radziuinblack Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 Witam! Swego czasu (rok temu?) składałem komputer. Ponieważ nie miałem dużo pieniędzy musiałem zgodzić się na najtańszy wariant pod S775 jakim był PDC E2140 :/ (co prawda włożyłem trochę więcej w mobo :P) Dopóki miałem monitor 17'', Radeona 2600Pro i 2GB ramu - procesor wystarczał. Latem zaś dokupiłem sobie monitor 22'', 4850 i 4GB ramu (w sumie), i tu niestety procesor zaczął już nie wyrabiać. Udało mi się go podkręcić stabilnie do 3.1ghz (robi więcej, ale raz że nie wiem czy zabawa jest warta świeczki, bo mało cachu, dwa że temp mam w stresie 68°, trzy że mam Vdropa, oczywiście mogę go poprawić, ale nie chce mi się...). Niestety, wyniki nadal nie zachwycają. Dobrym przykładem może być benchmark w FC2, gdzie niezależnie czy testuje w 1280x720 czy 1680x1050 róznica w fpsach wynosi około 1-2 dla 1280 :/ W GTA IV jest jeszcze gorzej, wyniki w zasięgu 15-28fps... W UT3, po włączeniu AA (x2, x4) potrafi się nieźle zachaczyć... I to powstaje pytanie na co wymienić procesor? Początkowo planowałem e7200/e7300, gdy ceny jeszcze przed kryzysem gospodarczym były maks. 360zł. Teraz niestety za więcej niż 400zł nie opłaca się. Następnie myślałem nad nowymi Phenomami II X3, lub Athlonami (Kuma czy jak im tam). Athlony niestety nie dorównują e5200 (co prawda testy z października widziałem chyba, jeszcze produkowane w 60nm), a PhII X3 będzie zdaje się na "AM3 only", co za tym idzie to nowe pamięci, których cena wynosi kosmos. Pozostaje mi myśleć nad E5200 - chyba jedyny rozsądny wybór na "przetrzymanie" kryzysu. Na Allegro można już za 260zł dostać. Zależy mi głównie aby "odblokować" moją kartę graficzną (patrz: FC2 powyższe), czyli osiągnąc powiedzmy 3,5ghz lub więcej (+ karakorum do tego oczywiście). Czy może kupić jakiś starszy C2D, te 60nm? Co lepiej kupić? Albo poczekać na PhII X3/Kumę?' Z gory dzieki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 (edytowane) Jedna z wymyślonych przez ciebie opcji jest najlepsza - w twoim przypadku brałbym E5200+Karakorum. Nie ma co się bawić w wymianę platformy, bo to właśnie procesor jest wąskim gardłem twojego zestawu. A GTA IV się nie przejmuj - wszystkim kiepsko chodzi, najlepsze byłyby 4 rdzenie, ale nie ma co wydawać 1000zł na Quada dla tej jednej gry. A z E5200 po solidnym OC powinno być zauważalnie lepiej. Ten proc jeszcze jakiś rok będzie dawał radę grom. Edytowane 1 Lutego 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 (edytowane) Ja zamiast E5200 wolałbym używkę C2D z rdzeniem Conroe. Ładnie się kręcą, mają 4mb cache no i w końcu to nie zwykły Dual Core. Na allegro widziałem E6420 za 250 zł. Wyższe modele też pewnie nie dużo droższe. Ale to tylko moje zdanie. Edytowane 1 Lutego 2009 przez Zieger69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 Następnie myślałem nad nowymi Phenomami II X3, lub Athlonami (Kuma czy jak im tam). Athlony niestety nie dorównują e5200 (co prawda testy z października widziałem chyba, jeszcze produkowane w 60nm), a PhII X3 będzie zdaje się na "AM3 only", co za tym idzie to nowe pamięci, których cena wynosi kosmos. Nowe phenomy będą działać na am2+ i am3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halo?! Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 Ja zamiast E5200 wolałbym używkę C2D z rdzeniem Conroe. Ładnie się kręcą, mają 4mb cache no i w końcu to nie zwykły Dual Core. Na allegro widziałem E6420 za 250 zł. Wyższe modele też pewnie nie dużo droższe. Ale to tylko moje zdanie.Nie żartuj, kasza to nie wszystko, a poza tym dual core to prawie to samo co c2d. E5200 > E6420 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 Nowe phenomy będą działać na am2+ i am3. No to jeżeli nawet, to można składać pod AM2+. Zaoszczędze na pamięciach, i może nawet na płycie zarobie, pytanie jednak czy okarzą się w miare wydajne? (coś na e7x00) Pozatym, kiedy są planowane? Z tego co wiem to właśnie w lutym :) Jeżeli cena X3 będzie oscylować około 300 - 400zł (w co raczej wątpie) to można by pomyśleć nad zmianą platformy :) Nad starszym C2D też myślałem, ale zdaje się trudniej wygląda u nich podkręcanie :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 X3 raczej tańszy niż 600zł nie będzie na początku. Potem powinien trochę stanieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 Nie żartuj, kasza to nie wszystko, a poza tym dual core to prawie to samo co c2d. E5200 > E6420Tak? To dlaczego po przeanalizowaniu sytuacji swojego e2160@3ghz wymienilem na E8400? 6mb cachu sie przydaje i to zacnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 No to jeżeli nawet, to można składać pod AM2+. Zaoszczędze na pamięciach, i może nawet na płycie zarobie, pytanie jednak czy okarzą się w miare wydajne? (coś na e7x00) Pozatym, kiedy są planowane? Z tego co wiem to właśnie w lutym :) Jeżeli cena X3 będzie oscylować około 300 - 400zł (w co raczej wątpie) to można by pomyśleć nad zmianą platformy :) Nad starszym C2D też myślałem, ale zdaje się trudniej wygląda u nich podkręcanie :/ Najtańszy Phenom II - X3 710 będzie kosztował około 500zł. Wciąż twierdzę, że najlepszym wyborem byłby E5200 w twoim przypadku. Co do pojedynku E5200 vs. E6XXX (BTW E6420 ma 2.13GHz i ma być lepszy?). Te 2MB cache w E5200 to mniej więcej takie 3MB w starszej serii (tak wynika z testów). Poza tym E5200 lepiej się podkręca, mniej się grzeje, pobiera mniej prądu... Więc zostaje tylko ilość cache jako przewaga, która zostaje zniwelowana przez gorsze OC serii E6XXX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halo?! Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 Tak? To dlaczego po przeanalizowaniu sytuacji swojego e2160@3ghz wymienilem na E8400? 6mb cachu sie przydaje i to zacnie...nie mówiłem, że cache nie ma znaczeni tylko, że "to nie wszystko". tak jak napisał Gi3r3k: Co do pojedynku E5200 vs. E6XXX (BTW E6420 ma 2.13GHz i ma być lepszy?). Te 2MB cache w E5200 to mniej więcej takie 3MB w starszej serii (tak wynika z testów). Poza tym E5200 lepiej się podkręca, mniej się grzeje, pobiera mniej prądu... Więc zostaje tylko ilość cache jako przewaga, która zostaje zniwelowana przez gorsze OC serii E6XXX.Poza tym nie porównywałem e5200 do e8400 tylko e6420 i w tym właśnie kontekście użyłem słów: "kasza to nie wszystko", czyli te 2.13GHz z 4mb będzie gorsze nić e5200. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 (edytowane) Mam dokładnie ten sam dylemat i początkowo chciałem się przesiąść na e5200 ale polityka cenowa Intela tak mnie wkurzyła, przez rok nie zdołali zejść z ceny, że skłaniam się ku AM3. Czekam na Phenoma II x3 w możliwej do zniesienia cenie i czekam tez na ceny płyt pod AM3. Z dobrych wieści wszystkie procesory z obecnej serii będą obsługiwać DDR2 więc nie ma problemu z droższymi płytami i pamięciami. Po miesiącu cena PII 710 powinna oscylować ok 500zł przy obecnym kursie. Przy tym założeniu i pozostałych stałych ułożyłem taki o to zestaw: Gigabyte MA78GM-S2H /AMD 780G/ - 320zł AMD Phenom 8750 Triple Core Black Edit /2.4GHz, 2MB, 95W,BOX, AM2+/ wg mnie cenowo zbliżony do PII 710 x3 - 479zł A-Data 2GB (2x1GB) PC1066 CL5 Extreme Edition - 165zł Gainward Radeon HD4670 512MB DDR3 /128bit/ DVI HDMI DisplayPort - 330zł Antec EarthWatts 380W - 169zł Pioneer DVR-216D SATA (silver) - 99zł Cooler Master Centurion 534 Lite Silver (bez zasilacza) - 179zł Seagate 500GB 7200rpm 16MB cache SATAII Barracuda 7200.12 - 235zł Razem: 1463zł (cena bez dysku obudowy i DVD bo mam to). Dla porównania z e5200 wyszło zaledwie 120zł mniej. Jak widać zestaw nie jest skąpy, a jednak będzie bardziej podatny na modernizację niż Intel. Wystarczy wymienić płytę i ram i już masz AM3. Aby wskoczyć na i7 z e5200 przyjdzie Ci jeszcze zmienić procesor. Co do wydajności, zamierzam używać 64bit windows 7. Obecnie mam wersję beta 32bit 7 i jest świetny. Nie ma (nie znam) testów porównawczych PII x3 i porównywalnych cenowo e7300 pod win 7 ale myślę, że tym razem 3 jajka podziałają i dadzą popalić. Nieco światła na wydajność nowych PII rzuca ten art, ale to x4 i porównywane są do i7. Wyszły całkiem godnie wg mnie. Edytowane 2 Lutego 2009 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halo?! Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 hm.. widzę, że w czerwcu/lipcu będę miał ciekawą sytuacje przy zakupie sprzętu, jeżeli PII x3 będzie wydajny, a na dodatek ma jeden dodatkowo rdzeń więcej - czyli tak jakby zapas w grach wykorzystujących wiele rdzeni, których nadal niewiele - to może on być ciekawym rozwiązaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 No cóż, ale to już AM3 :/ Skąd wytrzasłeś ceny tych X3 na AM2 maxymili? Ostatni news na stronie o Phenomach II potwierdza "AM3 Only", a ja planuje tylko wymiane proca :/ Najwyżej sobie latem wymienie, ale już raczej na X4 :) No chyba że cena tych X3 byłaby naprawdę zachęcająca =D Zobaczymy do końca miesiąca, przelicze sobie wszystko, jakby wyszło że do zestawu AM2+ (780G/SB700 przynajmniej) + X3 (który wypadałoby się podkręcał do 3,5Ghz+) [zakładając iż taki wyjdzie] wyszło by mi dopłaty z 150-200zł (po sprzedaniu obecnej mobo i proca, pamięci chyba narazie nie ma sensu :) ) to chętnie nad tym pomyślę :) A jak nie, to kupuję e5200 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 Nowe Phenomy na AM3 będą normanie działały na płytach AM2+ bo mają podwójny kontroler pamięci, DDR2 i DDR3. Wszystkie płyty, które oficjalnie obsługują procesory AM3 pozwolą na normalne użytkowanie tych procków. Jedyna różnica jest taka, że NB będzie trochę niżej taktowany (imho marginalna różnica w wydajności) i będą "wolniejsze" DDR2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 Nowe Phenomy na AM3 będą normanie działały na płytach AM2+ bo mają podwójny kontroler pamięci, DDR2 i DDR3. Wszystkie płyty, które oficjalnie obsługują procesory AM3 pozwolą na normalne użytkowanie tych procków. Jedyna różnica jest taka, że NB będzie trochę niżej taktowany (imho marginalna różnica w wydajności) i będą "wolniejsze" DDR2. Hm... To są jakieś domysły czy potwierdzone oficjalnie dane? Bo jak tak będzie, to można by pomysleć żeby zainwestować w mobo pod AM2+ do 300zł (czyli mniej-więcej tyle ile dostane za obecną), pamięci wymieniać nie będę musiał, więc pozostaje wymiana proca. Dając iż najdalej za mojego dostane 200 (OC ładne, gwarancja, box) to powiedzmy nad X3 do 400zł można by pomyśleć :razz: No chyba że wybór E5200 to nadal najrozsądniejszy wybór? Chociaż jak już ktoś napisał, jeden rdzeń więcej nie zaszkodzi, trochę więcej L2 cache, dodatkowo L3, którymi nowsze produkcje raczej nie pogardzą :) (zestaw oczywiście głównie pod gry) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 (edytowane) No cóż, ale to już AM3 :/ Skąd wytrzasłeś ceny tych X3 na AM2 maxymili? Ostatni news na stronie o Phenomach II potwierdza "AM3 Only", a ja planuje tylko wymiane proca :/ Najwyżej sobie latem wymienie, ale już raczej na X4 :) No chyba że cena tych X3 byłaby naprawdę zachęcająca =D Zobaczymy do końca miesiąca, przelicze sobie wszystko, jakby wyszło że do zestawu AM2+ (780G/SB700 przynajmniej) + X3 (który wypadałoby się podkręcał do 3,5Ghz+) [zakładając iż taki wyjdzie] wyszło by mi dopłaty z 150-200zł (po sprzedaniu obecnej mobo i proca, pamięci chyba narazie nie ma sensu :) ) to chętnie nad tym pomyślę :) A jak nie, to kupuję e5200 :) Z części tego forum poświęconej AM3 i PII xx i na podstawie jakiś newsów. Jeżeli AMD nie doda kontrolera DDR2 do x3 to nie osiągnie zamierzonego celu czyli skutecznej konkurencji z dwurdzeniowymi Intelami w podobnych cenach. Ceny przyjąłem na podstawie oświadczeń AMD, że po miesiącu ceny mają być obniżone, ale skala obniżki to już przypuszczenia, będzie zapewne zależna od popytu i pewnie nawet AMD jeszcze nie zna marcowych cen. Dlatego traktujcie to jako założenie ogólne a nie jako super dokładny plan co kupić za kilka miesięcy, za dużo niewiadomych. No chyba że wybór E5200 to nadal najrozsądniejszy wybór? Chociaż jak już ktoś napisał, jeden rdzeń więcej nie zaszkodzi, trochę więcej L2 cache, dodatkowo L3, którymi nowsze produkcje raczej nie pogardzą :) (zestaw oczywiście głównie pod gry) Póki co e5200 to bardzo dobre rozwiązanie, ale za dwa miesiące może się to zmienić, bo wątpię by i7 i ich drogie płyty w tańszych wersjach nagle potaniały o 70% i stały się cenową konkurencją dla nowych AMD. Edytowane 3 Lutego 2009 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 (edytowane) Hm... To są jakieś domysły czy potwierdzone oficjalnie dane? Bo jak tak będzie, to można by pomysleć żeby zainwestować w mobo pod AM2+ do 300zł (czyli mniej-więcej tyle ile dostane za obecną), pamięci wymieniać nie będę musiał, więc pozostaje wymiana proca. Dając iż najdalej za mojego dostane 200 (OC ładne, gwarancja, box) to powiedzmy nad X3 do 400zł można by pomyśleć :razz: Phenomy na AM3 na 99,9% będą miały kontroler DDR2, nie wiem czy AMD gdzieś to oficjalnie potwierdziło, ale dla mnie wystarczającym potwierdzeniem jest to, że bardzo wiele płyt glównych na AM2+ jest "AM3 Ready" co oznacza, że procki na AM3 na nich odpalą, a jak wiadomo te płyty nie pozwalają na zamontowanie na nich DDR3 (chyba że za pomocą młotka.....). Ja bym na Twoim miejscu wziął AMD. Na poczatek jakiś zwykły X2 a za miesiąc zmiana na PII X3. Edytowane 3 Lutego 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 Phenomy na AM3 na 99,9% będą miały kontroler DDR2, nie wiem czy AMD gdzieś to oficjalnie potwierdziło, ale dla mnie wystarczającym potwierdzeniem jest to, że bardzo wiele płyt glównych na AM2+ jest "AM3 Ready" co oznacza, że procki na AM3 na nich odpalą, a jak wiadomo te płyty nie pozwalają na zamontowanie na nich DDR3 (chyba że za pomocą młotka.....). Ja bym na Twoim miejscu wziął AMD. Na poczatek jakiś zwykły X2 a za miesiąc zmiana na PII X3. No fajny pomysł nawet. Zatem załóżmy że chciałbym wymienić zestaw, na mobo mam około 300zł (+-20zł) (najlepiej na 780G i SB700 albo SB750), najlepiej ASUS albo Asrock (chociaż to w sumie to samo :P), od biedy Giguś. Nie musi być pełne ATX, wystarczy mi slot PCIEx1 i PCIEx16, z 4 sloty do pamięci, no i pod Phenomy II :) (myślałem nad ASRock A780GXE/128M) No i do tego procesor... No cóż, żeby oferował wydajność przynajmniej podobną do obecnego, no i mieścił się w cenie sprzedaży tego, ale i żeby można go było później opchnąć :) Jakieś propozycje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...