Skocz do zawartości
SPCT

Komputer Pod Gry- Ocencie

Rekomendowane odpowiedzi

Jaaaasne. Człowieku. Ja pod emu nawet Wolfensteina 3D odpaliłem. :D Spokojnie, bez problemu, nie martw się. Uważam, że nie ma sensu ładować kasy w XP teraz. No chyba, że masz 1,5-2 GB RAMu i chcesz mieć większą wydajność w grach(Chodzi o to, że Vista żre sporo RAMu. Przy 3-4 GB nie ma sensu w XP się bawić. ;)

Co trzeba przy Viście zrobić przede wszystkim:

1. Powyłączać niepotrzebne usługi,

2. Powyłączać niektóre niepotrzebne, zajmujące tylko czas, bądź nawet mogące powodować błędy pierdółki. Jakie? Będziesz miał Vistę, to daj znać, powiem Ci to i owo, co wyczytałem i sprawdziłem na tym forum, oraz innych stronach internetowych.

3. Zadbać o dobre chłodzenie komputera. Vista jest wrażliwa. Przy zbyt wysokiej temperaturze(Czy to na procku, czy grafie, lub np. HDD) Vista potrafi wtedy ładnie się wysypać(XP też, ale Wiśta mocniej). I to się różnie objawia. BSODami, nieotwieraniem się aplikacji, wyświetlaniem pustych folderów, które zawierają pliki, pokopanie się ogólnie pulpitu(Zamiana ikon miejscami).

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mówisz, że przy odpowiednim traktowaniu Vista dobrze się spisuje to nie widzę powodu aby ją odrzucać.

Ale nawet jeśli uznam, że mi nie odpowiada zawsze mogę wrócić po Xp.

Komputer prawdopodobnie będzie dopiero 10-15 tego miesiąca. Od razu po zakupie, napisze czy coś zmieniłem z podzespołów i na jaki system się zdecydowałem (niemalże pewne, że będzie to właśnie Vista).

Twoim zdaniem na takiej konfiguracji bez problemu odpalę Far Cry 2 albo Crysis ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pójść, pójdzie na bank, ale nie mam pojęcia na jakich detalach i rozdziałce, oraz na jaki AA sobie będziesz mógł pozwolić.

Mnie Crysis poszedł na laptopie:

Core 2 Duo 2,0 GHz,

2 GB RAM,

Radeon X1700.

Do tego Vista Ultimate(Odtąd tylko Home Premium, bo Ultimate to dla mnie już by była strata).

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że przy Twoich funduszach zostańmy przy DDR2. Większa wydajność, a na nowym sockecie i DDR3 to teraz dobrze nie wyjdziesz. Procesory jeszcze OK, a płyta główna to już bardzo duży wydatek, RAM również dużo droższy.

Myślę, że Crysis na średnich spokojnie pójdzie.

Mnie na tamtym konfigu poszedł w miarę płynnie na rozdziałce 1024x768, bez AA, detale średnie i niskie... różnie. Około 30 kilku FPS miałem ze spadkami do 28.

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że sam wyświetlacz temperatury to może nie, ale... Warto zainwestować prędzej czy później w kontroler obrotów na minutę wentylatorów wyposażony w wyświetlacz LCD, za pomocą którego wyświetlane są temp. i i ilość obrotów na minutę wentylatorów. Naprawdę często lepiej sobie ręcznie się prędkością pobawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz... Ja za bardzo w obudowach nie siedzę. Przedwczoraj zamówiłem sprzęt, w tym obudowę i w sumie to moja 4 obudowa w życiu. Na jednej ciągnąłem 5 lat. ;) Z tego co wiem to ten model jest w porządku. Ponoć przepływ powietrza jest prawidłowy, no i ten duży wentylator z boku musi robić ładny przeciąg wewnątrz obudowy. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacząłem się interesować na poważnie(Czyt. nie tylko graniem i nowymi serwisami internetowymi) 7 lat temu, ale głównie skupiałem się na programowaniu. Wtedy pamiętam, że byłem ekspert od Visual Basica w Excelu i Accessie(Ogółem znałem Office'a jak własną kieszeń :D ). Teraz VB zszedł na psy u mnie, prawie nic nie pamiętam, a moja ostatnia lepsza rzecz, to napisanie makra, które usuwa ochronę arkusza hasłem. 5 lat temu zacząłem w sprzęcie siedzieć, teraz nadrabiam straty, bo mam od 1,5 roku laptopa i można powiedzieć mam zastój w wiedzy o postępie technologii komputerowej. Coś tam do przodu jestem. :P

To jest tak, że ja doradzam innym, inni mi. :D Sam teraz składałem sprzęt i nie obyłbym się bez pomocy userów tego forum, bo jestem niepoinformowany o tym jaki sprzęt jest "na czasie".

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie na najwyższych - jeżeli podkręcisz procesor do tych 3,5ghz ;) gwarantuję hd4850 jest lepsza od mojej a ja grałem na max ;)

Aż tak zaawansowany w różne programy nie jestem, ponieważ mnie to nie interesuje. Komputer mam od 8 lat, a mam 18(lat). Głownie służył do gier no i do ogólnego użytku.

Ale podkręcając do 3,5 Karakorum już chyba samo nie wystarczy. Jak sądzisz?

Aż tak zaawansowany w różne programy nie jestem, ponieważ mnie to nie interesuje. Komputer mam od 8 lat, a mam 18(lat). Głownie służył do gier no i do ogólnego użytku.

Ale podkręcając do 3,5 Karakorum już chyba samo nie wystarczy. Jak sądzisz?

Składasz go głównie pod gry czy pod programowanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karakorum wystarczy w palcem w... hmm, spójrz jakie ja mam chłodzenie. Ono kosztuje 66zł na Allegro, a podkręconego E7200 na 3600mhz chłodzi z wiatrakiem na 50% :D w orthosie 60*C. A na 3800mhz musze juz podbić wiatrak do 75%, ale w dalszym ciągu mam zapas :) Więc na Karakorum możesz dowolnie wojażować z ghz, tylko życze Ci dobrej do OC sztuki ;)

Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za życzliwość. No właśnie o co chodzi z tym chodzi. Czym procesory tej samej marki, z tymi samymi parametrami mogą się różnić. Dlaczego jednego można kręcić do np. 4Ghz a innego najwyżej do 3,5Ghz. ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż taki zaawansowany nie jestem, ale wydaje mi sie że tu chodzi o krzemowego wafla. Jeżeli rdzeń jest robiony z kawałka bliżej jego środka czyli tym samym lepszej jakości to proc jest bardziej podatny na OC i mniej voltów potrzebuje. Taką teorię czytałem kiedyś o Athlonach XP ale myśle że to do wszystkich procków sie tyczy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teorii na ten temat są setki. ;) O tym z AMD masz rację Dejwit. Ogółem jest taka, że owy wafel krzemowy raz jest lepszej, raz gorszej jakości, a od tego dużo zależy. Była też taka, że pewne serie danego modelu procesora różnią się fabrycznie położoną pastą termoprzewodzącą, ale to już jeśli chodzi o efekt czyli temperaturę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez najmniejszego problemu. Nawet najgorsze sztuki tyle da się podkręcić na luzie(Zakładając, że w ogóle ta najgorsza sztuka działa). ;)

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi