rafa Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Dokładnie, różnica przy sprawnym OCerze może wyniesie 100-150MHz. Może w wypadku pamięci byc lepiej. Ale dla zwykłego usera nie ma większych różnic między płytami. Dla mnie (pomijając ogólną jakość) wygląd był równie ważny jak możliwość podłączenia czujników temperatury. Więc trzeba brać pod uwage własne potrzeby i porównać też wyposażenie. Bo ogólnie obie te płyty sa bardzo dobre. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Intel Sandy Bridge: Details of the next gen | bit-tech.net .Tak wiec LGA 1156 nie obsłuży nowych procesorów Sandy Bridge (32nm) .Intel w kulki leci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2010 (edytowane) jawna kpina i dojenie ludzi. Edytowane 21 Kwietnia 2010 przez bzzzzzz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czullo Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2010 No u intela to juz chyba bedzie normlaka kazdy kolejny tick/tock nowa podstawka, widac trzepia ostro kasiore na plytach glownych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Hehe, no to wychodzi na to, że dobrze zrobiłem zmieniając E8400 na Q9650. Przedłużyłem staruszkowi życie o jakiś czas. :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2010 (edytowane) wszystko zależy od ceny za jaką się kupi 1156/1366 zmiane 1366 na LGA2011 mogę zrozumieć po warunkiem że rzeczywiście będzie quad channel i PCIe gen3 Edytowane 21 Kwietnia 2010 przez Raptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czullo Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2010 nie zapominajcie o nowym chłodzeniu na 99% będzie inny rozstaw nóżek montażowych czyli +200zł do zestawu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Dobrze że jestem zadowolony z tego sprzętu bo bym sie wkurzył inaczej. Tak czy siak Intel leci strasznie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2010 A tak z ciekawości próbował ktoś kręcić i5 750 na tych tanich płytach z H55 pokroju MSi za 250 zeta. Bo wszedzie w necie gdzie je testuja to na dwujajkowych i3/i5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colin_MC Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2010 nie zapominajcie o nowym chłodzeniu na 99% będzie inny rozstaw nóżek montażowych czyli +200zł do zestawu :D Chyba, że kupujesz Noctuę (nowe mocowanie za darmo), lub Thermalright czy Scythe - gdzie za ok. 30zł jest nowy zestaw montażowy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buziaczek Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam, Zrobiłem ostatnio 2 benche na sprzęcie z sygnatury w 3d mark Vantage. Pierwszy bench na CPU 2,66 Ghz: Drugi bench na CPU 3,5 Ghz: I moje pytanie brzmi WTF ? Dlaczego tylko 400 smarków różnicy ? Czyżby to grafa blokowała dalszy przyrost smarków ? Ponadto na aktywnych tylko 2 rdzeniach, wyłączonym HT proc robi 4220 Mhz i dalej przestaje się skalować z napięciem. Tzn czy jest 1.35Vcore/1.3VTT czy 1.4Vcore/1.37VTT robi się black screen przy ładowaniu Windy. Czy to możliwe że proc się już skończył czy to wina płyty ? Dodam że PLL, PCH, CPU Skew i CPU Amplitude też podnosiłem i dalej bez zmian. Czy są jeszcze jakieś inne ustawienia napięć które mogą mieć wpływ na stabilność ? Edytowane 25 Kwietnia 2010 przez buziaczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2010 A Turbo miałes włączone czy wyłączone podczas testów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Chyba ma włączone skoro na screenie podpisanym 3,5GHz ma mnożnik 9 :wink: Wyniki cpu score masz lepszy więc to wina grafy ale wyłącz turbo to wynik też powinien podskoczyć do góry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buziaczek Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Tak Turbo włączone. A z jakiego powodu turbo powoduje spadek smarków ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Bo proc skacze z taktami i podczas smarku zdarza się że przez chwile masz mnożnik 9. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buziaczek Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2010 (edytowane) To chyba jeżeli już coś wyłączać to intel speedstep. Turbo operuje mnożnikami 21-24. EDIT: Intel Speedstep wyłączony, wynik identyczny: WTF ? Gdyby wydajność nie wzrastała to nikt by proców nie kręcił, coś musi być nie tak. Dodaje jeszcze porównanie w Dirt 2: Ponadto na aktywnych tylko 2 rdzeniach, wyłączonym HT proc robi 4220 Mhz i dalej przestaje się skalować z napięciem. Tzn czy jest 1.35Vcore/1.3VTT czy 1.4Vcore/1.37VTT robi się black screen przy ładowaniu Windy. Czy to możliwe że proc się już skończył czy to wina płyty ? Dodam że PLL, PCH, CPU Skew i CPU Amplitude też podnosiłem i dalej bez zmian. Czy są jeszcze jakieś inne ustawienia napięć które mogą mieć wpływ na stabilność ?Czy ktoś mógłby jeszcze udzielić mi jakiejś odpowiedzi na to pytanie ? Edytowane 25 Kwietnia 2010 przez buziaczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witto Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2010 (edytowane) jakiś dziwny masz ten wynik CPU Score, mój i5 750 @3,8GHz ma 47751, w dodatku nie mam HT, więc powinieneś mieć więcej pkt, nie chce mi się odkręcać na 2,66 ale chyba miałbym więcej niż ty na 3,5 Edytowane 25 Kwietnia 2010 przez Witto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buziaczek Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Też do tego wniosku doszedłem i dlatego opisałem ten problem i liczę na jakieś podpowiedzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adonim85 Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2010 (edytowane) i5 750 na Foxconn Inferno Katana - OC procka; http://valid.canardp....php?id=1151919 OC szyny BCLK: CPU-Z Validator 3.1 Nie taka zła ta płyta. Edytowane 26 Kwietnia 2010 przez Adonim85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buziaczek Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Przy jakim Vcore te proce zaczynają się degradować ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majk3l Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2010 (edytowane) Przy każdym - użytkowanie to degradacja. Powyżej 1,4v dla 45nm myśle, że znacznie przyspiesza. Co do Vantage to grafy nic nie trzyma- zauważ, że ma praktycznie taki sam wynik. A wynik CPU który urósł o 30% po podwyższeniu taktowań stanowi tylko 25% wyniku końcowego, wiec wielkiego wpływu na to nie ma. http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=136740 Edytowane 1 Maja 2010 przez majk3l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kenjin Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2010 Też do tego wniosku doszedłem i dlatego opisałem ten problem i liczę na jakieś podpowiedzi :) Nie ze słaby ten zasilacz masz do takiego OC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buziaczek Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2010 (edytowane) Zasilacz spokojnie wystarcza, nawet się zbytnio nie poci, nie wiem skąd pomysł że może być niewystarczający. Co do vantage to dziwi mnie to dlaczego choćby kolega wyżej z core i5 750 na defaultcie ma więcej punktów w CPU score niż ja na 3,6 ghz. A już w ogóle zadziwiające jest to że kupel na e4500 ma o 500 smarków wyższy wynik w CPU score ode mnie, więc coś tutaj musi być nie tak. Czyli do 1.4V nie powinienem odczuć żadnych nieprawidłowości związanych z uszkadzaniem się proca ? Edytowane 1 Maja 2010 przez buziaczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal2!omu$$ Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2010 Witam, jak oceniacie prawdobieństwo występowania mikroprzycięć w grach po przetaktowaniu procesora? Może jestem przewrażliwiony bo dla 60FPS w gta 4 wszystko wygląda ok, ale tera jak mam ok 40 to juz gra nie wydaje mi się taka płynna, szczególnie jak patrze na inne samochody. Dodam że proc(i5 750) przeszedł 3H testu na prime95 na taktowaniu 3.83GHz Vcore 1.338 VTT 1.318 (dane z biosu). Pytam się bo czasem wszystko bywa ok a człowiek może sobie różne rzeczy wkręcić :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 22 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2010 Mikroprzycięcia są przy łączeniu kart w SLI/CF. OC procesora nie ma tu znaczenia bo albo jest stabilny albo masz reset/BSOD/freez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 24 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2010 Będzie i5-760 w tej samej cenie co 750. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 24 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2010 (edytowane) Będzie i5-760 w tej samej cenie co 750. Uprzejmie prosze moderacje o usunięcie dubla. Edytowane 24 Maja 2010 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 24 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2010 fajniej by było gdyby wypuścili gulfa a'la i5 750 w cenie ~350$ ale tak czy siak i tak można się było tego spodziewać że w końcu pojawi się takie coś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KnoogeR Opublikowano 26 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2010 Witam, Możecie mi powiedzieć jakie defaultowe Vcore ma i5-750? Nigdzie oficjalniej informacji nie mogę znaleźć ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 26 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2010 Bo VID zalezy od konkretnej sztuki. Ale chyba oscyluje w przedziale 1,15-1,25V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...