Skocz do zawartości
xor_ew

Brak Dźwięków Startup I Wylogowania Windows Xp...

Rekomendowane odpowiedzi

Problem jak w temacie i opisie. Przejrzałem wszystkie wyniki google, spróbowałem wszystkich metod i dopa blada! Wszystko w kompie gra i śpiewa, żadnych bug'ów - tylko ten jeden szkopuł – nie ma powitalnego dźwięku i towarzyszącemu zamykaniu systemu WinXP – zamiast tego pierwszego podwójny „beep” pc speaker’a.

W „Panelu...” --> „Dźwięki...” grzebałem, podgląd tych ‘brakujących’ działa, niby wszystko tak jak powinno być. Sprzętu nie instalowałem, nic nie grzebałem. Jedyne co ma związek czasowy z tym wydarzeniem to odinstalowanie kodeków CCCP (ffdshow i ac3) – słyszałem, że jest możliwy taki problem. Ponowne zainstalowanie kodeków niczego nie zmieniło, jest jak było. Kombionowałem z opcją K-Lite Codecs ‘Fix-System Sounds’ ale jest ona nieaktywna (znaczy się że w rejestrze wszystko gra). Przywracanie systemu – nie mogę! Nawet w trybie awaryjnym – wywala komunikat, że nie mógł; nie ma znaczenia jaki punkt przywracania wybiorę (dlaczego do diabła!?). Próbowałem ładować niby brakujące klucze do rejestru tak jak radzili na forach i nic (dwie osoby miały podobny problem, tyle że bez odgłosu pc speaker’a, ale im też nic nie pomogło – co ciekawe problem nie występuje na kontach (profilach) XP innych użytkowników komputerów; u siebie nie sprawdzałem, ale to logiczne, że wszystko będzie grało).

Mój problem to niby nic takiego, ale mnie to denerwuje jak cholera...

Pomóżcie, proszę... :/

PS. dźwięk towarzyszący wyskakującemu okienku np. w Wordzie, kiedy program pyta się czy zapisać też milczy...

PS.2 teraz to w ogóle nie ma dzwięków :/ -> reinstalowałem ac'97 i sa, ale wybrane dźwięki zdarzeń dalej głuche - stan jak poprzednio

Edytowane przez xor_ew

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy tego też próbowałeś ale to jedyne co mi w tej chwili przychodzi do głowy:

Skopiuj wklej do notatnika zapisz jako codec.reg

Windows Registry Editor Version 5.00[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Drivers32]"midimapper"="midimap.dll""msacm.imaadpcm"="imaadp32.acm""msacm.msadpcm"="msadp32.acm""msacm.msg711"="msg711.acm""msacm.msgsm610"="msgsm32.acm""msacm.trspch"="tssoft32.acm""vidc.cvid"="iccvid.dll""VIDC.I420"="i420vfw.dll""vidc.iv31"="ir32_32.dll""vidc.iv32"="ir32_32.dll""vidc.iv41"="ir41_32.ax""VIDC.IYUV"="iyuv_32.dll""vidc.mrle"="msrle32.dll""vidc.msvc"="msvidc32.dll""VIDC.YVYU"="msyuv.dll""wavemapper"="msacm32.drv""msacm.msg723"="msg723.acm""vidc.M263"="msh263.drv""vidc.M261"="msh261.drv""msacm.msaudio1"="msaud32.acm""msacm.sl_anet"="sl_anet.acm""msacm.iac2"="C:\WINDOWS\system32\iac25_32.ax""vidc.iv50"="ir50_32.dll""wave"="wdmaud.drv""midi"="wdmaud.drv""mixer"="wdmaud.drv""VIDC.WMV3"="wmv9vcm.dll""VIDC.VP40"="vp4vfw.dll""msacm.voxacm160"="vct3216.acm""MSVideo"="vfwwdm32.dll""MSVideo8"="VfWWDM32.dll""wave1"="wdmaud.drv""midi1"="wdmaud.drv""mixer1"="wdmaud.drv""aux"="wdmaud.drv""vidc.VP70"="vp7vfw.dll""vidc.X264"="x264vfw.dll""VIDC.FPS1"="frapsvid.dll""vidc.VP60"="vp6vfw.dll""vidc.VP61"="vp6vfw.dll""vidc.VP62"="vp6vfw.dll""vidc.DIVX"="DivX.dll""VIDC.UYVY"="msyuv.dll""VIDC.YUY2"="msyuv.dll""VIDC.YVU9"="tsbyuv.dll""VIDC.DRAW"="DVIDEO.DLL""VIDC.YV12"="yv12vfw.dll""wave2"="wdmaud.drv""midi2"="wdmaud.drv""mixer2"="wdmaud.drv""aux1"="wdmaud.drv""wave3"="wdmaud.drv""midi3"="wdmaud.drv""mixer3"="wdmaud.drv""aux2"="wdmaud.drv""VIDC.MSUD"="msulvc05.dll""wave4"="wdmaud.drv""midi4"="wdmaud.drv""mixer4"="wdmaud.drv""aux3"="wdmaud.drv"

I tak z ciekawości próbowałeś zmienić dźwięk windowsa na jakiś inny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za klucze, ale już to przerabiałem (ale mimo to skorzystałem)... Przypisywanie innego dźwięku też nic nie zmienia.

Zapuściłem RegistryBooster 2009, chyba tylko z braku laku, znalazł 1300 nieprawidłowych/uszkodzonych kluczy, wywalił je, ale dalej nic...

Próbuję zrozumiec dlaczego tak się dzieje ale nie potrafię. Jeżeli chodziłoby o niemozność obsługi niektórych częstotliwości/lub próbkowań audio przez kodery Microsoftu, to przecież nie działałyby inne dźwięki systemowe... Może stało się coś z kolejnością ładowania elementów (kodeków?) przy starcie Windy... Nie wiem, naprawdę nie wiem...

Czekam na inne pomysły!

PS. Kolejny trop! Zauważyłem, że pc speaker odzywa się w momencie kiedy na pasku pojawia się EXPERtool Gainward'a. Jeżel wyłączę opcje uruchamiania na starcie nie ma "beep-beep-beep" z pc speakera, ale muzycznego powitania Windows także nie... Kiedy w trakcie pracy włącze EXPERtoola, odzywa się pc speaker! Odinstalowałem, zainstalowałem najnowszego i tez piszczy (pomijam to, że nie chce współpracować z moją kartą :)) Teraz to doszedł niepokój jeszcze... :/

Edytowane przez xor_ew

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

karta jak w podpisie (nVidia 6600GT Gainwarda)... EXPERTool'a wywaliłem (usunąłem przy pomocy RegistryBooster'a wszystkie wpisy dot. EXPERTool'a + manualne sprawdzenie) i wróciłem do zapomnianego RivaTunera (wiem, wiem, to dobry program). W "Dzwiękach..." w Panelu sterowania, wszystko jesst ustawione na AC'97... Zawsze tak było... Tu biega o coś innego bo inne dźwięki działają (nawet większość dźwięków zdarzeń) - jedyny problem to dźwięk powitania, zamykania systemu i dźwięk przy pojawieniu się okienka "Czy zapisać zmiany..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jest usunięty jakiś klucz w rejestrze dotyczący samego zdarzenia(czyt. jaki dźwięk zagrać i kiedy) programy do naprawy rejestru raczej tego nie wynajdują.

O ile się nie mylę, sprawdź czy masz klucz:

HKU/.Default/App Events /Schemes/Apps/.Default/System start/.Default i .Current

wartość domyślna "%SystemRoot%\media\Windows XP - Autostart.wav"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi