xor_ew Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 (edytowane) Problem jak w temacie i opisie. Przejrzałem wszystkie wyniki google, spróbowałem wszystkich metod i dopa blada! Wszystko w kompie gra i śpiewa, żadnych bug'ów - tylko ten jeden szkopuł – nie ma powitalnego dźwięku i towarzyszącemu zamykaniu systemu WinXP – zamiast tego pierwszego podwójny „beep” pc speaker’a. W „Panelu...” --> „Dźwięki...” grzebałem, podgląd tych ‘brakujących’ działa, niby wszystko tak jak powinno być. Sprzętu nie instalowałem, nic nie grzebałem. Jedyne co ma związek czasowy z tym wydarzeniem to odinstalowanie kodeków CCCP (ffdshow i ac3) – słyszałem, że jest możliwy taki problem. Ponowne zainstalowanie kodeków niczego nie zmieniło, jest jak było. Kombionowałem z opcją K-Lite Codecs ‘Fix-System Sounds’ ale jest ona nieaktywna (znaczy się że w rejestrze wszystko gra). Przywracanie systemu – nie mogę! Nawet w trybie awaryjnym – wywala komunikat, że nie mógł; nie ma znaczenia jaki punkt przywracania wybiorę (dlaczego do diabła!?). Próbowałem ładować niby brakujące klucze do rejestru tak jak radzili na forach i nic (dwie osoby miały podobny problem, tyle że bez odgłosu pc speaker’a, ale im też nic nie pomogło – co ciekawe problem nie występuje na kontach (profilach) XP innych użytkowników komputerów; u siebie nie sprawdzałem, ale to logiczne, że wszystko będzie grało). Mój problem to niby nic takiego, ale mnie to denerwuje jak cholera... Pomóżcie, proszę... :/ PS. dźwięk towarzyszący wyskakującemu okienku np. w Wordzie, kiedy program pyta się czy zapisać też milczy... PS.2 teraz to w ogóle nie ma dzwięków :/ -> reinstalowałem ac'97 i sa, ale wybrane dźwięki zdarzeń dalej głuche - stan jak poprzednio Edytowane 1 Lutego 2009 przez xor_ew Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 Nie wiem czy tego też próbowałeś ale to jedyne co mi w tej chwili przychodzi do głowy: Skopiuj wklej do notatnika zapisz jako codec.reg Windows Registry Editor Version 5.00[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Drivers32]"midimapper"="midimap.dll""msacm.imaadpcm"="imaadp32.acm""msacm.msadpcm"="msadp32.acm""msacm.msg711"="msg711.acm""msacm.msgsm610"="msgsm32.acm""msacm.trspch"="tssoft32.acm""vidc.cvid"="iccvid.dll""VIDC.I420"="i420vfw.dll""vidc.iv31"="ir32_32.dll""vidc.iv32"="ir32_32.dll""vidc.iv41"="ir41_32.ax""VIDC.IYUV"="iyuv_32.dll""vidc.mrle"="msrle32.dll""vidc.msvc"="msvidc32.dll""VIDC.YVYU"="msyuv.dll""wavemapper"="msacm32.drv""msacm.msg723"="msg723.acm""vidc.M263"="msh263.drv""vidc.M261"="msh261.drv""msacm.msaudio1"="msaud32.acm""msacm.sl_anet"="sl_anet.acm""msacm.iac2"="C:\WINDOWS\system32\iac25_32.ax""vidc.iv50"="ir50_32.dll""wave"="wdmaud.drv""midi"="wdmaud.drv""mixer"="wdmaud.drv""VIDC.WMV3"="wmv9vcm.dll""VIDC.VP40"="vp4vfw.dll""msacm.voxacm160"="vct3216.acm""MSVideo"="vfwwdm32.dll""MSVideo8"="VfWWDM32.dll""wave1"="wdmaud.drv""midi1"="wdmaud.drv""mixer1"="wdmaud.drv""aux"="wdmaud.drv""vidc.VP70"="vp7vfw.dll""vidc.X264"="x264vfw.dll""VIDC.FPS1"="frapsvid.dll""vidc.VP60"="vp6vfw.dll""vidc.VP61"="vp6vfw.dll""vidc.VP62"="vp6vfw.dll""vidc.DIVX"="DivX.dll""VIDC.UYVY"="msyuv.dll""VIDC.YUY2"="msyuv.dll""VIDC.YVU9"="tsbyuv.dll""VIDC.DRAW"="DVIDEO.DLL""VIDC.YV12"="yv12vfw.dll""wave2"="wdmaud.drv""midi2"="wdmaud.drv""mixer2"="wdmaud.drv""aux1"="wdmaud.drv""wave3"="wdmaud.drv""midi3"="wdmaud.drv""mixer3"="wdmaud.drv""aux2"="wdmaud.drv""VIDC.MSUD"="msulvc05.dll""wave4"="wdmaud.drv""midi4"="wdmaud.drv""mixer4"="wdmaud.drv""aux3"="wdmaud.drv" I tak z ciekawości próbowałeś zmienić dźwięk windowsa na jakiś inny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor_ew Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 (edytowane) Dzięki za klucze, ale już to przerabiałem (ale mimo to skorzystałem)... Przypisywanie innego dźwięku też nic nie zmienia. Zapuściłem RegistryBooster 2009, chyba tylko z braku laku, znalazł 1300 nieprawidłowych/uszkodzonych kluczy, wywalił je, ale dalej nic... Próbuję zrozumiec dlaczego tak się dzieje ale nie potrafię. Jeżeli chodziłoby o niemozność obsługi niektórych częstotliwości/lub próbkowań audio przez kodery Microsoftu, to przecież nie działałyby inne dźwięki systemowe... Może stało się coś z kolejnością ładowania elementów (kodeków?) przy starcie Windy... Nie wiem, naprawdę nie wiem... Czekam na inne pomysły! PS. Kolejny trop! Zauważyłem, że pc speaker odzywa się w momencie kiedy na pasku pojawia się EXPERtool Gainward'a. Jeżel wyłączę opcje uruchamiania na starcie nie ma "beep-beep-beep" z pc speakera, ale muzycznego powitania Windows także nie... Kiedy w trakcie pracy włącze EXPERtoola, odzywa się pc speaker! Odinstalowałem, zainstalowałem najnowszego i tez piszczy (pomijam to, że nie chce współpracować z moją kartą :)) Teraz to doszedł niepokój jeszcze... :/ Edytowane 2 Lutego 2009 przez xor_ew Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor_ew Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 karta jak w podpisie (nVidia 6600GT Gainwarda)... EXPERTool'a wywaliłem (usunąłem przy pomocy RegistryBooster'a wszystkie wpisy dot. EXPERTool'a + manualne sprawdzenie) i wróciłem do zapomnianego RivaTunera (wiem, wiem, to dobry program). W "Dzwiękach..." w Panelu sterowania, wszystko jesst ustawione na AC'97... Zawsze tak było... Tu biega o coś innego bo inne dźwięki działają (nawet większość dźwięków zdarzeń) - jedyny problem to dźwięk powitania, zamykania systemu i dźwięk przy pojawieniu się okienka "Czy zapisać zmiany..." Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 Może jest usunięty jakiś klucz w rejestrze dotyczący samego zdarzenia(czyt. jaki dźwięk zagrać i kiedy) programy do naprawy rejestru raczej tego nie wynajdują. O ile się nie mylę, sprawdź czy masz klucz: HKU/.Default/App Events /Schemes/Apps/.Default/System start/.Default i .Current wartość domyślna "%SystemRoot%\media\Windows XP - Autostart.wav" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor_ew Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 Klucze są, wszystkie, w System Exit także... :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...