Skocz do zawartości
LukIT

Dziwny Problem Z Siecią Lan

Rekomendowane odpowiedzi

Mam następujący problem, ogólny zarys przedstawiam na załączonym obrazku. Siec działa w oparciu o Swicha zarządzanego Linksys SLM2005 rozdziela on siec na 2 VLANy i wszystko działa ok do czasu kiedy podłączony zostaje zaznaczony w przerywanej ramce Access Point Linksys WAP11. Wtedy VLAN2 a dokładnie wszystkie komputery w nim umieszczone przestają mieć dostęp do Internetu podczas gdy w pierwszym VLANie wszystko jest ok. Na razie tyle jeśli ktoś ma jakieś propozycje lub sugestię proszę o pomoc.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze ustawienia tego radiowego AP koliduja z konfiguracja przelacznika z drugiej sieci? ;)

Wykluczone ustawienia sprawdzałem, resetowałem go ustawiałem na nowo nawet zaktualizowałem mu firmware i podmieniałem go na innego, wciąż ten sam objaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale może chociaż podaj klasy adresowe jakie mają poszczególne urządzenia/komputery. Może tam jest coś skopane.

Pierwszy VLAN ma 192.168.10.0-149 maska 255.255.255.0

Drugi VLAN ma 192.168.10.150-195 maska 255.255.255.0

Tak są ustawione serwery DHCP przydzielają dresy z takich puli.

Edytowane przez LukIT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak są ustawione serwery DHCP przydzielają dresy z takich puli.

Rozumiem że chcesz żeby był bezprzewodowym przedłużeniem VLAN1?

Operational Mode

- Access Point

IP SETTING

- DHCP Enable

- DHCP Primary Port: Ethernet

Adres IP wpisz jakiś nieużywany z zakresu VLAN1. Po zaznaczeniu "DHCP Enable" okienka do wpisywania IP/maski mogą być nieaktywne (zależy które firmware), więc bądź czujny i wpisz wcześniej <_<

WAP11 potrafi być dziwnie uparty jeśli chodzi o ustawienia IP sieci i własne, nie z każdym serwerem DHCP chce współpracować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie zamykam temat rozwiązałem to inaczej, wykluczyłem stosowanie VLAN-ów poprostu użyłem kolejnego adresu publicznego z puli (posiadam łącze DSL) zastosowałem drugi router i po kłopocie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi