oliwer21 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 @rafa Napisałeś, że i7 na LGA 1156 będzie nadal tak prądożernym cpu jak i7 na LGA 1366 ponieważ ten pierwszy również wspiera HT. Umieściłem screeny, z których czarno na białym wynika, że to nieprawda. Naprawdę nie rozumiem o co Ci chodzi. A wierzysz jednemu wykresikowi <_< bo ja niestety nie, ale mam inne powody do wiary. Widzieliście boxa z z 750? Kurcze najmniejszy box jaki widziałem :wink: Jak on ma dawać radę to musi być conajmniej chłodno :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosa64 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Wklej fote dla potomnych :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olafo Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 A wierzysz jednemu wykresikowi <_< bo ja niestety nie, ale mam inne powody do wiary. Widzieliście boxa z z 750? Kurcze najmniejszy box jaki widziałem :wink: Jak on ma dawać radę to musi być conajmniej chłodno :rolleyes:Wierzę, nawet dwóm wykresikom: Imho kupno platformy x58 staje się powoli nieopłacalne no chyba, że ktoś myśli poważnie o 6 rdzeniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Tak jak by ktoś nie wierzył: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 Wierzę, nawet dwóm wykresikom: [tu byl img] Imho kupno platformy x58 staje się powoli nieopłacalne no chyba, że ktoś myśli poważnie o 6 rdzeniach. Bedzię nieopłacalna jak 920 zniknie na razie to stanowi wręcz bardzo ostrą konkurencję dla 860 ceny porównywalne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 Przecież to normalne że mogą mniej prądu zużywać. 9 miesiecy mieli na dopracowanie architeORT: ORT: ktury. Wiadomo też że duży wpływ ma chipset. X58 ma 36 linii PCI-E, do tego wykonany jest w 65 nm. NB w Lynnfieldzie jest jego częścią, więc jest w 45 nm, no i ma tylko 16 linii PCI-E, co da dużo niższy pobór prądu. A skoro TDP wraz ze zintegrowanym NB wynosi 95 W, to optymalizacje w poborze prądu przez sam CPU też muszą być niezłe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 Tak jak by ktoś nie wierzył: Chodziło mi raczej o wysokość... 15mm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olafo Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 (edytowane) @DDR2 Pod względem poboru energii na pewno ostrą konkurencją nie jest. Jedynym atutem jest obsługa gulftowna. Na razie i7 860 cenowo nie jest zbyt atrakcyjny ale jeszcze nie było premiery tych procków. Zobaczymy za miesiąc jak się jego cena ukształtuje. Wydaje się, że będzie trochę tańszy ze względu na mniejszy koszt wyprodukowania (brak trójkanałowego kontrolera pamięci). No i nie zapominajmy o i5, któremu brakuje tylko wsparcia dla HT. Za to płyty na LGA 1156 będą tańsze więc już na starcie cena platformy na p55 będzie atrakcyjniejsza niż x58. A co do cen procesorów to zobaczymy. Edytowane 1 Września 2009 przez olafo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nukens Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 lecz intel dalej stosuje swoje denne techniki wyceny tzn. i7 870 jest drorzszy o 1000zł niż 860 mimo że jest o niecałe 200MHz szybszy :mad:. No ale cóż poradzić takie uroki intela :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 @DDR2 Pod względem poboru energii na pewno ostrą konkurencją nie jest. Jedynym atutem jest obsługa gulftowna. Na razie i7 860 cenowo nie jest zbyt atrakcyjny ale jeszcze nie było premiery tych procków. Zobaczymy za miesiąc jak się jego cena ukształtuje. Wydaje się, że będzie trochę tańszy ze względu na mniejszy koszt wyprodukowania (brak trójkanałowego kontrolera pamięci). No i nie zapominajmy o i5, któremu brakuje tylko wsparcia dla HT. Za to płyty na LGA 1156 będą tańsze więc już na starcie cena platformy na p55 będzie atrakcyjniejsza niż x58. A co do cen procesorów to zobaczymy. Pod X58 tez są tanie mobasy i ceny spadają jeżeli nie wycofają 920 to nadal sadzę że będzie to mocna konkurencja dla 860 co innego 750 tu raczej konkurencji nie będzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 @DDR2 Pod względem poboru energii na pewno ostrą konkurencją nie jest. Jedynym atutem jest obsługa gulftowna. Na razie i7 860 cenowo nie jest zbyt atrakcyjny ale jeszcze nie było premiery tych procków. Zobaczymy za miesiąc jak się jego cena ukształtuje. Wydaje się, że będzie trochę tańszy ze względu na mniejszy koszt wyprodukowania (brak trójkanałowego kontrolera pamięci). No i nie zapominajmy o i5, któremu brakuje tylko wsparcia dla HT. Za to płyty na LGA 1156 będą tańsze więc już na starcie cena platformy na p55 będzie atrakcyjniejsza niż x58. A co do cen procesorów to zobaczymy. i5 wydaje się mieć najwięcej zalet w całej platformie. Zobaczymy jakie jeszcze inne modele się ukażą i w jakiej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 (edytowane) i5 wydaje się mieć najwięcej zalet w całej platformie. Zobaczymy jakie jeszcze inne modele się ukażą i w jakiej cenie.W Proline : http://www.proline.pl/sklep.php?g=Procesor...tel+socket+1156 Intel Core i5-750 2,66 GHz 8MB cache s. 1156 Box Duża ilość 745,00 Intel Core i7-860 2,80 GHz 8MB cache s. 1156 Box Bliska wyczerpaniu 1079,00 504 jak na PCLu... Edytowane 1 Września 2009 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArturMaly Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 w Agito taniej i dodatkowo mają i7-870 ;) http://www.agito.pl/podzespoly-pc/procesory.81.html?ns=1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falarek Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 Na pewno największą zaletą i7 860 to mniejszy pobór prądu. Co do cen płyt to w zasadzie jest może 200zł na korzyść LGA1156 chyba że ktoś się nie zadowala najtańszymi rozwiązaniami to wtedy różnice się jeszcze zmniejszają. Jak dla mnie Guftown to żaden argument za LGA1366 bo pewnie będzie to totalny high end za grubą kasę i wątpię aby był w cenie obecnego i7 920 czyli i tak mało kto go kupi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 (edytowane) tanie płyta na x58 + używany i7 920 c0 kosztuje dokładnie tyle co i5 750 + jakaś ciut droższa płyta pod i5. Pobór prądu na pewno większy no ale mamy elitarną podstawkę ;P Sam miałem brac i5, ale kumpel akurat sprzedawał 920-kęi jakoś tak wyszło... :lol2: Edytowane 1 Września 2009 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olafo Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 tanie płyta na x58 + używany i7 920 c0 kosztuje dokładnie tyle co i5 750 + jakaś ciut droższa płyta pod i5. Pobór prądu na pewno większy no ale mamy elitarną podstawkę ;P Sam miałem brac i5, ale kumpel akurat sprzedawał 920-kęi jakoś tak wyszło... :lol2: Jak bym miał taką okazję to też być może wziąłbym używanego i7 920 ale najlepiej z nowszym steppingiem D0 bo wykręcić go jest łatwo na niskim napięciu. A kupując nowe cpu i płytę na pewno bardziej opłacalne i wyraźnie oszczędniejsze jest kupno i5 750+p55 ewentualnie i7 860 jak stanieje. Tak czy inaczej gratuluję zakupu. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordBigos Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 hmmm a warto z Q6600 tak na i5 się rzucać??? trochę by to drogo wyszło;/ do tego mobo + ramy... czy lepiej może Q9550 kupować??? tylko że ceny w sklepach takie jak i5 prawie... zależy mi na stabilnych 3.8-4.0GHz do CF. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPEEDY2005 Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 Składałem dziś znajomemu kompa na i5-750 i ASUS P7P55D, bo sprzęt dotarł ze sklepu, ale po złożeniu niestety nie miał chęci działać. Wentylatory kręcą się tylko przez sekundę i wszystko gaśnie. Sprzęt wraca tam skąd przyszedł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 Sprzętowe NDA? :wink: A tak serio to można liczyć na jakieś testy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPEEDY2005 Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 jak sprzęt wróci z serwisu to moge zrobić kilka testów u siebie i wrzucę wyniki. Tylko kiedy to nastąpi to już nie jestem w stanie powiedzieć. Mozliwe że już ktoś wcześniej zamieści swoje osiągi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shamtu Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 Składałem dziś znajomemu kompa na i5-750 i ASUS P7P55D, bo sprzęt dotarł ze sklepu, ale po złożeniu niestety nie miał chęci działać. Wentylatory kręcą się tylko przez sekundę i wszystko gaśnie. Sprzęt wraca tam skąd przyszedł. No to kolego mnie pocieszyłeś, własnie miałem składać na tej samej płycie kompa z Pcprojekt:/ Może zasiłka nie wyrobiła, sprawdzałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 Intel Core i5 750 oc to (from 2.6GHz) to 4.2GHz easily (on original Intel heatsink) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 (edytowane) No to kolego mnie pocieszyłeś, własnie miałem składać na tej samej płycie kompa z Pcprojekt:/ Może zasiłka nie wyrobiła, sprawdzałeś? To że u niego jest coś walnięte to nie znaczy że płyta jest bee. Def vcore i box... Edytowane 2 Września 2009 przez oliwer21 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chronicsmoke Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 (edytowane) jak sprzęt wróci z serwisu to moge zrobić kilka testów u siebie i wrzucę wyniki. Tylko kiedy to nastąpi to już nie jestem w stanie powiedzieć. Mozliwe że już ktoś wcześniej zamieści swoje osiągi. A mi kiedyś jajko spadło i się nie pobiło, grawitacja nie działa. i5 750 vs i7 920 http://namegt.tistory.com/224 Kolejny review. Szkoda, że nie ma porównania do innych procesorów Intela i AMD http://en.inpai.com.cn/doc/enshowcont.asp?...amp;pageid=5448 Edytowane 2 Września 2009 przez chronicsmoke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 No to kolego mnie pocieszyłeś, własnie miałem składać na tej samej płycie kompa...Oooo stary 100% odpadów produkują, wiesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shamtu Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 (edytowane) To że u niego jest coś walnięte to nie znaczy że płyta jest bee. Def vcore i box... Płyta nie jest be.. Sam ją dziś zamówiłem jutro odbiór, procek też będzie. Jak dobrze pójdzie to w weekend będą testy, ale niestety na STOCK coolerze:/ Edytowane 2 Września 2009 przez Shamtu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lockin Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 (edytowane) Core i7 860 vs Core i7 920 http://www.playwares.com/xe/?document_srl=6202448 Miłej lektury :) Edytowane 2 Września 2009 przez lockin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 (edytowane) Test który bardziej da się czytać i5 750vs i7 920. http://en.inpai.com.cn/doc/enshowcont.asp?...amp;pageid=5443 Edytowane 2 Września 2009 przez Sobota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPEEDY2005 Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 No to kolego mnie pocieszyłeś, własnie miałem składać na tej samej płycie kompa z Pcprojekt:/ Może zasiłka nie wyrobiła, sprawdzałeś? Oczywiście płyta nie jest zła i nie należy tego traktować negatywnie, po prostu miałem niefart (a raczej mój kumpel) i tak wyszło że już po wyjściu z fabryki płyta była uszkodzona i tyle. Chociaż na 100% nie wiem czy to mobo czy procek, bo nie mam jak sprawdzić ale stawiam na płytę. Zasilacz jest OK, Pentagram 620W i bez problemu ciągnął GTX 260 i E8400@4GHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MILANS Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Core i5 odpalone. Ktoś ma jakieś pytania/szczególne prośby? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...