odczytami z biosu. odrazu bym sobie kabelki polutowal i wyprowadzil gdzies poza obudowe, mialbym staly pomiar napiec. strasznie zawziete to google xD. czy p5e3 ma to samo pcb co p5e i maximus? [chyba tak, nie?] Edytowane 1 Lutego 2009 przez mobot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 U mnie póki co problemów nie ma (puk puk), ale szczerze mówiąc jak ustawiłem sobie wszystko stabilnie w biosie 9 miesięcy temu, to nawet tam nie zaglądam ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 z moimi problemami sie juz uporalem ale narazie jest bez oc :/ zrobie update biosu [lub na rampage jezeli mi sie uda] i dopiero bede robil testy na nowym maxymalnie okrojonym xp :P [nlite rlz xD]. tylko walsnie szukam gdzie sa te punkty pomiarowe zeby wiedziec jakie sa rzeczywiste pomiary bo plyta moze pokazywac sobie co chce i to nie musi miec wiele wspolnego z rzeczywistymi napieciami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 (edytowane) btw to juz napisze w tym watku. wie ktos moze gdzie sa pkt pomiarowe w maximusie/p5e bo nie moge nic znalezc.Słabo szukasz. Wszsytko masz w wątku o maximusie. http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2812886 Edytowane 1 Lutego 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 (edytowane) heh ja szukalem gdzies na techpowerupie, xtremesystems itd i nie moglem nic znalezc. dzieki. naprawde dzieki xD zwatpilem w purepc :rolleyes: to vcore jest, jeszcze vnb i vsb i gra gitara. edit punkty pomiarowe na rampage chyba te same co na maximusie bo w koncu ten sam layout Edytowane 1 Lutego 2009 przez mobot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 Bosko kupiłem Maximusa II. Nadaj sie wywala. Okazało sie że program gold memory jest zrypany a nie mobo. Teraz juz trudno mam do sprzedania maximusa@rampage mojego. Ktos chce ? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 Cały Rafał :D . Heh, najciemniej pod latarnią :) . Przynajmniej masz nowy ram i mobo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 Ram nie :) Udało mi się oddać dopłacić i wsiąść mobo. Tak czy siak zły jestem miałem oszczędzać na i7... Cóż... Może tak miało być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...