LukIT Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 Mam następujący problem, ogólny zarys przedstawiam na załączonym obrazku. Siec działa w oparciu o Swicha zarządzanego Linksys SLM2005 rozdziela on siec na 2 VLANy i wszystko działa ok do czasu kiedy podłączony zostaje zaznaczony w przerywanej ramce Access Point Linksys WAP11. Wtedy VLAN2 a dokładnie wszystkie komputery w nim umieszczone przestają mieć dostęp do Internetu podczas gdy w pierwszym VLANie wszystko jest ok. Na razie tyle jeśli ktoś ma jakieś propozycje lub sugestię proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 Moze ustawienia tego radiowego AP koliduja z konfiguracja przelacznika z drugiej sieci? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukIT Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 Moze ustawienia tego radiowego AP koliduja z konfiguracja przelacznika z drugiej sieci? ;) Wykluczone ustawienia sprawdzałem, resetowałem go ustawiałem na nowo nawet zaktualizowałem mu firmware i podmieniałem go na innego, wciąż ten sam objaw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 No ale może chociaż podaj klasy adresowe jakie mają poszczególne urządzenia/komputery. Może tam jest coś skopane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukIT Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 (edytowane) No ale może chociaż podaj klasy adresowe jakie mają poszczególne urządzenia/komputery. Może tam jest coś skopane. Pierwszy VLAN ma 192.168.10.0-149 maska 255.255.255.0 Drugi VLAN ma 192.168.10.150-195 maska 255.255.255.0 Tak są ustawione serwery DHCP przydzielają dresy z takich puli. Edytowane 3 Lutego 2009 przez LukIT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpAceR Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 Tak są ustawione serwery DHCP przydzielają dresy z takich puli.Rozumiem że chcesz żeby był bezprzewodowym przedłużeniem VLAN1? Operational Mode - Access Point IP SETTING - DHCP Enable - DHCP Primary Port: Ethernet Adres IP wpisz jakiś nieużywany z zakresu VLAN1. Po zaznaczeniu "DHCP Enable" okienka do wpisywania IP/maski mogą być nieaktywne (zależy które firmware), więc bądź czujny i wpisz wcześniej <_< WAP11 potrafi być dziwnie uparty jeśli chodzi o ustawienia IP sieci i własne, nie z każdym serwerem DHCP chce współpracować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukIT Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 Panowie zamykam temat rozwiązałem to inaczej, wykluczyłem stosowanie VLAN-ów poprostu użyłem kolejnego adresu publicznego z puli (posiadam łącze DSL) zastosowałem drugi router i po kłopocie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...