Skocz do zawartości
SPCT

Komputer Pod Gry- Ocencie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W najbliższym czasie zamierza kupić nowy komputer. Mam już pewien zestaw i chciałbym aby został oceniony przez ludzi konkretnych i znających się na rzeczy.

Komputer w głównej mierze ma służyć do gier. Do wydana mam max. 1500zł +- 200zł. Oto co wybrałem:

Procesor- Intel Pentium Dual-Core E5200 (2.5 GHz) LGA-775 BOX

Grafika- GIGABYTE Radeon HD4850 512MB DDR3 256bit TV DVI PCI-E (625/1986) (GV-R485-512H-cool.gif ALBO Sapphire Radeon HD 4830 Dual Slot Fansink 512MB DDR3 PCI-E OEM

Pamięć- Kingston HyperX DIMM DDR2 4GB (2x2GB) 800MHz BOX (KHX6400D2K2/4G)

Dysk- SAMSUNG T166S HD501LJ (500GB, 7200RPM, 16MB, SATA/300, NCQ)

Karta muzyczna- Creative Sound Blaster Audigy SE

Płyta główna- ASUS P5QL-E lub GIGABYTE EP43-DS3LR (może znacie coś lepszego)

Zasilanie- AMACROX WARRIOR 400WAT

Prosiłbym o konkretne wypowiedzi na temat tego sprzętu. (Nie mogę przekroczyć 1700zł.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk do zmiany, najlepiej na WD AAKS. Grafikę bierz od Sapphire, dużo lepsza. Mobo wziąłbym tego Asus`a, ewentualnie GB P45-DS3L jeżeli się zmieścisz w cenie. No a reszta ok.

Czemu jesteś za Sapphir'em?? Podobno ten pierwszy Radeon jest lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu jesteś za Sapphir'em?? Podobno ten pierwszy Radeon jest lepszy.

Oczywiście, że HD4850 jest lepsza od HD4830. Koledze chodziło o Sapphire HD4850, najwyraźniej nie doczytał i myślał, że pytasz tylko o producenta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że HD4850 jest lepsza od HD4830. Koledze chodziło o Sapphire HD4850, najwyraźniej nie doczytał i myślał, że pytasz tylko o producenta.

W ten sposób. Co myślisz/cie o Kingostnie?? Będzie stabilny przy najnowszych grach??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ten sposób. Co myślisz/cie o Kingostnie?? Będzie stabilny przy najnowszych grach??

Kingston to porządna marka, więc będzie w porządku. Ale niby czemu te pamięci miałyby być niestabilne w grach? To tak, jakby się pytać przy kupnie telewizora, czy będzie obraz wyświetlał :wink: .

Właśnie, proca będziesz musiał lekko podkręcić, bo będzie trochę ograniczał kartę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kingston to porządna marka, więc będzie w porządku. Ale niby czemu te pamięci miałyby być niestabilne w grach? To tak, jakby się pytać przy kupnie telewizora, czy będzie obraz wyświetlał :wink: .

Właśnie, proca będziesz musiał lekko podkręcić, bo będzie trochę ograniczał kartę.

Na poprzednim forum, ktoś napisał że Kingston w tej konfiguracji będzie nie stabilny więc pytam czy to ma sens.

Sapphire Radeon HD 4850 DDR3 512MB 256bit HDTV/2xDVI PCI-E BOX (11132-04-40R) będzie lepsza OD GIGABYTE Radeon HD4850 512MB DDR3 256bit TV DVI PCI-E (625/1986) (GV-R485-512H-B)

Mówiłeś, że powinienem podkręcić procesor aby nie hamował karty. W sklepie, w którym kupuje ten zestaw podkręcą procesor czy muszę to robić we własnym zakresie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na poprzednim forum, ktoś napisał że Kingston w tej konfiguracji będzie nie stabilny więc pytam czy to ma sens.

Sapphire Radeon HD 4850 DDR3 512MB 256bit HDTV/2xDVI PCI-E BOX (11132-04-40R) będzie lepsza OD GIGABYTE Radeon HD4850 512MB DDR3 256bit TV DVI PCI-E (625/1986) (GV-R485-512H-B)

Mówiłeś, że powinienem podkręcić procesor aby nie hamował karty. W sklepie, w którym kupuje ten zestaw podkręcą procesor czy muszę to robić we własnym zakresie?

Ma sens.

Będzie lepsza w takim sensie, że cichsza. Jeśli chodzi o wydajność, to jest taka sama.

We własnym zakresie. Oczywiście najpierw trochę o tym poczytaj, ale to jest o wiele prostsze niż myślisz. W biosie przestawiasz parę opcji, testujesz programem, patrzysz na temperatury, jak się nic nie sypie, podkręcasz dalej. To tak w skrócie :wink: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma sens.

Będzie lepsza w takim sensie, że cichsza. Jeśli chodzi o wydajność, to jest taka sama.

We własnym zakresie. Oczywiście najpierw trochę o tym poczytaj, ale to jest o wiele prostsze niż myślisz. W biosie przestawiasz parę opcji, testujesz programem, patrzysz na temperatury, jak się nic nie sypie, podkręcasz dalej. To tak w skrócie :wink: .

Aż tak w swoje umiejętności jakoś nie wierze. Znajdzie się jakiś profesjonalista w okolicy więc to zrobi.

Aż tak w swoje umiejętności jakoś nie wierze. Znajdzie się jakiś profesjonalista w okolicy więc to zrobi.

Podkręcanie nie spowoduje utraty gwarancji. Chyba każdy zabieg, który ingeruje w prace urządzenia powoduje utratę gwarancji. Nie jest tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie martw się. ;) Ja jestem amatorem jeśli chodzi o OC i mówię Ci, że to tylko brzmi tak strasznie. Nie bawimy się tutaj żadną fizyczną ingerencje w poszczególne części(Nie malujemy ołówkiem, nic nie próbujemy łączyć) czy też wyciągania 1 THz z procesora(Taka przenośnia) i chłodzenia ciekłym azotem. Poczytasz trochę o teorii, praktyce i będzie w porządku. ;) Dorwij jakiś złom jeśli będziesz bardziej pewny, poczytaj o BIOSie, OC i poćwicz na nim. :D

BTW... moje pierwsze OC miało miejsce, kiedy miałem 6 lub 7 lat. :lol: Pomijam to, że bawiłem się w to zupełnie przypadkowo, a zakończyło się to tym, że od razu wywalało mnie do BIOSu po resecie. ;]

W odpowiedzi na Twoje pytanie. Z tym bywa różnie. Jeśli zepsuje Ci się kręcony procek, ale to już np. nie z Twojej winy, to z tym bywa loteria. Czasem uznają gwarancję, czasem nie, mimo, że widzą, że sprzęcik działał na większym wysiłku. Jeśli natomiast spalisz go ewidentnie przez OC, to nie ma wątpliwości, masz po gwarancji.

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkręcanie nie spowoduje utraty gwarancji. Chyba każdy zabieg, który ingeruje w prace urządzenia powoduje utratę gwarancji. Nie jest tak?

Nie, bo podkręcania nie można udowodnić, proca musiałbyś spalić, a to i tak ciężko zrobić. Rzadko kiedy korzysta się z gwarancji, ważne tylko, żeby temperatury były znośne, a prockowi nic się nie stanie.

Podkręcanie nie jest takie niezwykłe - to są wszystko te same proce, tylko wyselekcjonowane i z innymi częstotliwościami.

Jak znajdziesz kogoś, kto ci pomoże, to dobrze, bo warto...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. Znam pewnego gostka, prowadzi sklep komputerowy. Może on podkręci mi procesor. Teraz użytkuje Durona 1,2Mhz. W najgorszym wypadku na nim poćwiczę podkręcanie.

Z procesora 2,5 GHz ile powinno się udać wydusić, aby nie hamował karty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. Znam pewnego gostka, prowadzi sklep komputerowy. Może on podkręci mi procesor. Teraz użytkuje Durona 1,2Mhz. W najgorszym wypadku na nim poćwiczę podkręcanie.

Z procesora 2,5 GHz ile powinno się udać wydusić, aby nie hamował karty?

Zależy jaka sztuka się trafi, ale co w granicach 3.4-4GHz powinno być. A ile musi być? Co najmniej 3.2GHz, ale im więcej, tym lepiej.

Jak podkręcasz, to dokup chłodzenie. Za jakieś 80zł dostaniesz Pentagrama Karakorum. Mam i polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;) Jak już Karakorum to wypada w nim wentylatorek wymienić. Manualnie się go ustawia, a na maksimum wyje porządnie. ;) Ja teraz spróbuję z Xthermalem BFT 120 mm, zobaczymy jak się sprawdzi.

Duron 1,2 MHz? :D Ty na tym coś przeglądarkę internetową odpaliłeś? (1,2 GHz) :D

Dobrze, że masz kumpla, jednak wynieś coś z tej lekcji i nie dawaj mu komputera mówiąc: "Podkręć ile się da", ale podpatrz, jak się całość robi, popytaj go o wszystko co się da.

Gi3r3k - bywają też takie przypadki, że wyślesz złą część do serwisu, dajmy na to... procek, będzie normalnie chodził, a Ty masz zrąbańca nadal u siebie. :D Z tym, że oczywiście kapną się, że część była po OC. Nie dość, że nadal masz w domu uszkodzoną część, to procesor przychodzi z nieważną gwarancją. :D :D :D

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bierz tej dźwiękówki,bo to straszny syf-jakość dźwięku porównywalna do integry.

Za zaoszczędzoną kasę kupisz chłodzenie na proca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafika lepsza (4670 jest droższa 80zł energooszczędna i w miarę nowoczesna)

Zasilacz starczy Modecom MC 350W za 110zł

Pamięć starczy 2*1GB

Płyta Asusa dobra, japońskie kondziołki i w miarę dobra zintegrowana muza, da się żyć ;)

Kartę muzyczną sobie odpuść, kupisz kiedyś jakąś dobra a na razie wystarczy ci integra 1200, wiele nie stracisz wobec audigy SE (to moje zdanie).

Dysk nieco większy, 500 to mało ;) mi brakło już, dobre są samsungi F1 640GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

500 GB dla niektórych to dużo. :) Myślę, że jeśli tylko nie będziesz bałaganiarzem to jakoś się zmieścisz w tej pojemności. Ja przykładowo mam sporo różnych programów i 2-3 gry zawsze zainstalowane, muzykę i filmy możesz np. na płyty zgrywać. ;D Teraz będę robił RAID 0 z dwóch WD 640 GB, więc będę mógł sobie pozwolić. ;P

I brałbym WD AAKS, jak napisał NeoMagnet, a nie Samsunga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Duronek daje rade, wymieniłem w nim kartę na Radeona 128, jest 512ddr ramu. Nie jest jeszcze tak tragicznie..no ale czas na wymianę. Po podkręceniu 3,2 spokojnie mi wystarcza. Zależy mi tylko aby w miarę cicho chodził. Karakorum dobrze się sprawdzi przy tej konfiguracji??

Dysk 500 spokojnie mi wystarczy, jeśli będzie trzeba to zadowolę się nawet 250. Co sądzicie o WD AAKS 320?

Ostatecznie: Sapphire Radeon HD 4850 DDR3 512MB czy GIGABYTE Radeon HD4850 512MB DDR3 256bit?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karakorum... jeśli nie zrobisz tu fan-swapa, to będziesz musiał manualnie ustawiać ilość obrotów. Przy niskich jest jeszcze ok, ale jak go ustawisz na max obroty, to powiem niegrzecznie, że będzie wył jak poje... chany. Dlatego też polecam zrobić fan-swap. Ja teraz będę miał Karakorum z wsadzonym fanem Xthermal BFT 120 Pro, ale to jest loteria. Połowa mówi, że jest super, połowa mówi, że ogólnie niewydajny. Jest bardzo cichy. W spoczynku i małym obciążeniu wręcz go nie słychać, przy maksymalnym jest bardzo cichy wśród innych. Muszę się sam przekonać. Mnie wystarczy, że GTX 295 podkręcony trochę powyje, cooler na procesorze nie musi dawać wokalu więcej. ;)

