Wojtek@oo Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2009 tak to wyglada w moim sinusie Identycznie. To już nie wiem. Ostatnio duży ruch w tym temacie na alt.pl.voip Poczekam, aż ktoś zrobi dobry firmware na annexA. Szkoda że nie da się zrobić obrazu recovery z działającego fritza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1004a Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2009 powalcz speed2fritz tam jest wicej ustawien. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek11 Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2009 mam ten sam problem wrzucam przez telnet komendy -> niby się annex zmienia ale po restracie znowu pozostaje annex B swoją drogą teraz coś namieszałem -> i powróciłem do ustawień fabrycznych wpisując #991*15901590*-> teraz nie mogę dostać się do fritza ani poprzez telnet ani www czy ktoś ma jakąś dobra radę z góry dzięki za pomoc właśnie chyba z annexem jest problem ustawiam telnet 192.168.178.1 echo "kernel_args annex=A" > /proc/sys/urlader/environment echo "annex A" > /proc/sys/urlader/environment export ANNEX='A' export CONFIG_ANNEX='A' /etc/init.d/rc.dsl.sh stop /etc/init.d/rc.dsl.sh start i dostaję:attempting to load DSL Firmware '/lib/modules/microvoip-dsl.bin'**** ANNEX: 'A'*************************************setting DSL Firmware to Annex A#W tym momencie nie mogę wejść na www fritza po reboot mam taki wynik env (fragmenty) DISABLE_WLAN=0ANNEX_TEST=0CONFIG_VDSL=nCONFIG_PRODUKT_NAME=FRITZ!Fon 7150CONFIG_ENVIRONMENT_PATH=/proc/sys/urladerANNEX=Bannex=ACONFIG_ANNEX=BCONFIG_DSL=y no i nie synchronizuje się wcale. Tak jakby sygnał adsl wogole nie docierał. Jakby nie przyjmował, nie chciał zapamiętać zmian annexu. Ten "annex=A" (nazwa zmiennej małymi literami) dodałem chyba sam, normalnie tego nie ma. Podłączyłem adsl do 4i5 pinu (srodkowe), a sygnał po filtrze do 3i6. Działa jak normalny telefon stacjonarny , mogę dzwonić i odbierać połączenia pots tpsa. Dzis troche powalczylem z voip freeconet, ale uzyskalem tylko przychodzace, wychodzace pcha mi na "festnetz", muszę jeszcze pokombinowac w tym kierunku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek@oo Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2009 Dostałem odpowiedź od sprzedającego, że firmware jest na B, i annexA nie pójdzie. Zaproponował odpłatną zmianę. Całkiem logiczne z jego strony, że chce dodatkowo przyciąć 20zł, więc sprzedaje sprzęt z firmware na którym neo&reszta nie ma prawa działać. Ale teraz to mi się zupełnie nie opłaci. Z wysyłką to pewnie z 50zł wyjdzie, a za tyle postawię sobie osobny modem adsl. Albo wezme babybox (piorun raz mi juz zepsul sprzet). Tyle tylko, ze pradu wiecej sie zmarnuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jupijupi Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 ale po zmianie na annex A będzie ci działać... bardzo dużo osób używa tego fritza własnie na neo ... przecież nawet tutaj adam1004a ma neo i gitara .... u mnie problem z szybkością łącza bo firmware zmieniłem na annex A ale tak czy tak na 6 mb neo nie chce chodzić bo tutaj już podobno hardware nie taki jak trzeba :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1004a Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 dokladnie jest gitara. zanim odeslesz zaladuj linuxa i speed2fritz zalatwi sprawe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonit123 Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 A czy ktoś podpinał juz telefon dect do sinusa? Ew.jaki model? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek@oo Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 A czy ktoś podpinał juz telefon dect do sinusa? Ew.jaki model? ja nie podpinalem, ale z informacji innych osob wiem ze musi byc dect-gap i ze znanych marek najlepiej dzialaja siemensy i swissvoice (czyli taki jak jest w komplecie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek11 Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 Nie jest ze mna tak zle :D bylem 5 w wojewodztwie z logomocji :] Juz działa wszystko ok przeinstalowałem system a i nie moge znalezc gdzie jest aschluss wybieram druga na górze zakładke (nie start menu tylko to drugie) internet potem zugangsdaten i nie wiem co dalej ps. dzieki za pomoc mam pytanie do Ciebie jak zrobiłeś, że zaczął ci odpowiadać ja nie moge się połączyć telnetem - coś z IP jest nie tak na ruterze nie widze aby przydzielał IP dzięki z góry za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1004a Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 mam pytanie do Ciebie jak zrobiłeś, że zaczął ci odpowiadać ja nie moge się połączyć telnetem - coś z IP jest nie tak na ruterze nie widze aby przydzielał IP dzięki z góry za pomoc przeciez napisal ze przeinstalowal winde...... najpierw dzieci fw naladuja, a potem maja problemy. odbloku porty i usun na chwile fw - mozna z porcesow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jupijupi Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 Sinus w500v firmware .67 http://sinus.freehost10.com/kernel.image.bz2 Przy powrocie do wcześniejszej wersji firmware trzeba wyczyścić partycje mtd3/4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek@oo Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 Napisz co to jest. Sam robiłeś? speed-to-fritz ? z kiedy? jakie opcje? jaki annex? mozliwosc wl/wyl DECTa ? To goly image do flashowania przez ftp adam2 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1004a Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 speed2fritz to skrypt pod linuxa. jest tam full opcji do ustawienia. zaladuj, obejrzyj pobaw sie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek@oo Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 (edytowane) ale chodzi mi o ten .67 co jupijupi podał BTW warto podawać źródło skąd się daną rzecz bierze.. news:gp9s43$b16$1@inews.gazeta.pl co za gnida tu działa i mi url zmienia! ma być news:gp9s43$b16$1@inews.gazeta.pl a nie żadne http! Edytowane 12 Marca 2009 przez Wojtek@oo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arche Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Chwila ciszy za mojego "Sinus W500V Fritz 7150" :cry: ....kupiłem z allegro i się okazało że trzeba przerobić na annex a i tak łatwo wyglądały instrukcje, i idiota zabrałem się za to :huh: ...pod linuxem jak wpisałem komende, to speed-to-fritz nie poszedl tylko niby wszystko ok ale wyskoczyło że firmware.orgi jest pusty (a ściągnełem z tego co wszyscy). Wklejałem różne image ale ciągle to samo że jest pusty... to zabrałem się za update firmware z pod www i chyba wybrałem firmware od 72..czy coś bo poprzednie niższe wersje że nie kompatybilne z sinus w500v 7150 z fw 38.4.56 i AMEN!!! Teraz resetuje się co 2 min, Wlan się świeci, Lan w ogóle nie mignie nawet resetujące kody ze słuchawki nie pomagają.....wyłącznie recovery.image może by zadziałało ale podobno nie ma pod ten model....Czy sprawi ktoś cud żeby powstał mój sinus???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek@oo Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Spróbuj wbić się na ftp adam2 (może być na 192.168.178.1 albo 192.168.2.1) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1004a Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 Chwila ciszy za mojego "Sinus W500V Fritz 7150" :cry: ....kupiłem z allegro i się okazało że trzeba przerobić na annex a i tak łatwo wyglądały instrukcje, i idiota zabrałem się za to :huh: ...pod linuxem jak wpisałem komende, to speed-to-fritz nie poszedl tylko niby wszystko ok ale wyskoczyło że firmware.orgi jest pusty (a ściągnełem z tego co wszyscy). Wklejałem różne image ale ciągle to samo że jest pusty... to zabrałem się za update firmware z pod www i chyba wybrałem firmware od 72..czy coś bo poprzednie niższe wersje że nie kompatybilne z sinus w500v 7150 z fw 38.4.56 i AMEN!!! Teraz resetuje się co 2 min, Wlan się świeci, Lan w ogóle nie mignie nawet resetujące kody ze słuchawki nie pomagają.....wyłącznie recovery.image może by zadziałało ale podobno nie ma pod ten model....Czy sprawi ktoś cud żeby powstał mój sinus???? przy pierwszym odpaleniu speed2firtz musi miec polaczenie z netem. trzeba wtedy uzyc oryginalnego moedemu od neo. on dociaga firmware z internetu. tak jakos dziwnie jest zrobiony ale chodzi mi o ten .67 co jupijupi podał BTW warto podawać źródło skąd się daną rzecz bierze.. news:gp9s43$b16$1@inews.gazeta.pl co za gnida tu działa i mi url zmienia! ma być news:gp9s43$b16$1@inews.gazeta.pl a nie żadne http! http://groups.google.ht/group/alt.pl.voip/...6c72214a340e4d# a wiesz moze co on daje? bo jak lyknie internet po wi-fo nie jako ripiter to mnie zainteresuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arche Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 Już się połączyłem ze speed-to-fritz, pobrał z neta co miał, ustawiłem tam firmware i annex A ale nadal dioda się nie pali od lan i brak kontaktu...wychodząc z programu jest tam save, ale otwierając speeda jako root to miało przecież się zainstalować na sinusie...Więc mam takie pytanie : * Czy powstałe image w folderze Firmware.orgi jakoś ze fricka mam odpalić? bo tylko speed-to-fritz ma kontakt ze sinusem. *Coś jeszcze czytałem z tych recovery.image że powinien być czerwony kabel? :blink: o crose skrzyżowany chodzi tak? a ten od fricka z obiema identycznymi końcówkami nie może być do wgrywania speeda? ps. Dzięki za motyw o podłączeniu do neo podczas instalacji speeda!!! a zaznaczyłem tam opcje clear mtd3 mtd4.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1004a Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 w speed2fritz musisz wybrac odpowiedni model bramki i annex. skrypt sam powinien wgrac dane do router-a. on generuje nowy image i go wgrywa. wystarczy ze speed2fritz raz polaczy sie z netem. dociaga prakujace pliki i potem juz smiga. mozesz teraz odpiac reszte sieci i zostawic tylko sinusa. skrypt juz zrobi reszte sam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaziksc Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 Chciałbym podziękować za skrypt bo działa bez zarzutu. Mój Fritz też śmiga pod neostradą. Bardzo mi pomogłeś Adam. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosulek Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 Sinus w500v firmware .67 http://sinus.freehost10.com/kernel.image.bz2 ten url zwraca 404 mozna prosic o jakis aktualny? dziekuje pieknie i pozdrawiam btw, czym go skompilowales? w speed2fritz ai we freetzu tych opcji nie znalazlem zalezy mi glownie na dzownieniu fritz2fritz z pominieciem operatora sip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dalie Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 Mam taki problem: U mnie śmiga pięknie neostrada,a robiłem wg porad p. adam1004a. U kolegi neo na router Linksys działa normalnie,a Fritz już nie,chociaż ten sam Fritz z ustawieniami konta kolegi podłączony do neo u mnie śmiga od razu. Już nie wiem co robić. Fritz jest idealny w tym przypadku ze względu na możliwości obsługi aż 6 kont SIP, o Betamax mi chodzi.Czemu u mnie wszystko OK, a u niego też neostrada nie chce nawet zlapać synchronizacji? Proszę mądrzejszych o porady!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woser Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2009 Witam, mam pytanie a jak skonfigurowac tego Fritza aby pracowal z zewnetrznym modemem DSL ? Znalazlem opis ale wtedy DSLa musimy podlaczyc pod port LAN, i automatycznie pozbawiamy sie jedynego gniazda LAN, a ja potrzebuje pod to gniazdo podłączyć komputer... Istnieje taka mozliwość aby WAN byl ethernetem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lativ2 Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2009 Witam , czy ma ktoś z was firmware do w500v ze strony http://sinus.freehost10.com/kernel.image.bz2 adres niestety już nie istnieje , może ktoś udostępni na rapidzie lub na email. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sunp Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 Jak można przywrócic ustawienia fabryczne ? Kiedyś przeczytałem ze trzeba jakis kod wpisac w klawiaturze ale nie pamietam jaki moze ktoś zna go? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1004a Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 mi sie skopal port lan :( nie dziala autonegocjacja i musze wymuszac 100mb fd. dziala tylko z kompem po podlaczeniu do modemu np aster tv dupsko zbite, brak polaczenia? mial ktos podobny problem. i tak kupuie jeszcze jedno takie cudo bo jest na ywpasie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zmen Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 (edytowane) Witam. Kupiłem tego sinusa z oryginalnym firmware. Mam problem z wgraniem nowego - alternatywnego z Fritz 7150. Wiem, że trzeba to zrobić przez speed-to-fritz, ale tutaj pojawił się problem. Po odpaleniu skryptu, wygenerowaniu image-u nie mogę go wgrać do routera. Nie wiem, czy w routerze trzeba w jakiś sposób dodatkowo uruchomić serwer ftp? Próbowałem też wgrać firmware poprzez stronę www urządzenia, ale sinus wyrzuca błąd. Oryginalne firmware wgrywa się bez problemu. Może ktoś opisać krok po kroku proces wgrywania firmware do sinusa, szczególnie dla osoby mało obeznanej z linuksem.? Nigdzie nie mogę znaleźć takiego opisu. Może ktoś zna adres z wygenerowanym obrazem do Sinusa? Dlaczego alternatywnego firmware nie wgrywa się przez stronę konfiguracyjną www? Sam rozwiązałem problem: Chodzi o to, że serwer ftp działa przez kilka sekund od włączenia zasilania sinusa. Poza tym w trybie ftp nie działa serwer DHCP - trzeba mieć adres IP ustawiony na sztywno, np 192.168.178.2. FTP działa niezależnie od DHCP routera, tzn jeśli adres IP sinus-a ustawimy np. na 192.168.0.1 to i tak, aby połączyć się z ftp musimy wpisać adres serwera z zakresu 192.168.178.1 Jeśli ktoś ma ciekawy firmware proszę o link Mój firmware Sinus W500V 38.04.77 annexA: http://rapidshare.com/files/315348823/Sinu...4.77_annexA.exe Chyba wersja Sinus W500V 38.04.56 jest stabilniejsza: http://rapidshare.com/files/322571055/Firm...T_problem.image Edytowane 18 Grudnia 2009 przez zmen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...