Raptor Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 wiesz mam xeona 3450 który potrzebuje tyle samo v dla IMC co vcore ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 (edytowane) Ale czy 150x21 mogło by być niestabilne na Vcore 1.2 V i IMC 1.25 V? To by chyba musiała by być sztuka która powinna trafić do odpadów a została pominięta. Sprawdzałem też Turbo na stocku i mnożnik podbija tylko o 1 nawet dla jednego wątku. Coś trzeba ustawić do tego? EDIT. C-State było wyłączone. Po włączeniu chociaż Turbo działa. Edytowane 14 Września 2010 przez Harry Lloyd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 a jak wyglada sprawa z 166x20 ? ewentualnie x19 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbl Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 Minimalne temperatury rdzeni ok.19-21 stopni mnie zaciekawiły... Rozumiem, że mocno przewietrzyłeś mieszkanie? ;-) No i jakie obroty wentylatora/-ów? To był jeden z tych chłodniejszych deszczowych wieczorów, kiedy wychodząc na browara zapomniałem zamknąć okno :wink: 2 wentyle CoolerMaster R4-L2R-20AC-GP skręcone na maxa + wentyle na wejściu i wyjściu z budy. Dzisiaj to wygląda tak, wentyle skręcone na min (oczywiście okno zamknięte) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 a jak wyglada sprawa z 166x20 ? ewentualnie x19 ? 160x20 sprawdzałem i było to samo, plus/minus minuta (zawsze inaczej). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 Spróbuj jednak na testy IMC dac np 1.3V i możesz tez osobno PLL podnieść o kilka setnych. Może Twoja sztuka jest wyjątkowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 Coś jest ewidentnie posrane. Ustawiłem 166x17 (czyli w miare stockowy zegar), napięcie offset +0.006 (co ustawiło 1.07 V), zawiesiło i wyłączyło po 17 minutach. A to zmniejszyłem napięcie na offset -0.05 (co dało 1.01 V), i już idzie sobie test 23 minuty. Czy teraz sie coś zmieniło i im niższe napięcie tym wyższa stabilność? Na dziś już mam dość, ide spać. Jutro pomęczę to wyższe IMC, ew. prosze o dodatkowe sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zadzior Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2010 Panowie jakie jest bezpieczne napięcie dla vtt bo z tego co wyczytałem intel zaleca max 1.2v ,a kolega na forum pisze, że do 1,3v jest jeszcze bezpiecznie. Ja na swoim I7 860 max bclk 200 mogę osiągnąć stable przy 1.4v a to jest stanowczo za dużo. Teraz jadę przy bclk 175 i napięciu Vcore 1.36 Vtt 1.2. Może macie jakieś rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2010 No i potwierdziło sie. Im wyższe napięcia tym mniejsza stabilność. Jak dałem 1.3 V na Vcore i IMC to wyłączało po kilku(nastu) sekundach, nie ważne czy BCLK 150, 166 czy 200. PLL też podbijałem do 1.86 i żadnego efektu. Może H55 się nie nadaje do kręcenia quadów? Niestety ale kolejny raz zaczynam żałować że wracam do grania na kompie. Przez 1.5 roku posiadania konsoli nagrałem się więcej niż za całe życie wcześniej, i chyba trzeba było przy tym zostać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2010 H55 normalnie kręci quady, Bios masz nowy czy jakiś starszy. Ja generalnie niemam problemów z ta płytką wiec chyba wina leży po stronie procka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2010 a ja mam u ojca też na h55 problemy - procek normalnie na evga p55 biegał na 4G z HT a na H55 nie pójdzie więcej jak 3.5 z HT i 3.6 bez HT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2010 BIOS pisałem wgrałem przedostatni, a dziś także ostatni. O co może chodzi z tym że im wyższe napięcia tym szybciej wywala? A skoro z Clarkdale nie było żadnych problemów, to chyba faktycznie prędzej wina proca. Tylko z tym specjalnie nic sie nie da zrobić. Zawsze pech. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2010 (edytowane) Mi się wydaje że starsze były trochę lepsze ale niewiem napewno bo na tym z maja jeszcze się nie bawiłem w mocne oc. Przy małym blck czyli 180 chyba vIMC niemusi być aż tak wysokie czyba że pamięci krecisz wysoko. Ale jak się bawisz z prockem to pamątki ustaw jak najniżej. I chyba niestety musisz dać więcej papu prockowi :unsure: P.S. Tak krótko ale proc jest stabilny Edytowane 15 Września 2010 przez oliwer21 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2010 Ale ja już sprawdziłem wszelkie możliwe kombinacje. Przy zbyt niskim napięciu był BSOD przy ładowaniu Windowsa, przy średnich napięciach szło po kilka-naście minut, przy wysokich kilka-naście sekund. Nawet obniżony mnożnik ale zwiększone BCLK do 150 powoduje taką sytuację, Pisałem że przy 166x17 i 1.07 V się zawiesiło po 17 minutach, a przy 166x17 i 1.01 V szło 23 minuty po czym sam wyłączyłem. BIOS na początku miałem z lutego, potem dałem te dwa ostatnie, zero różnicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2010 Daj 1,3 vcore i sprawdź czy wtedy jest stabilny. Jak niebędzie to chyba najwiękasza padaka z rodziny 760... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2010 Core i5/i7 - Lynnfield (lga 1156) - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne - strona 40 Padaka padaką, ale o zwiększaniu niestabilności przy zwiększaniu napieć jeszcze nie słyszałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2010 A może jakiś problem na linii zasilania, coś z płytą? Albo totalny pech i konflikt proc-mobo. :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbl Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2010 Masz jakiś programik do zwiększania napięć i częstotliwości po załadowaniu systemu? Ja na wcześniejszym procu miałem podobny problem, zbyt niska wartość VTT BSOD, zbyt wysoka error, aż wreszcie balansując napięciami znalazłem "konkretną" wartość przy której przy konkretnym bclk działało stabilnie. Zapodaj mu więcej papu 1,35vc i vtt odpal system, testuj i obniżaj napięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krychaa Opublikowano 2 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2010 Oto mój proc po oc na co dzień, muszę się jeszcze zabrać za ram. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colin_MC Opublikowano 3 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2010 Jakie chłodzenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krychaa Opublikowano 3 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2010 Scythe Mugen II Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marakas Opublikowano 3 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2010 (edytowane) Chłodzenie Silentium Fortis. Do 4,0 potrzebuje 0.05 V więcej IMO nie warto dla tych 60 mhz. Edytowane 3 Listopada 2010 przez Marakas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colin_MC Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2010 (edytowane) Jedno pytanie. Dlaczego ustawiacie tylko 700 , czy 1900MB w Linxie? Średni to ma wtedy sens takie testowanie. Ani proca nie wygrzeje na maksa, ani nie sprawdzi się dobrze stabilności pamięci... Marakas - faktycznie, dla 60MHz nie warto. No i temperatury miałbyś pewnie już w okolicach 80stopni. krychaa - do ilu obrotów się Mugen rozkręca? Edytowane 5 Listopada 2010 przez Colin_MC 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2010 Witam, Mam Scythe Mugena 2, poniżej dodaje wykres temperatur. Nie podoba mi się, że w stresie procek ma ponad 80 stopni, a w spoczynku ok 40. Paste mam tą, którą dołączył producent, ten mały radiator przy scythe mugenie jest zimny, heatpipe też, ogólnie z okolic procka nie promieniuje ciepłem, a temperatury wysokie. Źle nałożona pasta? zła pasta? P.S jak rozsmarowałem mniej pasty to temp była jeszcze wyższa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krychaa Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2010 Jedno pytanie. Dlaczego ustawiacie tylko 700 , czy 1900MB w Linxie? Średni to ma wtedy sens takie testowanie. Ani proca nie wygrzeje na maksa, ani nie sprawdzi się dobrze stabilności pamięci... Marakas - faktycznie, dla 60MHz nie warto. No i temperatury miałbyś pewnie już w okolicach 80stopni. krychaa - do ilu obrotów się Mugen rozkręca? Dochodzi tak do 1400. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colin_MC Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2010 krychaa - czyli jest głośno. U mnie na NH-D14 przy circa 800rpm jest właśnie ok.75stopni przy Linxie ustawionym na max. Dano - nie masz jakiegoś kolegi, który by Ci pomógł? Prawdopodobnie zły montaż. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2010 Jakie macie temperatury na WC na i5? Na 1.4V i 4GHz mam w stresie max 71 stopni a w spoczynku jest około 42 stopni. To dobre czy z złe, bo nie mam do świadczenia z Lynnfieldami? WC z podpisu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordofthesoul Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2010 u mnie to wygląda tak: WC: Blok CPU: EK Water Blocks EK Supreme LT - Plexi+Nickel Pompa: EK Water Blocks EK-DCP 4,0 Chłodnica: EK Water Blocks CoolStream RAD XT 360 Płyn: ThermoChill EC-6 UV Blue 1000ml Wentyle: Gentle-Typhoon AP-15 1850 obr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colin_MC Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2010 Jakie macie temperatury na WC na i5? Na 1.4V i 4GHz mam w stresie max 71 stopni a w spoczynku jest około 42 stopni. To dobre czy z złe, bo nie mam do świadczenia z Lynnfieldami? WC z podpisu No to mimo wszystko słabawe temperatury, jeśli niewiele więcej mam przy AC ustawionym na 800rpm (więc prawie cicho) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziobak Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2010 (edytowane) Pobawiłem się trochę w OC mojego i7 i uzyskałem następujące stabilne wyniki przy takim samym vcore: 178x22 (3910) - z HT ON 192x22 (4000) - z HT OFF Które ustawienia będą korzystniejsze z zaznaczeniem, że w zasadzie jedynymi wymagającymi takiej mocy zastosowaniami sprzętu są gry? Muszę przyznać, że moim celem przy zakupie było właśnie osiągnięcie tej psychologicznej bariery 4GHz :) Płyta to Gigabyte P55-USB3. Edytowane 11 Listopada 2010 przez Dziobak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...