adam1004a Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 (edytowane) nie mam specjalnego talentu do opisywania przedmiotow wiec moze zaczne od fotki urzadzenia http://www.telefon.de/bild_gross.asp?pID=3...50c1c8d26b99d32 sprzet mnie zaciekawil poniewaz jest to mega kombajn za mala kase. co ma ten sinus: niska cena - kolo 150zl router wi-fi lan modem adsl annex a i b telefon - sluchawka bezprzewodowa DECT sip voip - 10 kont telefon stacjonarny tp-sa automatyczna sekretarka fax router takiego kombajnu jeszcze nie widzialem ;) niestety nie ma rozy bez kolcow. sprzet oferowany na allegro wymaga pewnych przerobek. trzeba zmienic annex b na a (neostrada, netia, orange) i dobrze by bylo zeby komunikaty byly wyswietlane po angielsku - soft jest niemiecki w routerze postanowilem umiescic moje boje w 1 topicu. sam sie naszukalem po necie. neostrada itp. uruchomienie modemu adsl samo podpiecie do lini telefonicznej moze tylko czlowieka sfrustrowac - nie dziala ani modem ani telefon stacjonarny - zalamka, juz chcialem odsylac do serwisu..... i to byl by blad.!!!! najpierw zmieniamy annex. duzo zalezy od firmware bramki - ja mialem szczescie poszlo bez bolu. jak to zrobic: podlacz bramke do kompa po lanie, bramka przydzieli ip Aktywacja Telnetu wstukaj na sluchawce i zadzwon - #96*7* nastepnie menu start/uruchom/cmd i wklejaj po jedniej linijce telnet 192.168.178.1 echo "kernel_args annex=A" > /proc/sys/urlader/environment echo "annex A" > /proc/sys/urlader/environment export ANNEX='A' export CONFIG_ANNEX='A' /etc/init.d/rc.dsl.sh stop /etc/init.d/rc.dsl.sh start reboot modem adsl zmieniony na annex a :) bramka moze troche szalec, ale po 30 sekundach sie odpali teraz jak skonfigurowac neta po dsl wbij w operze/ie adres http://192.168.178.1/ nastepnie wybierz internet a potem zugangsdaten aschluss zaznacz opcje "internetzungang uber dsl betriebsart zaznacz eine ...... router zugangsdaten .....PPPoE/PPPoA dalej wybierz anderer internetanbieter benutzername - login kennwort - haslo i nizej powtorz haslo i potwierdz ubernehmen jak net ruszyl to mozna zmusic urzadzenie do mowienia po angielsku ;) cd /var/tmp wget "http://tobacco.ovh.org/www_en.tar" tar -xf www_en.tar mount -o bind ./www_en /usr/www/avm/html po resecie bramki wraca niemiecki za jakis czas powalcze zeby sinus dzialal jeszcze jako zwykly tel tp-sa - potrzebna jest przejsciowka - i musze ja rozpykac. schematy sa dostepne w necie http://www.avm.de/de/Service/FAQs/FAQ_Sammlung/14331.php3 jakie zalety tanie rozmowy na caly swiat router modem adsl wi-fi jak masz neta po kablowce i chcesz miec stacjonarny telefon - to jest sprzet dla ciebie. minus nie lyka skypa tylko jeden port lan Edytowane 5 Lutego 2009 przez adam1004a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jupijupi Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 Witam, dzisiaj własnie dotarł mnie ten kombajn :) na tą chwilę wygląda bardzo atrakcyjne jak na urządzenie wszystko-mające ;p :) Również mam neo i dopiero wieczorem zmienie annex na a wg twojej instrukcji i oczywiście dam odpowiedź czy wszystko ładnie poszło. Ale mam dwa pytania ... 1. Podobno po zmianie tego annexu spada jakoś i szybkości internetu... (kurde szukałem strony żeby dać link ale teraz nie mogę znaleźć :/ ) 2. Czy to jest dedykowany język ang do tego modelu ? Bo również na tej samej stronie czytałem że po zmianie niektóre opcje robia się "niedostępne" czyli ich nie widać bo sa nie przetłumaczone. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1004a Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 szybkosc internetu u mnie nie spadla po zmianie annexu - jakas legenda. co do zmiany jezyka na angielski to fakt czesc opcji znika, albo ja nich nie umiem odszukac. przyzwyczajanie do niemieckiego chwile trwa. zawsze mozna wrzycic angielski do ramu, poustawiac i zrobic reboot po telnecie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jupijupi Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 hmm ... u mnie jednak są problemy ... wzorowałem się na twojej instrukcji i sie nie udało ... potem na instrukcji która dostałem z telefonem również nic... kilka znalezionych w necie również nie pomogły :/ kurde nie wiem co jest nie tak ... a jaki masz firmware ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1004a Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 Firmware-Version 38.04.56 kurcze u mnie annex sie zminil za 1 razem. uruchomiles telnet i sie do niego zalogowales? bramka sie zrestartowala? jest jeszcze jeden sposob - przy pomocy skryptu speed2fritz i linuxa. wiaze sie to ze zmiana firmware w urzadzeniu. czytalem rowniez ze u niektorych nie zmienia sie napis annex b, a neostrada smiga. musisz cos zle robic. sproboj jeszcze raz. zresetuj brame z telefonu do ustawien farbrycznych. uruchom usluge telnetu. i potem zastosuj jeszcze raz skrypt ktory jest umieszczony na forum. mozesz miec tez problem z przewodem telefonicznym wpinanym do sinus-a. moze zle celujesz. ja musialem mocno go wetknac, bo standardowe gniazdo telefoniczne raczej srednio pasuje. czy zmienil ci sie napis na annex a? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jupijupi Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 teraz własnie utworzyłem sobie firmware tym speed2fritzem i zaraz bede go wgrywał na boxa wiec może się uda .... tam w nim ustawiłem że annex A chce... ale jak wczesniej zmieniałem normalnie go to wyświetlało mi się "A". zobaczymy .... jak się teraz nie uda to na dzisiaj mówię stop i jutro się pomęczę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1004a Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 moze klopot w tym ze masz 6mb/s gdzies czytalem ze te sinusy moga miec rebus z takim laczem, zwiazane to jest z tym przejsciem z annex b na annex a. podobno brakuje jakis filtrow. nie wiem ile w tym prawdy. ja mam teraz 512 i smiga. za jakis czas bedzie 1mb/s to zobacze czy tez bedzie smigac. sprobuj go podlaczyc u jakiegos znajomego, ktory ma gorsze lacze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jupijupi Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 http://strony.aster.pl/janeo/Fritz/fritz_AnnexB-A.htm i chyba własnie po stronie prędkości jest problem :/ ... dzisiaj jeszcze będę próbował ale kurde już na serio nie wiem co robić ... zresetuję go na nowo i zrobię wszystko od początku ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek@oo Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Chyba się nie udało jupijupiemu, wciąż nie ma on internetu ;) ATSD też kupiłem ten sprzęt, ale jeszcze nie nadszedł. W neostradzie można teraz wziąć babybox, średnio ok 3,5zł/mies i bedzie jako modem ADSL do tego wszystkomającego w500v:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emzik Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 A ja mam pytanko w jaki sposob sprawdzic jaki urzadzonko ma ANNEX? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sunp Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Mam problem z telnetema na telfonie wyskakuje napis telnetd an i wtedy klikam czerwona słuchwkę jak wpisuje w cmd to wyskakuje mi blad ze nie mozna sie połaczy na porcie 23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1004a Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Mam problem z telnetema na telfonie wyskakuje napis telnetd an i wtedy klikam czerwona słuchwkę jak wpisuje w cmd to wyskakuje mi blad ze nie mozna sie połaczy na porcie 23 nie czerwona, a zielona. wylacz wszystkie firewall Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sunp Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 kliknąłem zielona i rozłączyło mnie potem wchodze w cmd i wpisuje telnet ... i znów że nie mogę się połaczyć z portem 23. A jak mogę wyłaczyć firewall ? mam antyvirusa Avg free Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1004a Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 skrypt resetujacy fritza - kto ma neo i uzywa rs temu sie przyda ;) @ECHO OFF rem :: ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: rem :: temp_SendKeys.VBS will contain the "commands" ECHO.set handler=WScript.CreateObject("WScript.Shell")>temp_SendKeys.VBS ECHO.WScript.sleep 10 >>temp_SendKeys.VBS rem :: ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: rem :: Host ECHO.handler.SendKeys "open 192.168.178.1~" >>temp_SendKeys.VBS ECHO.WScript.sleep 10 >>temp_SendKeys.VBS rem :: Send Command ECHO.handler.SendKeys "reboot~" >>temp_SendKeys.VBS ECHO.WScript.sleep 10 >>temp_SendKeys.VBS ECHO.handler.SendKeys " ~" >>temp_SendKeys.VBS ECHO.WScript.sleep 10000 >>temp_SendKeys.VBS rem :: ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: rem :: Logout ECHO.handler.SendKeys "exit~" >>temp_SendKeys.VBS ECHO.WScript.sleep 10 >>temp_SendKeys.VBS ECHO.handler.SendKeys " " >>temp_SendKeys.VBS ECHO.WScript.sleep 10 >>temp_SendKeys.VBS ECHO.handler.SendKeys "quit~" >>temp_SendKeys.VBS ECHO.WScript.sleep 10 >>temp_SendKeys.VBS rem :: Open Telnet start telnet.EXE rem :: Run the script cscript//nologo temp_SendKeys.VBS rem :: Delete temp_SendKeys.VBS DEL temp_SendKeys.VBS taskkill /im telnet.exe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sunp Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 (edytowane) Na innym forum wyczytałem, że moj router ma wyłączony serwer telnetu. wpisuje #96*7* klikam na zielona sluchawke i pojawia mi sie napis calling #96*7*potem telnetd an potem znów calling #96*7* a na koncu Call Cleared i wtedy wpisuje w cmd telnet 192.168.178.1 i wyskakuje mi błąd Łączenie z 192.168.178.1... Nie można nawiązać połaczenia z hostem na porcie 23: Połączenie nie powiodło się Co mogę robić nie tak Edytowane 22 Lutego 2009 przez sunp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1004a Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 tak jak wyzej pewnie masz FW i blokuje ci port. sprawdz jeszcze jakie ip przydziela ci router. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sunp Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 (edytowane) Jak wyłaczyc firewalla (ten widowsowa mam wylaczony sa jeszcze jakies?) i jak sprawdzic jaki ip przydziela mi router Edytowane 22 Lutego 2009 przez sunp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1004a Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 hmmm wiesz co moze powinienes isc do kolegi ktory troche wiecej kuma niz ty. router to nie zabawka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jupijupi Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 a u mnie kurde przez neo 6 mb nie chce chodzić :/ ehhh a szkoda bo super sprawa ten telefonik /... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sunp Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 (edytowane) Nie jest ze mna tak zle :D bylem 5 w wojewodztwie z logomocji :] Juz działa wszystko ok przeinstalowałem system a i nie moge znalezc gdzie jest aschluss wybieram druga na górze zakładke (nie start menu tylko to drugie) internet potem zugangsdaten i nie wiem co dalej ps. dzieki za pomoc Edytowane 24 Lutego 2009 przez sunp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1004a Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 o widzisz bo trzeba uruchomic tryb dla eksperta http://192.168.178.1/ Einstellungen SystemSystem Ansicht Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sunp Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 Całą instalacje przeprowadziłem z instrukcja wszystko sie powiodło a nadal nie mam netam, moze błąd stoi po stronie kabla telefonicznego mam go zrobionego w taki sposób na RJ 11 żółty - 1 zielony - 2 czerwony - 3 niebieski - 4 a na RJ 45 żółty - 3 zielony - 4 czerwony - 5 niebieski - 6 (chyba nie pomyliłem nazw?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1004a Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 ja wetknalem w mojego sinusa zwykly kabel od modemu neo rj11 jak dobrze spasujesz do bedzie dzialac. (trudno zle spasowac) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sunp Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 (edytowane) Nadal nie moge się połaczyć wszystko wpisałem (logn i hasło) i skonfigurowałem zgodnie z instrukcja, zauwazyłem ze zmienia mi hasło na jakies 4 cyfrowe (wam tez?). Jaka moze byc przyczyna ? Załanczam zdjęcia Edytowane 27 Lutego 2009 przez sunp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek@oo Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 (edytowane) Nadal nie moge się połaczyć wszystko wpisałem (logn i hasło) i skonfigurowałem zgodnie z instrukcja, zauwazyłem ze zmienia mi hasło na jakies 4 cyfrowe (wam tez?). Jaka moze byc przyczyna ? Mi też tak maskuje hasło. ATSD adam1004a Czy masz coś inaczej ustawione w tej zakładce: 3210026[/snapback] za jakis czas powalcze zeby sinus dzialal jeszcze jako zwykly tel tp-sa - potrzebna jest przejsciowka - i musze ja rozpykac. schematy sa dostepne w necie http://www.avm.de/de/Service/FAQs/FAQ_Sammlung/14331.php3 z tym nie musisz już walczyć tu ładnie opisane na 7140, w sinusie chyba tak samo będzie Edytowane 28 Lutego 2009 przez Wojtek@oo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1004a Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 ja mam tak ustawione. rozumiem ze kabel i annex jest oki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek@oo Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 (edytowane) właśnie chyba z annexem jest problem ustawiam telnet 192.168.178.1 echo "kernel_args annex=A" > /proc/sys/urlader/environment echo "annex A" > /proc/sys/urlader/environment export ANNEX='A' export CONFIG_ANNEX='A' /etc/init.d/rc.dsl.sh stop /etc/init.d/rc.dsl.sh start i dostaję:attempting to load DSL Firmware '/lib/modules/microvoip-dsl.bin'**** ANNEX: 'A'*************************************setting DSL Firmware to Annex A#W tym momencie nie mogę wejść na www fritza po reboot mam taki wynik env (fragmenty) DISABLE_WLAN=0ANNEX_TEST=0CONFIG_VDSL=nCONFIG_PRODUKT_NAME=FRITZ!Fon 7150CONFIG_ENVIRONMENT_PATH=/proc/sys/urladerANNEX=Bannex=ACONFIG_ANNEX=BCONFIG_DSL=y no i nie synchronizuje się wcale. Tak jakby sygnał adsl wogole nie docierał. Jakby nie przyjmował, nie chciał zapamiętać zmian annexu. Ten "annex=A" (nazwa zmiennej małymi literami) dodałem chyba sam, normalnie tego nie ma. Podłączyłem adsl do 4i5 pinu (srodkowe), a sygnał po filtrze do 3i6. Działa jak normalny telefon stacjonarny , mogę dzwonić i odbierać połączenia pots tpsa. Dzis troche powalczylem z voip freeconet, ale uzyskalem tylko przychodzace, wychodzace pcha mi na "festnetz", muszę jeszcze pokombinowac w tym kierunku Edytowane 1 Marca 2009 przez Wojtek@oo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1004a Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 (edytowane) ATSD mam ja na obrazku. z tego co czytalem w necie to czasem trzeba ustalic na stale. ja mialem tylko problem z sinusem jak zle wtykalem przewod od neo. niestety nie mam takiej przejsciowki i musze sam to wymodzic. mam juz pomysl jak to zrobic tylko mieszkam aktualnie na mega zadupiu - koscierzyna i ty nie ma szans zeby kupic odpowiednie zlacza tez mi wyswietla annex b.!? a jaka masz przedkosc neo. sprobuj podlaczyc zwykly przewod do sinusa. taki dostarczany z modemem neostrady. zawsze mozesz sprobowac zrobic update z linuxa skryptem speed2firtz Edytowane 1 Marca 2009 przez adam1004a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek@oo Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 (edytowane) ATSD mam ja na obrazku. z tego co czytalem w necie to czasem trzeba ustalic na stale. ja mialem tylko problem z sinusem jak zle wtykalem przewod od neo. niestety nie mam takiej przejsciowki i musze sam to wymodzic. mam juz pomysl jak to zrobic tylko mieszkam aktualnie na mega zadupiu - koscierzyna i ty nie ma szans zeby kupic odpowiednie zlacza tez mi wyswietla annex b.!? a jaka masz przedkosc neo. sprobuj podlaczyc zwykly przewod do sinusa. taki dostarczany z modemem neostrady. zawsze mozesz sprobowac zrobic update z linuxa skryptem speed2firtz Ja użyłem gniazda 2xrj11 i wpiąłem do niego kawałek skrętki z rj45 na drugim końcu. Do tego splitter i filtr (z zestawu neo) i dwa kbelki rj11-rj11. Mam neo 1024. Dziwne, ale rj11 nie chce zmieścić się w sinusie. Ale mierzyłem omomierzem te kombinacje i wszystko styka. To chyba nie problem kabla Adam, czy możesz umieścić tu informacje o modach w swoim sinusie? Dostępna pod przedostatnią małą ikonką na pierwszym ekranie, na górze po prawej stronie. U mnie jest tak: Może masz po prostu inny soft Edytowane 1 Marca 2009 przez Wojtek@oo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1004a Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2009 (edytowane) tak to wyglada w moim sinusie Edytowane 2 Marca 2009 przez adam1004a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...