zaodrze244 Opublikowano 26 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2011 dzięki za info. takiej odpowiedzi oczekiwałem. testy testami wykresy wykresami ale najważniejsze to są faktyczne odczucia :P czyli narazie ja nie zmieniam czekam na coś nowszego... zresztą jestem bardzo zadowolony z tego co mam i jak mi to działa. najważniejsze że giery mogę odpalać w full detalach jak to się zmieni to sprzęt też się zmieni :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Anger Opublikowano 28 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2011 Potrzebuję waszej pomocy. Jakiś czas temu przesiadłem się na LGA1156 i próbuję rozgryźć tajniki podkręcania platformy. Po kilku dniach walki dochodzę do wniosku, że OC jest łatwiejsze niż na LGA775. Udało mi się wycisnąć BCLK 215 MHz i teraz bawię się w pamięć. I tu pojawia się pytanie: czy taktowanie QPI ma wpływ na maksymalne taktowanie pamięci? I czy podniesienie napięcia QPI (Vtt) bez podnoszenia taktowania QPI wpływa na zwiększenie taktowania pamięci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 28 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2011 Na oc pamięci wpływa głównie tylko napięcie na kontrolerze i na samych pamięciach. Im wyższe takty na cpu tym potrzeba wyższego napięcia na kontrolerze i pamięciach by uzyskać te takty pamięci przy niższym taktowaniu cpu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Witam. Czy po przesiadce z mojego aktualnego zestawu na na i5, nie będę miał problemów z RAID0? Czy nie utracę danych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobras Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Witam Trochę wypadłem z obiegu, mam pytanie czy procek i5 760 będzie współpracował z pamięciami 2x4GB, np takimi: http://www.ceneo.pl/10661502\ Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2011 DDR3 jak to DDR3 - co ma nie współpracować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz11218 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2011 (edytowane) czesc. mam pytanie - czy procesor intel core i5 2400 będzie ograniczał kartę grafiki Asus HD 6950 1gb? i czy proc i karta będą kompatybilne z taką płytą główna (żadnego oc nie planuje) http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-h61m-p21-b3-387831 Edytowane 29 Sierpnia 2011 przez lukasz11218 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Podkręcić i tak nie podkręcisz, bo to wersja z zablokowanym o/c. ;] Procek jakoś szczególnie nie będzie ograniczał karty, aczkolwiek nie pogardziła by wyższym taktowaniem. :] Poza tym to jest temat o podstawce s. 1156 a ten model co podałeś to jest 1155 i temat do niego - > Sandy Bridge - pierwsze benche - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2011 Podkręcić i tak nie podkręcisz, bo to wersja z zablokowanym o/c. ;] Procek jakoś szczególnie nie będzie ograniczał karty, aczkolwiek nie pogardziła by wyższym taktowaniem. :] Poza tym to jest temat o podstawce s. 1156 a ten model co podałeś to jest 1155 i temat do niego - > Sandy Bridge - pierwsze benche - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Abstraciach!ąc od topicu to 2400 podkreci o 400 czy 500 Mhz , a w zasadzie podkrecilby gdyby mial plyte Z68 lub P67 bo na tym H61 nic nie ruszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2011 W stanach black friday sales... i5-2500k mozna dorwac za 145$$$ :-| :-| :-| 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsizzle Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2012 (edytowane) Witam, kręcił ktoś może i5 750 na płycie asrock p55 extreme i podzieliłby się ze mną swoim oc dna ? :) Edytowane 16 Stycznia 2012 przez adamsizzle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Anger Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2012 Mam pytanie związane z napięciami. Znana jest zasada, by Vtt nie było niższe od Vcore o więcej niż 0,5 V. A co z odwrotną sytuacją? By osiągnąć BCLK 215 MHz musiałem jedynie podbić Vtt do 1,287 V, Vcore pozostawiłem bez zmian - 1,138 V. Teraz bawię się pamięciami i BCLK mnie ogranicza. Czy mogę podnosić Vtt bez oglądania się na Vcore? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2012 (edytowane) vtt jest związane z napięciem pamięci a nie żadnym vcore ;) Jak chcesz podnieść napięcie pamięci lub używasz ramu który potrzebuje wysokiego napięcia to patrzysz by vtt nie było niższe o te 0.5V sorki za odpowiedź na miesięcznego posta... Edytowane 25 Marca 2012 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2012 Dołączam do klubu i5 :D Całkiem niezły wynik 3Dmarka jak na "zablokowany" procesor :) Szkoda, że nie odczuwam żadnej różnicy w porównaniu do i3 :P http://www.3dmark.com/3dm11/4854586 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2012 (edytowane) A Ci się przypadkiem nie pomyliło? To temat o Lynnfield a nie Ivy Bridge A tak BTW widziałem na pclolu test porównujący nasze "stare" proce z nowymi Sandy i Ivy i wychodzi na to że defaultowo chodzący i5-3570k jest o minimalnie większej wydajności niż i7-860@4.0. To tak jakby ktoś się zastanawiał... Nie mniej jednak z dystansu czasu kupno Linnfielda było dobrym pomysłem. Edytowane 5 Listopada 2012 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2012 Oops :P Faktycznie. Widzę, że Ivy się nie doczekał przyklejonego tematu. Nie mniej jednak z dystansu czasu kupno Linnfielda było dobrym pomysłem. Ja swojego proca nie zmienię już raczej nigdy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2012 (edytowane) Nie mniej jednak z dystansu czasu kupno Linnfielda było dobrym pomysłem. zwłaszcza że tak długo na nim wytrzymałeś. ja widzę sporą różnicę między i5-750@4.0 a 3570k@4,6 zwłaszcza w minimalnej liczbie klatek na gtx680. Edytowane 5 Listopada 2012 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2012 (edytowane) defaultowo chodzący i5-3570k jest o minimalnie większej wydajności niż i7-860@4.0. To tak jakby ktoś się zastanawiał... Ciekawie interpretujesz wyniki. ;) Gry idą równo łeb-w-łeb a "zastosowania profesjonalne", dajmy na to taki 3Ds Max, którego sporo wykorzystuję : Stockowy i5-3570k : 204s w 3Ds Max i7-860 @ 4.0GHz : 173s w 3Ds Max TrueCrypt i inne są faktycznie przewagą i5-3570K. :) Większość ludzi jednak opiera wydajność procesorów o gry, więc proszę o ścisłość - są równe. ;) Chociaż wydaje mi się, że to jeszcze może się zmienić, jak programości ogarną, jak dobrze wykorzystywać dodatkowe 4 wątki w i7. Tak czy siak, ja po tym teście mam wrażenie, że Intel troszkę sobie leci... W sumie nie ma z kim konkurować i doskonale wiem, że spełnia swoją taktykę Tick-Tock, ale tak naprawdę, nie warto zmieniać pierwszych i7 na najnowsze. Zwłaszcza jeśli to pociąga za sobą zmianę płyty. Procek tysiaka, płyta przynajmniej pół - gra w zupełności nie warta świeczki. zwłaszcza że tak długo na nim wytrzymałeś. ja widzę sporą różnicę między i5-750@4.0 a 3570k@4,6 zwłaszcza w minimalnej liczbie klatek na gtx680. Tyle, że ten i5-750@4.0 wcale nie ograniczał Ci grafy i jeśli kasę, którą wydałeś na zmianę procka wydałbyś na 2x670 gtx , albo 2x 660Ti (no i zamiast 680) to tych klatek miałbyś zdecydowanie więcej niż masz. :) Oczywiście rozumiem ideę z punktu widzenia "maniactwa" komputerowego czy zdobywania kolejnych punkcików w 3D Markach - ja też sam to przeżyłem i doskonale pamiętam. ;) Jednak z punktu widzenia czystego rozsądku ... ;) Edytowane 5 Listopada 2012 przez MaciekCi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2012 MaciekCi zgadzam się z Tobą w jednej kwestii maniactwa. sli nie przewiduję budować chociaż gdybym poczekał na 670 to może i bym to rozważał ale maniactwo wzięło górę i kupiłem z pierwszego rzutu 680 :P druga kwestia to potrzeba naprawdę dobrego zasilacza który też swoje kosztuje także ten zabieg się zaczyna komplikować finansowo. oczywistym przecież jest że takie 2x670 musiałbym mieć maksymalnie podkręcone + @ procek także waty lecą. i nie robię tego dla pkt w 3dmarku tylko dla siebie :) prawda jest taka że ograniczanie się przy porównywaniu tych platform jedynie do wykresów i opinii z netu wcale Ci nie pokaże tej różnicy którą ja doświadczyłem zwłaszcza w skyrim: i5-750@4.0 nie trzymał mi 60fps ciągle spadało np do 35-40 a 3570k@4.6 trzyma 60fps. analogicznie sytuacja się ma z BF3 - akurat w te dwa tytuły ostatnio tylko grywam dlatego do innych się nie odniosę :P nie mam zamiaru nikogo przekonywać do zmiany każdy ma to co lubi i jeżeli jemu wystarcza to niech tak pozostanie. mój kumpel ma c2q 9550@3,2 + gtx480 i gra w BF3 w fullhd na ultra i twierdzi że dla niego gra działa płynnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2012 (edytowane) i5-750@4.0 nie trzymał mi 60fps ciągle spadało np do 35-40 a 3570k@4.6 trzyma 60fps. analogicznie sytuacja się ma z BF3 - akurat w te dwa tytuły ostatnio tylko grywam dlatego do innych się nie odniosę Coś tu śmierdzi. Sam popatrz, jak zachowuje się Frostbite 2.0 http://pclab.pl/art51528-10.html Jeśli gdzieś w grze jest mało klatek na sekundę, to winna jest wyłącznie karta graficzna. Potwierdzeniem jest to, że w dwóch (naszym zdaniem) najcięższych dla sprzętu miejscach różnica pomiędzy dwurdzeniowym Pentium a czterordzeniowym Core i5 wynosi ok. 1 kl./s. To akurat test dla MoH:Warfighter, być może w Battlefieldzie 3 jest inaczej, ale nie uwierzę, że procesor dał Ci 25-20 fps. Być może efekt placebo ? Wydanych pieniędzy ? Oczywiście nie mam zamiaru przekonywać Ciebie - cieszę się , że jesteś zadowolony (bo o to właśnie w tym wszystkim chodzi ), jednak zależy mi na użytkownikach nowych, którzy zastanawiają się nad zmianą procka - słuchajcie, nie warto, testy PClolka są doskonałym na to dowodem. EDIT : Zresztą, czy przypadkiem poniższy screen nie odpowiada idealnie Twoim opisom ? 6 fps różnicy ... Jest to średnia, więc idealnie uwzględnia "skoki". Swoją drogą, te 500MHz jest tutaj całkowicie na darmo ... Mam wrażenie, że jesteś jeszcze w "oczarowaniu" nowym sprzętem , być może nowe sterowniki, być może system lepiej postawiony. Tak jak mówiłem, nie zależy mi na przekonywaniu Ciebie, cieszę się razem z Tobą, byle nowi mieli jasność. Sam mam okazję pracować na Bloomfieldzie (zdecydowanie najczęściej - i930), 4-6 godzin w tygodniu na Ivy Bridge (3770K) oraz zdarzyło mi się na Haswellu, więc uważam swoją opinię za bardzo obiektywną. Edytowane 6 Listopada 2012 przez MaciekCi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2012 (edytowane) Znajdź testy porównawcze z min fps a nie średnim. Co do "mojej interpretacji" wyników, odniosłem się do swojej sytuacji z wyłączonym HT. Oczywiście masz racje że są na identycznym poziomie (i7-860@4.0*3570k) Edytowane 6 Listopada 2012 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2012 zdarzyło mi się na Haswellu Naprawdę? Zmierzyłeś przynajmniej przyrost wydajności względem Ivy Bridge? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2012 (edytowane) Znajdź testy porównawcze z min fps a nie średnim. Racja, to może mieć znaczenie, kiedyś robili min i max fps na wykresach, ale widać za ciężko było komuś kopiować jeszcze dwie kolumny z frapsa... Naprawdę? Zmierzyłeś przynajmniej przyrost wydajności względem Ivy Bridge? Chciałem, ale bez szans na takie rzeczy, wszystko pod okiem Wielkiego Brata. Niestety. Edytowane 6 Listopada 2012 przez MaciekCi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2012 ja nie napisałem że zmiana platformy dała mi 20-25fps więcej tylko że zmniejszyła się drastycznie liczba spadków fps z 60 do 35-40fps. ponadto gdybym nie miał obu tych platform to bym w ogóle nie zabierał głosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2012 ja nie napisałem że zmiana platformy dała mi 20-25fps więcej tylko że zmniejszyła się drastycznie liczba spadków fps z 60 do 35-40fps. ponadto gdybym nie miał obu tych platform to bym w ogóle nie zabierał głosu. Rozumiem, rafa trochę mnie nakierował na wykres z minimalnymi fpsami. Z ciekawości sobie go poszukam, chociaż to nie jest takie łatwe. ;) Pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2012 tutaj jest kilka wyników ale raczej w "słabych" grach http://www.frazpc.pl/artykuly/921077-4/Intel_Core_i5_3570K_-_godny_nastepca_i5_2500K 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AppetiteFD Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2012 Witam! Wczoraj podjąłem próbę podkręcania procesora i oto kilka danych: Sprzęt: i5 750 AsRock P55 PRO/USB 3.0 4x2GB Goodram 1333 OCZ ModXStream 600W HD 5850 BIOS (Jak on na tej płycie wygląda: http://pcfoster.pl/a...ield/433-3.html): Wyłączone: TurboMode Tech, SpeedStep Tech, C1E, Thermal Throttling, Enhanced Halt State, C-STATE Tech CPU Ratio: 20 BCLK: 155 QPI Frequency: Auto PCIE Frequency: Auto Napięcie: Auto (w CPU-Z widzę, że jest 1.184v ale chyba się zmienia) Wszystko co związane z RAMem: Auto Na co nie zwróciłem uwagi: AsRock VDrop Control Spread Spectrum Ogólnie niespecjalnie przejmowałem się napięciami Efekt: Temperatura (BOX): IDLE 38-42C, Stress max. 60 Stabilnie przez 35 godzin... ... a po 36 bluescreen podczas gry w BF3. No i tutaj dochodzimy do Was kochani forumowicze, co zrobiłem/robię źle, co powinienem włączyć lub wyłączyć, zmienić, przestawić, nastawić. Nie będę ukrywał i otwarcie powiem, że jestem laikiem w kwestiach overclockingu. Wiem, że powinienem od razu pocisnąć procka jakimś OCCT, ale po prostu mi się nie chciało, bo za podkręcanie wziąłem się pod wpływem impulsu późnym wieczorem. Zależy mi na "delikatnym" OC mojego i5 750, nie chcę żyłować procesora, a podkręcić go o te 500MHz. Śledząc inne wątki, zauważyłem że większość problemów pojawia się u osób, które chcą osiągnąć bardzo dobre wyniki, wycisnąć z CPU jak najwięcej. Mnie natomiast usatysfakcjonuje wynik na poziomie stabilnego 3.1GHz, bo nie mam obecnie żadnego coolera, który odpowiednio go schłodzi. Chyba nie będzie to aż tak trudne, a konkretna sztuka mojego i5 chyba nie będzie odgrywała znaczącej roli jak przy poważnym OC, mam rację? Liczę na Waszą pomoc, nie jestem narwańcem i spokojnie wysłucham wszystkich, którzy mają coś mądrego do powiedzenia, bo sam się na tym kompletnie nie znam. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Anger Opublikowano 7 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2014 Dawno tu nikt nie zaglądał, ale pora trochę odświeżyć temat. Czy możliwe jest, żeby zmiana karty graficznej spowodowała spadek maksymalnego BCLK? jakieś dwa lata temu osiągnąłem na płycie BCLK 225 MHz, ale potem nie miałem czasu na zabawy z OC i procek chodził na 3,8 GHz przy BCLK 200 MHz. Teraz postanowiłem trochę się pobawić i okazuje się, że teraz jedyne co udaje mi się wykrzesać to BCLK 217 MHz. W międzyczasie zmieniłem jedynie kartę graficzną. Czy możliwe, że zmiana GPU spowodowała spadek BCLK czy to po prostu degradacja układu? Z tego co czytałem to piętą achillesową Lynnfielda jest właśnie kontroler PCI-E w procku pracujący z tą samą prędkością co procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniMax Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2014 Mam pytanko czy poczuje prawdziwego kopa z przesiadki G3420 na i5 750 (OC 3.8 Ghz)? Bo teraz w BF 3 i różnych innych produkcjach procesor nie daje rady i niewiem czy warto się bawić w starszą platformę, dodam że cała przesiadka łącznie ze sprzedażą starych częsci wyniesie mnie 250zł czyli nie tak dużo ile bym musiał dopłacić do nowego czterordzeniowca na LGA 1150. Proszę o opinie czy warto i jakiego mniej więcej skoku wydajności się spodziewać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniMax Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2014 Po dobrej lekturze wynika że i7 920 jest zawodnikiem cały czas jeśli chodzi o gry, ale płyty główne są drogie i OC różne CO, DO. Myślę teraz nad i5 750/760 (200-220zł) i do tego płytka główna za kwotę nie większą niż 180zł i podkręcenie do 3.8Ghz to chyba najekonomiczniejsze wyjście przy zachowaniu sporej wydajności. Jak myślicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...