Co do dysku. Widzę, że patrzysz na sprawę tak jak ja. Nigdy jakoś nie potrzebowałem dużego dysku. Umiem się 250 GB zadowolić, jednak teraz będę przechowywał dużo projektów grubszych, zamierzam mieć więcej gier naraz, programów sporo dojdzie i będę miał RAID 0 z dwóch WD AAKS 640 GB 32 MB Cache.

Dysk twardy WD AAKS jest uważam bardzo dobrym wyborem(Chociaż wybrałbym pewnie AACS). Jeśli jesteś uparty na to 320 to weź, bo to od Ciebie zależy, Twoich wymagań, chociaż ja bym wziął 640 GB 32 MB Cache. Dla mnie Cache jest cenny. ;P Aaa... i nie wybierz przypadkiem 320 GB z 8 MB. ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojemność dysku nie zależy ode mnie tylko od budżetu :wink: W najgorszym wypadku nawet ta 160-tka mi wystarczy. Jeszcze tylko wypowiedz się co do karty Sapphire czy GIGABYTE? Już nie mam pojęcia jakie wybrać chłodzenie..może coś się jeszcze wymyśli albo doradzą mi na sklepie. Zależy mi, aby pracowało w miarę cicho i żebym się nie martwił czy coś przypadkiem pójdzie z dymem.

To sobie w szczególności zapamiętam Cache 32 MB . Dzięki za wskazówkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niekoniecznie 32 MB. 32 MB Cache dostaniesz do dysku 640 GB. Przy 350 ważne, żebyś wybrał 16 MB Cache, bo są też 8 MB. ;p

Co do karty... zdecydowanie bierz Sapphire, bo są przez wszystkich bardzo chwalone i ogółem prawie każdy doradzi Ci ją zamiast GIGABYTE. Ta firma wkłada naprawdę niezły sprzęt w kartę.

Co do tego chłodzenia to kup Karakorum i ew. za jakiś czas wymienisz w tym chłodzeniu sam wentylatorek(Fan-swap). Nie martw się, nic nie puścisz z dymem. Są specjalne czujniki, które wyłączą twój komputer w najgorszym przypadku. Jeśli latasz po internecie to ustawiasz sobie małe obroty, cieszysz się dobrą temp. i ciszą absolutną, jeśli włączasz wymagające programy, dajesz większe obroty, jeśli grasz to raczej maks.(Nigdy podczas gry nie zwracam uwagi na hałas). ;) Jeśli przez pomyłkę włączysz min. obroty i procesor podczas gry się przegrzeje, to komputer się wyłączy, po czym będziesz mógł go spokojnie odpalić. To takie zabezpieczenie przed uszkodzeniem części.

A propos Karakorum to powiem Ci, że póki nie ustawisz 2000 obrotów na minutę to masz ciszę. Przy 2000 masz suszarkę. ;] Nic tylko umyć włosy i głowa do budy. :D Karakorum moim zdaniem na wysokich obrotach jest bardzo wydajne, jednak mimo wszystko dokonuje się fan-swapów, by obroty były automatycznie kontrolowane, a przy okazji, żeby było ciszej.

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta: dokładnie ten model Sapphire Radeon HD 4850 DDR3 512MB 256bit HDTV/2xDVI PCI-E BOX (11132-04-40R) -będzie dobry?

Co do chłodzenia. Dobrze zrozumiałem, że przed każdym zadaniem będę musiał manualnie ustawiać prędkość obrotów? Nie zrobi tego automatycznie. Ja się aż tak na nowinkach, itp. nie znam ale moim zdaniem sam powinien ustawić prędkość wiatraka do wykonywanej pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ten Sapphire będzie ok.

