Gi3r3k Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 Miałem już kilka szy minimu v do 4ghz potrzebowały 1,32VTo prawda, patrząc po necie na różne wyniki te 4GHz zdecydowana większość robi, kwestia przy jakim napięciu - zazwyczaj potrzebują ok. 1.3-1.4V, im bliżej 1.3V, tym większe szanse na 4.1-4.2GHz, a powyżej tego każdy megaherc kosztuje zauważalnie więcej voltów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PCGustaw Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 (edytowane) Gi3r3k jakie miales temp na standartowych ustawieniach na BOX w idle ?? ciekawe czy sie plyta nie wygnie od tego chlodzenia jak zakupisz :unsure: ja pewnie cos innego kupie ale plyta i proc raczej na 100% to samo :rolleyes: Edytowane 6 Września 2009 przez PCGustaw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2009 Gi3r3k jakie miales temp na standartowych ustawieniach na BOX w idle ??Dokładnie nie pamiętam, ale średnio ~35*C. Ale jak widać nawet na boxie można pokręcić. ciekawe czy sie plyta nie wygnie od tego chlodzenia jak zakupisz :unsure:Waży 50g więcej niż Mugen 2, więc wagowo Orochi to nie jest... Da radę :wink: . Możliwe, że będę je miał dzisiaj, więc może wrzucę wieczorem jakieś wyniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2009 Pytanie do posiadaczy płyt lga1156 lub dobrze obeznanych w temacie: Czy P55 obsługuje Vt-d? Jeśli tak to czy BIOSy waszych płyt głównych pozwalają to włączyć? Jeśli nie to czy jest w planach jakiś chipset z obsługą Vt-d pod tą platformę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2009 U mnie w biosie jest opcja VT-D, którą można włączać i wyłączać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2009 U mnie w biosie jest opcja VT-D, którą można włączać i wyłączać.Dzięki za info! Czyli rozumiem że są teraz dwie niezależne opcje w BIOSie: - jedna włącza Vt-x (procesor) - druga włącza Vt-d (chipset) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2009 Dokładnie tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roger7 Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2009 Witam Czy ten proc/platforma jest lepszym wyborem niż Athlon 955/AM3 ? Bo od Q9550 jest z pewnością lepszy/bardzije przyszłościowy ? Kilka tygodni już się wahałem z wyborem platformy. Jeśli tak to proszę poradzcie jakie ramy będą dobrym wyborem do OC ? Oraz jaki cooler ? Byłem zdecydowany na Scythe Mugen 2 po tym artykule http://www.silentpcreview.com/scythe-mugen2 wraz z dwoma wentylami Scythe SlipStream 1200RPM Tylko nie wiem czy dostanę do niego zapinke do LGA1156 ? Czy płyta Asus P7P55D Deluxe będzie dobrym wyborem ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2009 (edytowane) Osobiście wolę MSI GD80 pamięci na elpidach najlepsze do OC Wydajność około 8-10% gorsza od I7 chłodzenie noctua daje radę Edytowane 7 Września 2009 przez DDR2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2009 właśnie też odpaliłem i5 - na razie instalka w7 leci, musze jeszcze jakieś chłodzenie do niego skombinować czy jest coś dostępne od ręki oprócz Noctua, zalmana, orochi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shamtu Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2009 właśnie też odpaliłem i5 - na razie instalka w7 leci, musze jeszcze jakieś chłodzenie do niego skombinować czy jest coś dostępne od ręki oprócz Noctua, zalmana, orochi ? Ja zamówiłem Kabuto. Według producenta jest gotowy do in stalki bez jakiś specjalnych koszyków Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2009 No to jutro po 6 rano będzie test i5 od redakcji?? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2009 właśnie też odpaliłem i5 - na razie instalka w7 leci, musze jeszcze jakieś chłodzenie do niego skombinować czy jest coś dostępne od ręki oprócz Noctua, zalmana, orochi ? Arctic Cooling Freezer Xtreme rev.2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2009 Zalman już siedzi na procku i z racji braku czasu na kombinowanie zrobiłem szturm bezpośrednio na 4GHz, niestety nieudany. Napięcie od 1.35 do 1.375V i efekt ten sam - Prime95 wywala się po 10-20 minutach. Jakieś pomysły? Może większe napięcie na IMC, bo dawałem max 1.325V? Bo chyba zwiększanie PLL i PCH nic nie da...? Nie wierzę, że aż taka padaka się trafiła... Jutro będę kombinował dalej, choć będę wdzięczny za jakieś próby pomocy, przyspieszy to moje działania. Co do chłodzenia - głośne niestety w porównaniu do Karakorum@Fander, nawet na minimalnych obrotach je słychać... Montaż też niezwykle trudny i czasochłonny. Za to naprawdę świetnie chłodzi - na średnio niskich obrotach (~1500rpm) przy 1.375V maksymalna temperatura Core0 to 74*C, reszta 72-70*C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2009 (edytowane) pociesze cię że nie jesteś sam - mój 750 też za nic na 4G nie chce chodzic - na razie męcze boinc na 3.5G/1.21V na boxie ale coś mi się wydaje że całe i5 pójdzie do ludzi a ja zostane dalej z 920 Edytowane 7 Września 2009 przez Raptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2009 Zalman już siedzi na procku i z racji braku czasu na kombinowanie zrobiłem szturm bezpośrednio na 4GHz, niestety nieudany. Napięcie od 1.35 do 1.375V i efekt ten sam - Prime95 wywala się po 10-20 minutach. Jakieś pomysły? Może większe napięcie na IMC, bo dawałem max 1.325V? Bo chyba zwiększanie PLL i PCH nic nie da...? Nie wierzę, że aż taka padaka się trafiła... Jutro będę kombinował dalej, choć będę wdzięczny za jakieś próby pomocy, przyspieszy to moje działania. Co do chłodzenia - głośne niestety w porównaniu do Karakorum@Fander, nawet na minimalnych obrotach je słychać... Montaż też niezwykle trudny i czasochłonny. Za to naprawdę świetnie chłodzi - na średnio niskich obrotach (~1500rpm) przy 1.375V maksymalna temperatura Core0 to 74*C, reszta 72-70*C. Ja tam problemy miałem dopiero na 4,2ghz do ustawień ramu 4/2000 dawałem 1,35V na imc możesz dać 1,3750 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2009 Zalman już siedzi na procku i z racji braku czasu na kombinowanie zrobiłem szturm bezpośrednio na 4GHz, niestety nieudany. Napięcie od 1.35 do 1.375V i efekt ten sam - Prime95 wywala się po 10-20 minutach. Jakieś pomysły? Może większe napięcie na IMC, bo dawałem max 1.325V? Bo chyba zwiększanie PLL i PCH nic nie da...? Nie wierzę, że aż taka padaka się trafiła... Jutro będę kombinował dalej, choć będę wdzięczny za jakieś próby pomocy, przyspieszy to moje działania. Co do chłodzenia - głośne niestety w porównaniu do Karakorum@Fander, nawet na minimalnych obrotach je słychać... Montaż też niezwykle trudny i czasochłonny. Za to naprawdę świetnie chłodzi - na średnio niskich obrotach (~1500rpm) przy 1.375V maksymalna temperatura Core0 to 74*C, reszta 72-70*C. Z jakim mnoznikiem Tobie to wywala? Imho daj wpierw nizszy mnoznik i obadaj max BCLK/mem, a potem bedziesz mogl podciagnac wyzej procka i sprawdzac Vcore, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roger7 Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 Osobiście wolę MSI GD80Ale z jakiś konkretnych przyczyn ? pamięci na elpidach najlepsze do OCA które to są te na elpidach ? chłodzenie noctua daje radęChodzi o Noctua NH-U12P SE1366 ? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 (edytowane) Niespełna rok temu firma Intel przedstawiła światu procesory Core i7 (Bloomfield), a wraz z nimi nowy układ logiki X58. Przez ten czas wszyscy użytkownicy zachwycali się ogromnymi możliwościami nowej platformy. Teraz, w oczekiwaniu na nowe procesory Clarkdale oraz Gulftown, które pojawią się w przyszłym roku, Intel przygotował dla nas nową platformę oraz procesory. Lynnfield wraz z chipsetem P55 to tańsza alternatywa dla drogich platform Core i7. W dzisiejszym teście pokrótce przyjrzymy się architekturze oraz wydajności nowych procesorów. Nie zapomnieliśmy również o tych, którzy podkręcają swoje maszyny, dla nich przygotowaliśmy sporą dawkę informacji jak okiełznać nową platformę. Zapraszamy do zapoznania się z publikacją w dniu premiery! Autor: ryba – Marcin Rywak ODNOŚNIK DO PUBLIKACJI Edytowane 8 Września 2009 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 (edytowane) Dobra robota, test nieźle zrobiony i napisany. Ale mam jedną wątpliwość - czy wadą 750 jest rzeczywiście niska wydajność? Zabrakło mi tu porównania do Q9770 zegar w zegar żeby ocenić dokładniej wydajność CPU i postęp w stosunku do poprzedniej podstawki. W końcu 3.2 do 2.6 to spory dystans. Edytowane 8 Września 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 Ale z jakiś konkretnych przyczyn ? A które to są te na elpidach ? Chodzi o Noctua NH-U12P SE1366 ? pozdrawiam Na razie na tej płycie uzyskano najwyższe bclk na elpidach sa cosy i gskill NH-U12P SE/SE2 plus przejściówka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 Fajny arcik. "Jeśli chcesz uzyskać jeszcze wyższe taktowanie BCLK musisz schłodzić bardziej procesor. W ujemnych temperaturach można uzyskać nawet 270MHz ;)" A ja bym chciał to zobaczyć, tylko to juz pewnie wyląduje w innym dziale :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Velocity120 Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 Na razie na tej płycie uzyskano najwyższe bclk na elpidach sa cosy i gskill NH-U12P SE/SE2 plus przejściówka A moglbys podac dokladniej ktore modele mozna trafic na elpidach zapewne przyda sie ta informacja wielu z nas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 Corsair Dominator GT Gskill Perfect Storm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Anger Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 Mała uwaga do podsumowania i7 870 "Plusy: -Przystępna cena Minusy: -mało atrakcyjna cena" To jak to w końcu jest z tą ceną :) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 Wychodzi na to, że cena jest przystępna ale nadal mało atrakcyjna :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 Czy ten proc/platforma jest lepszym wyborem niż Athlon 955/AM3 ? Bo od Q9550 jest z pewnością lepszy/bardzije przyszłościowy ? Imho nie co doskonale widac po tescie na Egieldzie, gdzie ten procesor pokazuje lekka patologie przy niektorych grach : Splinter Cell wzgledem 9550 czy FC2. Dobra robota, test nieźle zrobiony i napisany. Ale mam jedną wątpliwość - czy wadą 750 jest rzeczywiście niska wydajność? Zabrakło mi tu porównania do Q9770 zegar w zegar żeby ocenić dokładniej wydajność CPU i postęp w stosunku do poprzedniej podstawki. W końcu 3.2 do 2.6 to spory dystans. Popatrz na ten : http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=5400 I tak , 750 potrafi byc szybsza ale i potrafi oberwac mocno od 9550. Cos jeszcze - widac , ze one cos nie kreca sie tak jak by tego sobie ludzie zyczyli , a patrzac na 9550 to jednak to oc jest fajne. Do tego ogolne koszty budowy od zera na LGA (mobo , cep , ramy) sa nadal na nizszym poziomie niz to samo z P55 za 420 i cepem 750... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falarek Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 EVGA P55 SLI i nawet niezła cena zwłaszcza jak na TEN sklep :D http://www.komputronik.pl/index.php/produc...e/EVGA_P55.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 Rewelacja! Tylko termin dostawy nieznany... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 (edytowane) fajna recenzja, dzieki. @up z komputronikiem to jest tak, ze za tydzien cena moze byc o 100zl wieksza nagle :] oni dosc czesto zmieniaja ceny :/ edit: jakies szanse na testy 920 vs 860 vs 750 @ 4.0 ? to mnie najbardziej interesuje :) Edytowane 8 Września 2009 przez ilear Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...