toms83 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Słaba wentylacja w budzie lub źle nałożona pasta/zamontowany radiator. A może wszystkie te rzeczy. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 A może użył badziwnego automatycznego podkręcania które po zawyżało napięcia dla MHz które by pewnie zrobił na luzie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanY33 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2010 (edytowane) Rafa raz uruchomiłem oc Genie ale pozniej wyłaczyłem to . napiecia mam dziwne bo wszytko zawyzone o około 10 % Voltages valuue min max 3.3v 3,44 3,42 3,44 +5v 5,68 5,63 5,72 itd .. budy nie mam przewiewnej moze mam cos w biosie ustawione ze mi napiecia zawyza ;/ . Dzisiaj jak uruchomiłem kompa mialem od razu 42 C a teraz po 25 min w idle mam około 55-57 C . Jak mam otwarta bude z jednej strony to tez mam takasama temp . ;/ Nic nie spada Pozdrawiam Daniel Edytowane 11 Kwietnia 2010 przez DanY33 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2010 toms83 napisał Ci co jest równie prawdopodobne. Radiator nie siadł prawidłowo lub coś z pastą. Kto montował chłodzenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanY33 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Siema again :)Po wgraniu optmalnych ustawien w biosie Zminiłem na low voltage taka opcja w biosie Odpalam kompa w idle mam 45 C ale jak zaczołem grac w dragon age to Cpuid pokazuje prawie 90-97 C na 4 rdzeniach to musi byc wentylator pocieszcie mnie . ;/ Bo mam nadzieje ze to nie wina mojego zasilacza Chieftec 360 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Jeśli zasilacz to 360-202 to jest do wymiany i nic na nim nie podkręcaj. Kto Ci składał tego kompa bo coś przekombinował z monatażem chłodzenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanY33 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2010 (edytowane) Oliwer21 kompa mi składali w sklepie fachowcy ... Ja moge karte graficzna włozyc tylko do kompa :) . Qrna martwia mnie te komentarze o moim zasilaczu ;/ to jest prawie jak 400 w w koncu chieftec , zasilacz ma 3 lata napewno to chyba ten model co podałes ;/ . Jesli bede wymieniał to na jaki najepiej zeby cnea była = jakosci Bo na nowym bym pdkrecił proca i readone pozniej chce kupic 5850 . Jak mi fachowcy zrobia tten wentylator ... ;/ Juutro rano juz o 9 bede leciał do sklepu . Dzieki za pomoc Edytowane 11 Kwietnia 2010 przez DanY33 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Co do zasilacza to zależy ile masz kasy na niego. Ja szczerze polecam Enermaxa. Naprawdę świetne zasilacze, ciche, stabilne - godne zaufania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2010 (edytowane) Oliwer21 kompa mi składali w sklepie fachowcy ... Ja moge karte graficzna włozyc tylko do kompa :) . Qrna martwia mnie te komentarze o moim zasilaczu ;/ to jest prawie jak 400 w w koncu chieftec , zasilacz ma 3 lata napewno to chyba ten model co podałes ;/ . Jesli bede wymieniał to na jaki najepiej zeby cnea była = jakosci Bo na nowym bym pdkrecił proca i readone pozniej chce kupic 5850 . Jak mi fachowcy zrobia tten wentylator ... ;/ Juutro rano juz o 9 bede leciał do sklepu . Dzieki za pomoc "Fachowcy" ? Różnie to bywa. W zależności od sklepu, zaangażowania i profesjonalizmu montera który składał tego kompa może to różnie wyglądać. Modernizowałem i naprawiałem wiele kompów składanych w sklepach. Jedne wyglądały w porządku, miały dobrze przesmarowanego procka pastą termoprzewodzą ( a nie nałożony radiator firmowy z oryginalną "preaplikowaną" pastą ), jak również poukładane porządnie kable; natomiast w innych panował totalny chaos i fuszerka ( typu nie podłączony od samego początku wentylator wyciągający powietrze z tyłu obudowy ). Takiego Chiefteca 360W to miałem przy Athlonie pod socket A ( Barton Mobile ) i Venice 3000+ pod socket 939. Sprawdź programem "CPUID HWMonitor" jakie masz napięcia i temperatury pod obciążeniem. Włącz na chwile jakąś grę i potem wyjdź i sprawdź. Zobacz do jakiej temperatury grzeje Ci się procesor i reszta elementów, oraz do jak niskiego poziomu spada napięcie +12V w zasilaczu ( ostatnio robiłem takiego kompa w którym przy P4 3,0GHz i GPU 8600GT był zamontowany Tracer 400W na którym w IDLE napięcie +12V spadało do 11,16V ! ). Przy nowszych platformach napięcie i amperaż na linii +12V to istotna kwestia bo z tej linii będzie zasilany procesor i karta graficzna. Odnośnie producentów dobrych zasilaczy to jest duży wybór: Tagan, Enermax, Chieftec ( nie wszystkie modele mi ostatnio padł 1200W ), Corsair itd. Musisz sprawdzić ile będziesz miał funduszy do wydania ( popytaj w dziale zasilaczy na forum ) i kup jakiś 500-550W który pod I5 750 i 5850 Ci w zupełności wystarczy. Napisz jaką masz obudowę i jakie chłodzenie na CPU ( dokładnie Marka/Model ) to może coś pomożemy z tym chłodzeniem procka. Pozdrawiam Edytowane 12 Kwietnia 2010 przez Kencho-1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mister_n Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Więc sytuacja wygląda tak: Xeon X3440 2,53GHz Gigabyte GA-P55A-UD5 G.Skill 1600MHz CL7 Eco Scythe Mugen 2 19x190 (3,6GHz) QPI 32x SPD 8x (RAM na 1520MHz) VCore 1,35 VTT 1,25 PLL 1,85 RAM 1,4 (pamięci są 1,35) Wszystkie opcje oszczedzania energii i TurboBost wyłączone. HT włączone. No i lipa :( wątki 5 i 6 (3 rdzeń) praktycznie od razu w Primie siadają :( co ciekawe na wszystkich ustawieniach na AUTO chodzi z 15 min, temp oscylowała wtedy w okolicy 70 - niewiele to mówi, ale nie miałem na razie za dużo czasu do testów. Możliwe, że lipna sztuka mi się trafiła? czy coś jeszcze można w BIOSie wymęczyć? Szczerze mówiąc to liczyłem, że 3,6Ghz będę miał na napięciu VCore na poziomie 1,25 :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanY33 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Dzieki Wszytkim pierwszy problem był taki : zle załozony wentylator .. Ale załozyli i sie zaczął komp resetowac * (jednak zasilacz ) Kupiłem na chwile obecna modecom 520w ale chce kupic w przyszłoci grafike 5850 prosze napiszie jaki zasilacz bedzie dobry chyba ze ten starczy . !! Bo moge dopłacic i wymienic !! THX z gory } Pozdrawiam Daniel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Modecom to chyba jakaś lipa jest, ale na 100% nie wiem. Co do zasiłki, to uderzaj do działu, tam Ci koledzy podpowiedzą co najlepsze do Twojego konfigu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Oddaj tego modecoma i kup coś mądrzejszego. Proponuje OCZ, Enermax, BeQuiet w okolicach 550-650W mocniejszy potrzebny nie będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Jak widze OCZ koło Enermaxa i BeQuieta to mnie coś strzyka... To zupełnie różne półki cenowo jakościowe! Choć oczywiście te dwie marki mają też tańsze modele w ofercie to jednak nie stawiałbym ich jako równą propozycje! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2010 (edytowane) Nie mogę podać samej górnej półki bo kto wie ile kasy ma kolega. Zaproponowałem marki które po prostu mu nie spalą kompa od "strzałą". Wybacz jeśli Cię uraziłem. Edytowane 12 Kwietnia 2010 przez TiGeR5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colin_MC Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 @ mister_n Daj VTT na 1.3V i Ram spokojnie na 1.5, jak nie 1.6V, nic się G.Skillom nie stanie. @ DanY33 - Modecoma masz chyba 530 a nie 520W? ;) A OCZ nie jest z tej samej półki co Corsair, Enermax, czy BQ, ale oferuje zasilacze dość dobrej jakości w przystępnej cenie, na pewno lepsze niż MC 530W czy Chieftec 360 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Najprościej żeby ten człowiek podał w jakim sklepie kupił ten zasilacz to sprawdzimy co mają w ofercie i na co może go wymienić ( pisał przecież że może go wymienić na inny > zapewne z dopłatą ). Może buda to jakiś zwykły tracer z wentylem 8cm na tylnej ściance i dlatego sobie nie radzi z odprowadzaniem ciepłego powietrza z wnętrza budy i w środku robi się sauna <_< Ale za bardzo zbaczamy z tematu. Ja obniżyłem taktowanie do 3,8GHz ( 211x18 ) przy 1,35V, bo do 4GHz potrzebuję już z 1,4V a przy tym proc się już grzeje dużo mocniej. Różnica w wydajności jest prawie niezauważalna więc po co mam się pchać w wymianę chłodzenia na CPU. Jakie wartości napięć ustawiacie w pozostałych opcjach ( IMC, PLL, PCH )?? Bo u mnie są ciągle na AUTO i wynoszą odpowiednio: IMC-1,35V, PLL-1,806V, PCH-1,059V ). Przy tych wartościach komp jest stabilny i bez problemów chodzi i się nie wiesza. Linx'a 10000/772MB też bez problemu przechodzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colin_MC Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 (edytowane) Automat Ci dość dobrze napięcia ustawił :) A linx 772MB to ciutkę mało. Ja zawsze biorę All, bo inaczej to dla mnie nie ma za bardzo sensu. Edytowane 13 Kwietnia 2010 przez Colin_MC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanY33 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Ok to narazie dziekuje Ocz wezme albo BeQuieta . Jak zmienie zasiilacz to sie spytam o podkrecanie :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Nie mogę podać samej górnej półki bo kto wie ile kasy ma kolega. Zaproponowałem marki które po prostu mu nie spalą kompa od "strzałą". Wybacz jeśli Cię uraziłem. Chodzi o to że ktoś gotów pomyśleć że to wszystko jedno...a teraz napisał że kupi OCZ lub BeQuiet no i nie jest tak jak myślałem? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Powiem Ci w tajemnicy, że na innym forum też pytałem i ku ocz się skłaniał. Miałem jednak nadzieję, że skusi się na jednak zdecydowanie lepszego enermaxa. Ale fakt - rację miałeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanY33 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Hehe To prosze mmi napisac ktory jest lepszy zasilacz i napewno drozszy bo ja chce ten moj sprzet pozniej krecic :) To jaki wybrac Enermaxa or BeQuieta Bo rozumiem ze to sa z wyzszej połki ?? A taki do 300-350 zł ?? .:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mister_n Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 @DanY33 - beQuiet i Enermax są właściwie zbliżone (mówię np. o bQ P7 i Enermaxie MODU82+), na sieci jest sporo recenzji i porównań. Sam mam bQ i jestem bardzo zadowolony, szczególnie z ciszy :) Do 350 zł ostatnio kupowałem zasilacz do drugiego kompa - po długich wahaniach stanęło na OCZ ModXStream, napięć nie mierzyłem, ale mogę powiedzieć, że jest w miarę cichy. Osobiście wydaje mi się, że bez naprawdę ostrego kręcenia i manii ciszy ten OCZ będzie wystarczył :) A teraz moich boi z Xeonem X3440 ciąg dalszy... ale chyba oczekuję już tylko pocieszenia :( Na VCore=1,25 i VTT=1.1 nie robię więcej niż 3,3GHz, na VC=1,3 i VT=1,3 już na 3,6GHz wywala BlueScreena przy ładowaniu systemu. Ładuje się dopiero na VC=1.35, ale oczywiście Prime nie przechodzi nawet 30sek, stabilne tylko 3,5GHz. Temperatury poniżej 70st., do maksymalnego BLCK płyty nawet się nie zbliżam, RAMy sporo poniżej swoich MHz chodzą. Ręcę mi po prostu opadają :( Załamany jestem mocno... No może trochę przesadzam ;) bo ogólnie z nowego kompa jestem bardzo zadowolony, chichy, chłodny, ale OC procka mnie strasznie zawiodło. Gorsze jest chyba tylko to, że innym się ten Xeon kręci tak samo jak i5-750. Nie chcę mi się już próbować wyższych napięć, bo i tak nie korzystał bym z nich na co dzień. Sorry, za marudzenie, ale chciałem się wyżalić ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Jeśli Cię stać na Enermaxa nawet się nie zastanawiaj. To jednak mocna marka i myślę, że będzie to wybór lepszy od BQ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ub3r pro Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Witam, co byście brali ? Maximusa III Formulę czy E-Premium? Za Maximusem nie wiem co przemawia (niby te dodatki do OC?), a za E-Premium przemawiają USB 3.0 i Sata 6 GB/s. CO byście wybrali ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adonim85 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Premium ma lepszą sekcje zasilania (48 hybrydowych faz), ProbeIT, USB 3.0 / Sata 6 Gb/s. Maximus za to lepeij wyglada, ma solidną 19 fazową bodajze sekcję, system ROG i jest nieco lepszy do OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanY33 Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam wszyskich Again ;) No to zminiłem zasilacz na BQ 680 e7 CM . Płyta msi gd 65 p55 Procka mam i5 750 , ramy kingstommax cl8 1600 mhz Grafika 8800 gts <<< Pierwsze pytanie czy jest sen krecic proca z taka karta graficzna ?? Napisze jeszcze ze na normalnych ustawieniach mam temp w prime 60 C . Jak ktos cgetny to niech odpisze od czego mam zaczac i czy jest sens pdkrecac :) Chodzi mi o ustawianie napiec na proca itd bo wiem ze na auto nie moga byc przy podkrecaniu :)). Edytowane 16 Kwietnia 2010 przez DanY33 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Kręcić zawsze warto. :blurp: Ale, cudów nie będzie. Co do porad odnośnie OC, to masz dział "Podstawowe zagadnienia" i tam masz opisane co i jak tykać, żeby nie wybuchło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ub3r pro Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Adonim85 - dzięki za opinie. Jednak nadal nie wiem co brać. Jaka jest różnica w tym OC ? Bo jeśli np. procesor na Maximusie da się wykręcić np. 4300 MHZ przy chłodzeniu wodnym, a przy e-premium 3.8 GHZ no to brałbym oczywiście pierwszą płytę. Ale co z tymi technologiami nowoczesnymi ? Niby się mówi, że te USB 3.0 nie chce być wspierane przez Intela i chce on wprowadzić już nowy standard (lol). Więc o co chodzi z tym USB ? Niby szybsze, a nie jest entuzjastycznie przyjęte. Nie wiem czy brać lepsze OC (o ile nie jest mała różnica) czy USB 3.0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Ub3r pro nie wierzę w takie różnice miedzy płytami - OC w dużej mierze zależy od konkretnego proca, pamieci, chłodzenia i skilla. Ilość faz zasilania nie ma za bardzo znaczenia pod warunkiem że ich ilosć jest większa niż 4-5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...