I co do punktu 2 to niekoniecznie. ;) Dużo osób daje optymalne do swojej pracy obroty i na tym koniec. Jeśli kontroler wsadzisz do obudowy, to wątpię, żeby Ci się chciało rozkręcać ją, a dużo osób tak robi, że upycha do środka, ustawia jednorazowo i tyle. Możliwe jest przeprowadzenie kontrolera na zewnątrz obudowy. Wtedy możesz sobie np. dać minimalne, gdy buszujesz po necie, gadasz na gg itd, a przy czymś wymagającym podkręcasz obroty. Aaa... i gałeczka jest bardzo niewygodna. :D Malutka i oporowo trochę chodzi. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bierz tej dźwiękówki,bo to straszny syf-jakość dźwięku porównywalna do integry.

Za zaoszczędzoną kasę kupisz chłodzenie na proca.

Chyba kolego nie słyszałeś tej dźwiękówki w akcji! Instalujesz zmodowany soft od X-Fi Xtreme Audio i masz dźwięk miażdżący integry. Kiedyś włączyłem integre z ciekawości dla porównania dźwięku i... nie było czego porównywać. Tylko jeden problem z nią jest, że nie posiada procesora dsp czyli efekty eax (a obsługuje hd4.0) są obrabiane przez cpu co troche go obciąża, ale ja nie zauważyłem spadku fps... Zresztą na Viście bez softu Alchemy i tak nie ma eax w grach...

Augidy SE za 80zł to najlepszy wybór, praktycznie dostajesz X-Fi Xtreme audio za pół ceny ;) Jak Ci styknie kasy to bierz. Tu jest temat o przeróbce KLIK

A druga sprawa dlaczego wszyscy odradzają dyski Samsunga? Tylko WD i WD. Miałem 3 dyski Samsunga i zawsze były najszybsze, ciche, chłodne i nie sprawiały problemów, a teraźniejsza seria F1 również ekstraklasa. Sam planuje zakup Samsunga F1.

Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie odradzam, ani Samsungów, ani Seagate. Dla mnie są porównywalne w wydajności, ich hałas nigdy mi nie przeszkadzał, bo i tak to karta graficzna i procesor najbardziej u mnie śpiewały, również się nie grzały. ;) Dotąd z HDD nie miałem problemów, prócz 1 Samsunga, który to po roku nie widział 1/3 plików, a niektóre nadpisywał(Nie była to wina wirusa).

Z chęcią poczekam na Twoją opinię o F1, jeżeli kupisz. :) Z tego co czytałem, to są to bardzo ciekawe dyski.

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to miałeś pacha aale wiadaomo każdy dysk może nawalić ;) Ja teraz nie mam hajsu to szybko nie kupię, ale kumpel ma tego najmniejszego F1 250, to mówi,że prawie bezgłośnie pracuje, nie musi wieszać na żadnych gumkach - nie ma wibracji, albo niewyczuwalne (w końcu jeden talerz tylko), ocena dysku w Viście 5.9 - odczyt na początku dysku ponad 100MB/s :blink: średnio ok. 85MB/s, dla przykładu mój z siga dwutalerzowiec z początku dysku ma tylko 75MB/s a średnio ok. 65. Także imo warto :)

Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vista(Wiśta) 64-bitowa obsługuje 4 GB RAMu, XP 32-bitowy nie. ;) Więc o 32-bitowym systemie nie myśl, bo pół giga RAMu będzie odpoczywać. Powiem Ci, że jak popracujesz nad Vistą to nie będzie ona taka straszna. ;) Ja przy swojej się narobiłem, ale teraz wszystko pięknie chodzi. Żadnych zwisów. Pamiętaj, że grunt to stabilny sprzęt, bo Vista jest strasznie na niestabilność i przegrzewanie czuła. Niestety na Vistę już przystało, że są problemy z niektórymi aplikacjami(Głównie tych trochę starszej daty).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko, Vista to bardzo stabilny system. Z własnego doświadczenia powiem, że nawet stabilniejszy niż XP. I wcale nie trzeba nad tyle pracować. Ja zrobiłem malutką optymalizację, wgrałem najnowsze aktualizacje i śmiga aż miło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi