Shamtu Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2009 (edytowane) http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=689636 @ BOX mnożnik 21 - na MSI również da się go ustawić Teścik i5 na żywo 4,3Ghz na BOXie OMG,jaki masz temp chyba e 100 stopni na IDLE:) Edytowane 5 Września 2009 przez Shamtu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2009 Testy warte uwagi to takie gdzie będą porównania zegar w zegar włącznie z Qxxxx 12mb cache. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chronicsmoke Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2009 Ceny nadchodzących płyt w USA http://img269.imageshack.us/img269/9513/1252106973761.png Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2009 Mój wynik: Procesor 3.2GHz 1.15V Pamięci 1600MHz CL9 1.65V Przy 3.4GHz 1.15V BSOD po wejściu do systemu. Temperatury jak widać ładne. Wydajność też - w GTA IV przy rozdzielczości 1600x1200 gra się jak na Q9400@3.7GHz. Co do mnożnika - faktycznie, już natrafiłem na screeny z mnożnikiem x21, zarówno na i5 750, jak i na i7 920. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2009 Ceny nadchodzących płyt w USA http://img269.imageshack.us/img269/9513/1252106973761.png Czyli jest tak jak mówiło się od dawna, ceny zamykają się w przedziale 100-250$, czyli bardzo dobrze. Na płycie za ok. 150$ pewnie będzie można sobie spokojnie pozwolić na 3.6-4.0 GHz, zależnie od proca i chłodzenia. Czekamy jeszcze na wysyp dwukanałowych zestawów DDR3 pod 1156, oby były w fajnych cenach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ironman Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2009 Gi3r3k, wrzuć więcej testów jeżeli możesz;) 3dmark, super pi, itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2009 http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=689636 @ BOX mnożnik 21 - na MSI również da się go ustawić Teścik i5 na żywo Patrząc na wyniki Phenoma 2 w teście pamięci można jednoznacznie stwierdzić że coś źle ustawiłeś. Brakuje w ogóle informacji na jakiej częstotliwości i opóźnieniach pracują pamięci w oby dwóch konfiguracjach. Polecam to sprawdzić bo inaczej trudno będzie nazwać to porównanie rzetelnym i obiektywnym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2009 Turbo jest do x24, a tu jest x21, więc to nie to. Zresztą na screenach krążących po necie wszystkie wyniki OC są na mnożniku x20. To jest Turbo tylko zle ustawione. Dobrze ustawione daje +5 binow do mnoznika, a zle ustawione tylko 1 bin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MILANS Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2009 Patrząc na wyniki Phenoma 2 w teście pamięci można jednoznacznie stwierdzić że coś źle ustawiłeś. Brakuje w ogóle informacji na jakiej częstotliwości i opóźnieniach pracują pamięci w oby dwóch konfiguracjach. Polecam to sprawdzić bo inaczej trudno będzie nazwać to porównanie rzetelnym i obiektywnym.Powtórzyłem testy i wszystko wydaje sie być wporządku. Dopisałem też, przy jakich ustawieniach były robione testy. Wyniki zaktualizowane (ale są to kosmetyczne zmiany (+/-20) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2009 (edytowane) Myk na dobre turbo ;). C1E on, EIST on, TURBO Boost tech. on i jeszcze jeden parametr musi być włączony(CSTATE chyba - mogłem coś pokręcić z tą nazwą, bo byłą wczoraj gorączka piątkowej nocy) . Turbo działa płynnie w zależności od obciążenia procka tzn, gdy ma do czynienia z aplikacją korzystającą z 1 rdzenia to podbije jeden rdzeń wyżej aniżeli pozostałe. Jeśli korzysta z 4 rdzeni to chyba o 1 bin podbija wszystkie. Edytowane 5 Września 2009 przez Gregor1230 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2009 Powtórzyłem testy i wszystko wydaje sie być wporządku. Dopisałem też, przy jakich ustawieniach były robione testy. Wyniki zaktualizowane (ale są to kosmetyczne zmiany (+/-20)Dzięki za informacje o częstotliwości i timingach. Przy takich ustawieniach rzeczywiście są to realistyczne wyniki w przypadku Phenoma 2. Przeczytałem że użyłeś pamięci 1800+ i myślałem że puszczałeś je na 1800MHz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2009 (edytowane) Walka rozpoczęta I5 750 Asus P7P55D 4ghz/2000mhz cl9 imc 1,35V v core 1,376 vram 1,63 chłodzenie noctua 12P 4,2ghz bclk 220 /2200 cl9 pi 32m bclk 223/2230 cl9 pi 1m Edytowane 5 Września 2009 przez DDR2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2009 (edytowane) Mnożnik 21 jest normalnie do wyboru :razz: a ja czekam pokornie na zapinkę od maniakalnego Test w "drugą" stronę, czyli przy mniejszym napięcu wali błędami :sad: @DOWN Gi3r3k też taki mam, liczy się chyba też reszta Edytowane 5 Września 2009 przez oliwer21 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2009 (edytowane) Forumowa recenzja P7P55D Deluxe i i5 750 4GHz przy 1.35V. Koleś ma procesor z takim samym batchem, jak ja :wink: - L925B. Edytowane 5 Września 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MILANS Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 W tescie core i5-750 dodałem wyniki w kilku kolejnych progsach, a także wyniki przy mnożniku 21x. Dzisiaj należy spodziewać się wyników w grach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olafo Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 Czekamy jeszcze na wysyp dwukanałowych zestawów DDR3 pod 1156, oby były w fajnych cenach. Przecież już są od dłuższego czasu takie zestawy: http://www.allegro.pl/item723048372_4gb_dd..._najtaniej.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 A jak z temperaturami jednego z głównych bohaterów tematu czyli P55? Jest letni, ciepły, gorący? Zmiana chłodzenie chipsetu po OC~3,8Ghz wydaje się być potrzebna czy raczej zbędna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 A jak z temperaturami jednego z głównych bohaterów tematu czyli P55? Jest letni, ciepły, gorący? Zmiana chłodzenie chipsetu po OC~3,8Ghz wydaje się być potrzebna czy raczej zbędna?Zbędna tempertura 28 stopnii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 Hym DDR2 trzeba aż 1,38V do 4GHz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 A co ma OC do chipsetu na tej platformie? Do ICHxx zawsze wystarczały malutkie radiatorki, więc tu by taki wielki nie dał rady? olafo - napisałem wysyp, i dedykowanych dla tej platformy, czyli 1.65 V. Wiem że można zwiększyć VTT i wtedy napięcie pamięciom, ale osobiście nie widze sensu szybkich pamięci, zwłaszcza z takim napięciem. Jak będę kupował to 1333 CL9 1.5 V, chyba że nie wiele drożej będą jakieś 1333/1600 CL7 i 1.65 V. Swoją drogą na tej platformie można ustawić DDR3-800 przy domyślnym BCLK, czy najmniej to 1066? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 (edytowane) Można 800 . W 750 -tce jest jeden mnożnik pamięci mniej niż w 870. Z tym podkręcaniem to widzę, że różnie bywa, a myślałem że 4ghz to będzie łatwa sprawa, a jednak trafiają się padliny. Edytowane 6 Września 2009 przez Gregor1230 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shamtu Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 (edytowane) Napięcie 1.15V i 3.33GHz (20x166) @BOX, ram 1328MHz Narazie na tym kończę OC bez większego wiatraka nie ma co bujać się w górę:) Próbowałem 3.5GHz (20X175) ale coś mi ram (1400MHz) zaczął kasze siać. Tak w ogóle to nie chce mi chodzić na 1600MHz za żadne skarby, zaraz po włączeniu Prima95 na BLEND wywala błędy. Próbowałem obniżonych Timingów 9-9-9 i 1.9V (spec ramu 1600 7-7-7 1.9V) wraz z IMC 1.4V proc 2.66 (166x18) i (160x17). Kaszanka... Edytowane 6 Września 2009 przez Shamtu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 Hym DDR2 trzeba aż 1,38V do 4GHz ?Pamiętaj że tu defultowo jest 1,25V Można 800 . W 750 -tce jest jeden mnożnik pamięci mniej niż w 870. Z tym podkręcaniem to widzę, że różnie bywa, a myślałem że 4ghz to będzie łatwa sprawa, a jednak trafiają się padliny.Może odblokują bo powyżej 2200 jest już ciężko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 Może trochę dziwne pytanie ale czy napięcie IMC jest tylko definiowane przez takty czy ma też na to wpływ rodzaj memek? W uproszczeniu czy gorsze memki przy tych samych taktach mogą wymagać większego napięcia na IMC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 W duzym skrocie: im mocniej obciazasz IMC tym wyzszego napiecia/nizszej temperatury on wymaga. Jesli chodzi o moje poczynania z 1156, musicie sobie poczekac jeszcze do wtorku :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 No ja mam nadzieje że po północy posypią się testy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 6 rano, jak zwykle... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 W duzym skrocie: im mocniej obciazasz IMC tym wyzszego napiecia/nizszej temperatury on wymaga. Jesli chodzi o moje poczynania z 1156, musicie sobie poczekac jeszcze do wtorku :rolleyes: To wiem, ale czy różne modele memek moga wymagać innego napięcia na IMC przy założeniu że takty i timmingi sa takie same. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 Hym DDR2 trzeba aż 1,38V do 4GHz ?Jeśli ktoś tak potrafi to git (w sensie jego sztuka). Z tego jednak mogę wywróżyć duży rozrzut... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 (edytowane) To wiem, ale czy różne modele memek moga wymagać innego napięcia na IMC przy założeniu że takty i timmingi sa takie same.Może to zależeć od spd i producenta chipu elpidy hiper mogą potrzebować wyższego v na IMC od elpidy bse Jeśli ktoś tak potrafi to git (w sensie jego sztuka). Z tego jednak mogę wywróżyć duży rozrzut...Miałem już kilka szt minimu v do 4ghz potrzebowały 1,32V ale z tego co widzę np 860 potrzebuje do 4ghz nieco niższego v w okolicach 1,25V/1,28V Edytowane 6 Września 2009 przez DDR2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...